Raha

Eläkkeet, omaisuus, tuet, lainat, sijoittaminen, säännökset…

Tulevaisuuden suunnitteluun kannattaa panostaa! Miettiä omia tavoitteita, perehtyä uhkakuviin ja punnita vaihtoehtoja.  –  Jos esimerkiksi  suurempaa eläkettä nauttiva puoliso sairastuu vakavasti ja joutuu hoivakotiin, 85% hänen eläkkeestään veloitetaan hoitokustannuksina ellei tilanteeseen ole varauduttu.

Omistusasunto taas voi olla esteenä  jopa yksityiseen palvelutaloon vuokralle pääsylle, jos kyseinen talo on saanut jonkin asteista  valtiontukea.   –   Yleisesti jo myönnetään, että nykyinen hyvinvointijärjestelmä on kestävyytensä rajoilla.  Etuisuuksia supistetaan ja yhä useammasta palvelusta on maksettava itse,

Omaisuus

Omistaako, jakaako ennakkoperintöä – mahdollisesti hallintaoikeudella – , ottaako asuntoa vastaan käänteisen lainan ja toteuttaa saadulla rahalla unelmia, vai?  Mihin kaikkeen on varauduttava? Lue lisää!

Sijoittaminen

Miten  toimia pahojen päivien varalta? – Kun sosiaaliedut pienenevät, on syytä varautua yllättäviin menoihin. Pankkitileillä makuuttaminen nakertaa talletuksen arvoa. Rahastot saattavat painua miinukselle… Lue lisää.

Tulot

Peruseläke on ”annettu” tekijä, toistaiseksi siitä maksetaan vero Suomeen riippumatta missä maassa asuu.  Sen sijaan lisäeläkkeistä maksetaan verot maahan, jossa on kirjoilla. Jopa Eu:n sisällä verotusprosentit  eroavat huomattavasti. Lue lisää

Monille ”kolmasikäläisille”  myös työnteko maistuu.  Milloin kannattaa laskuttaa yrityksen kautta, milloin osuuskunnan ja milloin olla vain tavallisena työntekijänä? Lue lisää.

Tuet

Nopeasti muuttuvassa etujen ja tukien verkostossa on jatkuvasti oltava tarkkana. Mitä voi anoa?  Mistä? ja Milloin? – Tunnetustihan Kela mieluummin vaikenee kuin kertoo eduista.  Joitain etuja voi hakea vain kerran vuodessa tiettyyn päivämäärään mennessä. Lue lisää.

Lainat

Seniorielämän unelmia voi toteuttaa esimerkiksi käänteisellä lainalla.  Samoin lainalla voi rahoittaa yllättäviä sairasmenoja, hampaidenhoitokuluja ja vaikkapa moniteholinssien ja uudenlaisen kuulokojeen hankintaa.  Onko parempi omistaa vai olla velkaa? Lue lisää.

Eläkkeensaajan asumistuki on pienituloisen eläkkeensaajan ystävä

Pienituloisten eläkeläisten asumisesta aiheutuneita menoja tuetaan maksamalla asumistukea, jonka määräytymiseen vaikuttavat:
– asumismenot
– perhesuhteet sekä
– eläkkeensaajan ja puolison bruttotulot ja omaisuus.

Yksinäiset/yksin jääneet naiset ovat yksi suurimmista asumistukea saavista pienituloisten ryhmästä. Heille tuki antaa suuren avun jokapäiväisen elämän suunnittelussa.  Lue lisää.

Kommentit

    1. Pirjo Ropponen

      Kaikki lainat maksavat jotain. Käänteinen laina on hyvä vaihtoehto. Kulut on vain tiedostettava ja punnittava saatuja hyötyjä vastaan. – Voit hyvällä omalla tunnolla käyttää ansaitsemaasi omaisuutta elämäsi rahoitukseen. (Holtiton ei nyt sentään kannata olla.)

Vastaa