Kysy & Vastaa

Täällä voit esittää kysymyksiä ja vastata esitettyihin kysymyksiin.


Viimeisimmät kysymykset:

Elämyksiä niskamurtuman kanssa, osa 4

Ottaa päähän. Kaulurin ansiosta posket edelleen kuin pähkinöitä hamstranneella oravalla. Molemmissa poskissa vähintään 12 pähkinää.

Viikot alkavat sujua samaan malliin. Yöllä sängyssä kääntyileminen tuottaa vaikeuksia. Mies valittaa, että kuorsaan jumalattomasti vasemmalla puolella nukkuessani. Niskatuki on varmaan kaulan asentoa säätäessään avannut jonkun kuorsaustorven. Osat vaihtuneet! Tunnen vahingoniloa.

On suuri pettymys, kun kuuden viikon ja röntgenkuvauksen jälkeen neurokirurgi totaa, että kauluria on pidettävä vielä ainakin kaksi viikkoa. Olen syönyt kuuliaisesti rautaa, magnesiumia, maksapihvejä, munuaisia ja D-vitamiinia, jotka kaikki vahvistavat luustoa. Kai se on tunnustettava, että tässä iässä mikään ei parane ennen ennustettua aikaa.

Lääkäri kielsi tukan pesemisen ilman kauluria. Olen ollut tottelematon ja käynyt suihkussa ilman sitä – varmuuden vuoksi tuolilla istuen. Takatukka on takkuuntunut tuen korkean takaosan alla kuin koiran kainalokarvat. Pakko ajaa partakoneella pois. Helpotus!

Vakuutusyhtiössä nilkki. Kaikista – kolmen euron taksikuiteistakin – on lähetettävä kopio. Ja kaikesta korvattavasta saatava lääkärin kirjoittama määräys. Lääkäri on sitä mieltä, että vakuutusyhtiön lääkärin on tiedettävä, mitä niskamurtumasta seuraa! Viron kielen taitoni eivät riitä näihin keskusteluihin.

Opetus 6: Vaadi lääkäriä kirjaaman onnettomuuden jälkeen kaikki vähänkin vahingoittuneet kohdat, pienet mustelmatkin. Jos jälkeenpäin huomaat jotain muutoksia, ilmoita niistä heti lääkärille.

Aihetta juhlaan: Lähdin tyttäreni seuraksi hakemaan hänen matka-autoaan Göteborgin läheltä. Lyhyt kävely laivalle. Luotijunalla Göteborgiin. Autossa navigaattori silmien tasolla. Ei tarvinnut kääntää päätä. Tukholmassa hieno Valokuvataiteen museo vanhassa Slussenin rantakasarmissa. Tunti kävelyä kylmässä tuulessa. Niska ja lihakset eivät tykänneet. Tiukka drinkki baarissa turrutti kivun.

Kymmenen päivän kuluttua seuraava tarkastus.

Pirjo Ropponen (Seniorinfo)

Pirjo Ropponen on kauppatieteilijä, joka on työskennellyt niin kirjakustannus- kuin lehtikustannusalalla ja ollut kehittämässä yhtä ensimmäisistä nettimedioista. Auttaessaan ja seuratessaan noin yli 15 vuoden ajan lievästi muistisairaiden vanhempiena tietä omasta kodista palvelutalon kautta hoivakotiin, heräsi ajatus senioreiden tietopankin kehittämisestä. Vanhukset tarvitsevat apua, seniorit tarvitsevat tietoa ja vanhenevien lapset tarvitsevat vinkkejä ja ohjeita vanhempiensa avustamiseen.