Kysy & Vastaa

Täällä voit esittää kysymyksiä ja vastata esitettyihin kysymyksiin.


Viimeisimmät kysymykset:

Väärää ruokaa ja tehottomia lääkkeitä

Meitä on viety kuin pässejä lieassa. Samoin kuin monissa muissakin maissa. Isot lääketehtaat ja ruokateollisuusjätit ovat ohjailleet lääkkeiden käyttöämme ja ruokatottumuksiamme uskomattoman paljon. Eivätkä useinkaan hyvään suuntaan.

Teollisuutta ja tutkimuksia pyörittää raha

Kun noin 16 vuotta sitten kuulin kahdeltakin taholta, WHO:n riveissä työskentelevän lääkärin vaimolta ja Englannissa sekä Yhdysvalloissa opiskelleelta kliiniseltä ruokaterapeutilta, että levitteet ja margariinit eivät ole todellakaan tarpeellisia, kiinnostuin aiheesta noin puolihuolimattomasti. Myöhemmin netissä vakuutuin siitä, että puoliväärää tietoa liikkuu paljon niin lääkkeistä kuin ravinnostakin.

Vihdoin aivan äskettäin vapaa tiedetoimittaja myönsi, että on erittäin vaikeaa selvittää, mitkä lääkkeistä esitetyt tutkimustulokset ovat oikeasti luotettavia. Tiedot tutkimuksista ja tutkijoista tulevat yleensä lääkkeiden valmistajilta. Tutkimusten rahoittajista ei välttämättä kerrota. Eikä myöskään mainita, julkaistaanko tutkimuksista vain parhaat, lääkkeen tai tuotteen myyntiä edistävät osat.

Yhden vapaan toimittajan resurssit eivät riitä koko tutkimusmaailman vastaavien tutkimusten läpikäymiseen! Lehtien kustantamaa tutkivaa journalismia on vähän. Hyvät uutiset tuodaan sekä lääketeollisuudessa että elintarviketeollisuudessa esiin, mutta mahdollisista haittavaikutuksista vaietaan, eikä tutkimuksen tekijän sidonnaisuuksista kerrota.

Luotettavaa tietoa vaikea saada

Tämän hetken ehkäpä räikein esimerkki ovat kolesterolilääkkeiden hyödyn liioittelu ja haittojen vähättely. Professori Heikki Karppanen totesi Karjalaisessa jo pari vuotta sitten lukeneensa erittäin kattavan kansainvälisen tutkimuksen, joka todistaa kolesterolilääkkeiden haittojen olevan suurempia kuin hyötyjen. Hyvin pieni osa ihmisistä todella tarvitsee niitä.

”Maailmassa tuhatmiljoonaa ihmistä syö kolesterolilääkkeitä alentaakseen kolesterolia, joka tosiasiassa on hyvällä tasolla. Lääkitystä ei voi kokonaan kieltää, sillä on pieni osa ihmisiä, joka hyötyy lääkityksestä.”

Paljonkohan Suomen valtio säästäisi, jos turhat korvattavat kolesterolilääkitykset lopetettaisiin? Onko kukaan todella miettinyt sitä?

Samoin on laita elintarvikkeiden suhteen. Tietoa suodatetaan toimittajille valmistajien kautta, ja koska kyse ei ole lääketieteestä, monien lehtien toimittajat eivät edes vaivaudu tarkistamaan asioita. Elintarvikkeita toki tutkitaan myös terveystieteen tutkijoiden toimesta, mutta sielläkin on ilmennyt, että rahoittajana on usein elintarviketeollisuus.

Elämää tuppukylässä

Suomi on jostain syystä näissä asioissa Uuden Tiedon Tuppukylä. Esimerkiksi alkuperäinen tutkimus kovien rasvojen vaaroista on jo aikoja sitten todettu hataraksi ja virheelliseksi. Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tunnetut televisiolääkärit ovat pyytäneet anteeksi vääriin olettamuksiin perustuneita väittämiään. Suomessa ei ole julkisesti ole nähty mitään vastaavaa.

Keskustelimme asiasta luonamme äskettäin vierailleiden Saksassa asuvien ystäviemme kanssa, ja he totesivat, ettei Saksassa kukaan ole koskaan ostanut lähes rasvattomia juustoa tai maitoja. Samoin on Ranskassa, jossa supermarketeissakin myydään pastöroimatonta täysmaitoa. Kun tyttäreni palasi Wienistä parin opiskeluvuoden jälkeen hänen oli vaikea löytää Suomen kauppojen valikoimista ”oikeaa maitoa”.

Rypsiöljy jalustalla ansiotta

Teollisuusvetoinen esimerkki on myös rypsiöljyn korottaminen superterveystuotteeksi, koska siinä on omega3- ja omega6-rasvoja sopivassa suhteessa. Kliinisen lääketieteen tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että kasvisten omega3 on heikompaa kuin kalan omega3. Lisäksi rypsiöljy härskiintyy nopeasti, jolloin pienetkin hyödyt kääntyvät haitoiksi. Eniten rypsiöljyä myydään teollisesti käsiteltynä, mikä myös heikentää omega3:n tehoa.

Rypsiöljyä markkinoidaan kotimaisuudella, mikä on hienoa. Mikäli rypsiöljyä käytettäisiin neitsytöljynä ja kohtuudella oliiviöljyn rinnalla, olisi kaikki hyvin. Huonoa on, että lähes kaikki kaupan einekset sisältävät teollisesti käsiteltyä rypsiöljyä! Yritäpä löytää tuotteita, joissa sitä ei olisi. Meilaa ja kerro, jos löydät!

Välimeren dieettiä ei toistaiseksi kukaan ole osoittanut vääräksi – eikä myöskään vihannesten, juuresten, hedelmien ja pähkinöiden syöntiä!

Näillä väärillä väittämillä on merkitystä myös meille senioreille. Kehomme ja erityisesti aivomme tarvitsevat myös eläinrasvoja. Kolesterolilääkkeiden puolestaan pelätään olevan yhtenä syynä lisääntyviin muistisairauksiin, koska ne poistavat liikaa kolesterolia elimistöstä. Ja monet kolesterolilääkkeet aiheuttavat ikääntyneille todella kivuliaita sivuoireita.

Olen nyt päättänyt ryhtyä keräämään luetteloa väittämistä, jotka selkeästi ovat vääriä. Minä en aio olla lieassa vietävä pässi sen enempää kuin lammaskaan. Aion olla hyvinvoiva – ja terveen epäilevä – senior!

Pirjo

Pirjo Ropponen (Seniorinfo)

Pirjo Ropponen on kauppatieteilijä, joka on työskennellyt niin kirjakustannus- kuin lehtikustannusalalla ja ollut kehittämässä yhtä ensimmäisistä nettimedioista. Auttaessaan ja seuratessaan noin yli 15 vuoden ajan lievästi muistisairaiden vanhempiena tietä omasta kodista palvelutalon kautta hoivakotiin, heräsi ajatus senioreiden tietopankin kehittämisestä. Vanhukset tarvitsevat apua, seniorit tarvitsevat tietoa ja vanhenevien lapset tarvitsevat vinkkejä ja ohjeita vanhempiensa avustamiseen.