Kysy & Vastaa

Täällä voit esittää kysymyksiä ja vastata esitettyihin kysymyksiin.


Viimeisimmät kysymykset:

Viekää leipä vanhuksen suusta – antakaa vaikka pakolaisille!

Mikä meitä vaivaa? Yhä useampi käyttäytyy kuin sadun tipu, joka kuvittelee taivaan putoavan niskaansa. Kohkataan päättömästi erilaisista epäkohdista, tehtaillaan adresseja ja junaillaan mielenosoituksia. Jonkin aikaa sitten aiheena oli leivän vieminen hampaattoman vanhuksen suusta. Minä sanon, että viekää vaan ja antakaa vaikka pakolaisille! Samoin voisi viedä riisipuurot, mannavellit ja ”vanhan ajan kunnon” kotiruoan.

Perusteeton, asioista selvää ottamaton hurmahenkisyys vaikuttaa muoti-ilmiöltä. Kun kohderyhmä on jollain lailla säälittävä, riittää pienikin yllyke. Hurmoshenkiset kokoontuvat eduskuntatalon ulkopuolelle heiluttamaan huolellisesti väkerrettyjä lippujaan ja huutelemaan taistelulauseitaan – koska taivas putoaa niskaan.

Toiminta on tärkeämpää kuin ajatus! Lukuisia tunteja arvokasta avustusaikaa valuu Vantaan jokeen, kun ei pysähdytä ottamaan asioista selvää. Kun kohkaaminen voittaa järjen käytön, voisiko taustalla olla huono omatunto omista lähivanhuksista, joita ei ole muistettu riittävästi?

Lisää ravintotietämystä

Valitettavasti ravintotietämys on heikossa hapessa monissa hoivakodeissakin. Hiilihydraatit ja proteiinit menevät sekaisin. Kuvitellaan, että pieniruokainen vanhus tarvitsee ”kotiruokana” perunamuusia ja jauhelihakastiketta. Koska on vaivattomampaa tarjota sellaista mitä vanhukset mielellään syövät, alkupalaksi tarjotaan höttöleviteleipää ja välipalaksi ravinnotonta sokerikakkua.

Tiesitkö, että vanhus tarvitsee yhtä paljon proteiinia kuin kasvava lapsi? Lähes kaksi kertaa enemmän kuin keski-ikäinen ihminen! Hän ei tarvitse energiaa nopeista hiilihydraateista, vaan rakennusaineita lihaksille ja luustolle. Hän tarvitsee myös vitamiineja ja hivenaineita – jopa ravintolisiä, koska vähäinen ulkoilu ja yksipuolinen ruoka eivät niitä riittävästi anna.

Esimerkin voimaa ja välittämistä

Omien ja muiden vanhusten asia edistyy tehokkaimmin näyttämällä esimerkkiä ja esittämällä asiallisia vaatimuksia. Vaatikaa maistuvia proteiinipitoisia ruokia. Viekää tuliaisena kakkujen ja pullien sijasta viherpirtelöitä, pähkinöitä ja rahkaherkkuja. Pankaa pullat, kakut ja höttöleivät pannaan. Unohtakaa Vanhan Hyvän Ajan Kotiruoka – se oli tarkoitettu ihmisille, jotka liikkuivat ja tekivät ruumiillista työtä. Myös einekset pannaan. Esimerkiksi terveellisempi makaronijauhelihalaatikko syntyy itse tehden, ja sitä voi pakastaa.

Kotona asuville vanhuksille voi tehdä tuliaiseksi useamman päivän ruoka-annoksia heidän mieliruoistaan proteiinilla terästettynä. Ruokapalveluiden kilpailutetut annokset eivät koskaan vedä vertoja itse tehdylle ruoalle. Mikä parasta, varaa aikaa ja syö heidän kanssaan tai vie ravintolaan. Ruokahalukin lisääntyy kummasti!

Muistisairaiden aivot kaipaavat erityisesti rasvaa – monipuolisesti. Poista ruokapöydistä levitteet, vaadi ruokiin oliiviöljyä. Kookosta sisältävä tummasuklaa on loistava välipala. Samoin pieni pala rahkakakkua.

Muista kyseenalaistaa!

Hoivakodin toiminnan voi aina kyseenalaistaa. Miksi tarjotaan valkoista riisipuroa? Miksi ruokajuomana on sokerista laimennettua mehukattia. (Vastauksena: Juovat sitä mielellään. Vastaväitteenä: Sokerinen litku ei ole koskaan hyvästä.) Tai miksi lonkkamurtuman takia tai keuhkokuumeessa vuoteessa makaavalle ei anneta tehoannosta proteiineja: kananmunia, lihaa, rahkaa ja lisäravinteita. (Vastauksena yleensä mumisevaa selittelyä.)

Sovitaanko, että ennemmin kuin noustaan barrikadeille, viedään omille vanhuksille proteiinipitoinen pirtelö (pilli piristää), pähkinöitä ja rusinoita? Tai tehdään kunnon kotiruokana makaronilaatikkoa uudenaikaisena proteiiniversiona! Klik!

Huom! Voit tilata Seniorinfon ilmaisen uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi. Siitä saat ajankohtaista senior-tietoa kuukausittain. Tilaa uutiskirje tästä, klik!

Pirjo Ropponen (Seniorinfo)

Pirjo Ropponen on kauppatieteilijä, joka on työskennellyt niin kirjakustannus- kuin lehtikustannusalalla ja ollut kehittämässä yhtä ensimmäisistä nettimedioista. Auttaessaan ja seuratessaan noin yli 15 vuoden ajan lievästi muistisairaiden vanhempiena tietä omasta kodista palvelutalon kautta hoivakotiin, heräsi ajatus senioreiden tietopankin kehittämisestä. Vanhukset tarvitsevat apua, seniorit tarvitsevat tietoa ja vanhenevien lapset tarvitsevat vinkkejä ja ohjeita vanhempiensa avustamiseen.