Kysy & Vastaa

Täällä voit esittää kysymyksiä ja vastata esitettyihin kysymyksiin.


Viimeisimmät kysymykset:

Elämyksiä niskamurtuman kanssa, osa 3

Kolmantena viikkona homma alkoi jo sujua lähes rutiininomaisesti. Totesin ettei epätasaisilla kaduilla kannata kävellä pitkiä matkoja. Etanan vauhti ja mahdolliset rosoisuudet ja rappuset on havaittava horisontaalikatseella hyvissä ajoin. Myös särky lisääntyi nopeasti. Sama päti turhaan kumartumiseen. Reisilihakset saivat hyvää jumppaa kun kyykistyi poimimaan tavaroita pää kohti kattoa. (Erinomaista!)

Opetus 5: Olen vienyt eteenpäin sanomaa vähän liikkuvien vanhusten proteiininsaannin tärkeydestä. Oivalsin, että minähän kuulun nyt hetkellisesti samaan ryhmään. Liikunta ja reippaat kävelylenkit ovat tällä hetkellä vain haaveita. Kaikki toimintani on kuin hidastettua. Ruokavaliooni astuivat liha, linssit, pavut ja rasvaiset luonnonjogurtit.

Sairaalassa minulle tehtiin uusi tomografia, jolla varmistettiin, että niskanikamani on pysynyt paikallaan. Toiminta poliklinikalla oli joustavaa ja nopeaa: rekisteröityminen, tapaamiset sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa, tomografiakuvaus ja uudelleen lääkärin pakeille. Kaikki tapahtui alle kahdessa tunnissa, poliklinikalla! Sain lähetteen kuukauden kuluttua röntgeniin ja neurokirurgin vastaanotolle.

Arkeeni on alkanut muodostua rutiini: aamulla jogurttia 24 tuntia vaikuttava särkylääke, magnesium. B-kompakti, C-jauhetta. Kaulassa kantamaani nahkapussukkaan laitan varalta särkylääkkeitä. Siinä kulkevat myös kaikki tärkeät asiat, joita tarvitsen esimerkiksi kaupassa tai lääkärillä.

Lattialle tai sivulla olevalle tuolille lasketut kassit on vaikea huomata, ne saattavat unohtua. Eivätkä turhat kyykistymiset ole herkkua. Pahuksen reidetkään eivät ole vahvistuneet riittävästi. Yleinen passiivisuus syö kuntoa.

Pirjo Ropponen (Seniorinfo)

Pirjo Ropponen on kauppatieteilijä, joka on työskennellyt niin kirjakustannus- kuin lehtikustannusalalla ja ollut kehittämässä yhtä ensimmäisistä nettimedioista. Auttaessaan ja seuratessaan noin yli 15 vuoden ajan lievästi muistisairaiden vanhempiena tietä omasta kodista palvelutalon kautta hoivakotiin, heräsi ajatus senioreiden tietopankin kehittämisestä. Vanhukset tarvitsevat apua, seniorit tarvitsevat tietoa ja vanhenevien lapset tarvitsevat vinkkejä ja ohjeita vanhempiensa avustamiseen.