Muutoksia lääkekorvausjärjestelmään – varaa alkuvuodelle enemmän rahaa

Kelan lääkekorvausjärjestelmä uudistui vuodenvaihteessa. Uudistuksen myötä lääkekorvauksia saa vasta alkuomavastuun täyttymisen jälkeen. Lisäksi peruskorvausprosentti nousi ja erityiskorvauksen maksamiseen tuli muutoksia.

laakekorvaukset_kuva_muokattu

Mikä muuttui?

• Lääkkeiden peruskorvaus nousi 35 prosentista 40 prosenttiin.
• Lääkekorvauksiin tuli vuosikohtainen 50 euron suuruinen alkuomavastuu kaikille yli 18-vuotiaille.
• Ylemmän erityiskorvausluokan lääkekohtainen omavastuu korotettiin 3 eurosta 4,50 euroon.
• Lisäkorvauksen lääkekohtaista omavastuuta korotettiin 1,50 eurosta 2,50 euroon.
• Lääkkeiden vuosiomavastuun eli lääkekaton suuruus vuonna 2016 on 610,37 euroa.   Toisin kun ossain  on väitetty siihen sisältyy mukaan myös  alussa maksettu 50 euron osuus, jolloin lääkkeistä ei saa korvauksia.

Mikä ihmeen alkuomavastuu?

Vuoden alusta saakka reseptilääkkeiden korvaus lähtee juoksemaan vasta alkuomavastuuosuuden täyttymisen jälkeen. Alkuomavastuu kertyy lääkkeitä ostaessa, ja se voi täyttyä lääkkeen hinnasta riippuen joko yhdestä tai useammasta ostokerrasta.

Alkuomavastuun piiriin kuuluvat reseptillä ostettavat korvausjärjestelmään kuuluvat lääkkeet, kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet. Alkuomavastuun kertyminen nähdään apteekeissa Kelan sähköisestä järjestelmästä. Asiakas voi myös itse seurata alkuomavastuun kertymistä netissä osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Alkuomavastuu koskee vain aikuisia, ja se lasketaan kalenterivuosittain. Alkuomavastuu kerryttää myös lääkeostojen lääkekattoa.

Mitä alkuomavastuu tarkoittaa käytännössä?

Jos ostat vuoden alussa esimerkiksi 40 eurolla Kela-korvaukseen oikeuttavia lääkkeitä, maksat alkuomavastuuosuutta 40 euroa. Lääkekorvaus ei siis ala vielä ensimmäisestä ostosta. Kun seuraavan kerran ostat lääkkeitä, maksat alkuomavastuuta vielä 10 euroa. Sen ylittävistä ostoista saat lääkekorvauksen.

Jos puolestaan ostat vuoden ensimmäisenä lääkeostona 80 eurolla lääkkeitä, maksat alkuomavastuuta 50 euroa. Sen ylittävästä osuudesta eli 30 eurosta saat lääkekorvauksen.

Loppuvuoden lääkeostoista saat tavalliseen tapaan lääkekorvauksen, etkä maksa enää alkuomavastuuta.

Lue lisää aiheesta Kelan sivuilla, klik!