Kysy & Vastaa

Täällä voit esittää kysymyksiä ja vastata esitettyihin kysymyksiin.


Viimeisimmät kysymykset:

Elämyksiä niskamurtuman kanssa, osa 5

Kai se on uskottava. Seniorina ei tapahdu ihmeparantumisia. Kaikki sujuu lääkärin ennustamassa aikataulussa. Kuusi viikkoa kolarin jälkeen nikama vaati vielä lisäaikaa parantuakseen. Seuraava röntgen ennustettuna paranemispäivänä – kaksi kuukautta onnettomuudesta.

Olen tunnollisesti syönyt magnesiumia, B-kompakt-pillereitä, C- ja tietenkin myös D-vitamiineja. Syönyt nuoren naudan maksaa ja munuaisia (joita olen onneksi aina rakastanut), tehnyt aamuisin terveyspirtelöitä ja nauttinut kalasta ja pihveistä.

Tukikauluri ottaa päähän. Nukkuessa saan välillä jopa lähes  paniikkireaktioita, kun lievä nuha vaikeuttaa hengitystä. Otan käyttöön tehostetun inkiväärikuurin.

Luin äskettäin että inkivääri todennäköisesti estää jopa alkuvaiheen syövän kehittymistä. Onneksi rakastan sen makua. Ei ole ruokaa, johon sitä ei voisi lisätä tuoreena raasteena. Paitsi ehkä jäätelö? Täytyypä testata.

Opetus 7: Kaikesta löytyy hyviä puolia! Tukikauluri helpottaa elämää: Ei tarvitse miettiä mitä kaulakoruja käyttää, tukkaa ei saa pestä (vaikkakin silloin tällöin on kyllä pakko, koska kuivashampoo tekee hiuksista karmeat), rahaa ei kulu kampaajiin, myötätuntoa satelee, jotkut tylsät hommat on ihan pakko jättää tekemättä, kuntoillakin voi vain puoliteholla ja miehelle voi kasata tavallista enemmän hommia… 🙂

Olen aina välttänyt lääkkeitä ja turhia pillereitä. Ensimmäisten kolmen viikon aikana söin kuitenkin täydet annokset: 24 tuntia vaikuttava peruskipulääke ja tarvittaessa enintään kahdeksan nopeasti vaikuttavaa kipupilleriä. Uskoin lääkäriä, joka vakuutti, että se on parempi vaihtoehto kuin kivun takia tiukkaan kramppiin menevät lihakset. Oikea valinta. Nyt kärsin vain hetkellisistä jomotuksista liian innokkaan liikkumisen takia. Kyse ei ole vielä kuntoilusta.

Ärsyttävintä on, että kukaan ei ole kertonut tarkasti, mitä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Kipu määrittää rajat. Mutta jos on liian varovainen ja kipua ei tunnu? On kuunneltava omia tuntemuksiaan.

Pirjo Ropponen (Seniorinfo)

Pirjo Ropponen on kauppatieteilijä, joka on työskennellyt niin kirjakustannus- kuin lehtikustannusalalla ja ollut kehittämässä yhtä ensimmäisistä nettimedioista. Auttaessaan ja seuratessaan noin yli 15 vuoden ajan lievästi muistisairaiden vanhempiena tietä omasta kodista palvelutalon kautta hoivakotiin, heräsi ajatus senioreiden tietopankin kehittämisestä. Vanhukset tarvitsevat apua, seniorit tarvitsevat tietoa ja vanhenevien lapset tarvitsevat vinkkejä ja ohjeita vanhempiensa avustamiseen.