Suunnittele etukäteen!

Ikääntyminen ei ole yllätys. Mutta mukavampaa kun siihen varautuu. Jopa siihen, että muutut apua tarvitsevaksi vanhukseksi.

Kannattaa varautua ja tehdä erilaisia suunnitelmia. Ne auttavat itseäsi sekä läheisiäsi.

Yhä useammat meistä elävät yli 90-vuotiaiksi; jopa yli 100-vuotiaiksi. Monet toimintakykyisinä kuolemaansa asti, mutta monet meistä tarvitsevat loppuvuosina apua ja huolehtimasta.

Alkajaisiksi mietintämyssyyn!

1. Kuka maksaa loppuelämäsi?

Jos pysyt terveenä ja saat hyvää eläkettä, sillä selviät. Toivottavasti.

Viimeiset hallitukset ovat leikanneet eläkeläisten ostovoimaa. Eikä tulevaisuus näytä paremmalta. Leikkauksia suunnitellaan edelleen. Mieti myytkö hyvissä ajoin omaisuuttasi. Sitä ei saa hautaan mukaan.

Mieti mitä tapahtuu, jos sairastut tai yleiskuntosi/liikuntakykysi huononee .

Voit päästä/joutua hoitolaitokseen, jossa eläkkeestäsi laskutetaan kuluina 85% riippumatta eläkkeesi suuruudesta. – Onpa jopa suunniteltu, että omaisuuttasi voidaan käyttää hoitokustannuksiin.

Jos olet pienituloinen voitat, jos suurituloinen häviät. Hoito on sama kaikille.

Jos sinulla on oma asunto , voit pahimmassa tapauksessa joutua asumaan yksinäsi asunnossasi loppuelämäsi pikakäyntejä tekevien hoitajien vaihtuessa jatkuvasti. Mikäli lapsesi ja sukulaisesi asuvat muualla ja et pääse ilman apua esimerkiksi ulkoilemaan, elämä saattaa olla todella kurjaa. ”Kotonaan yksinään asuvan vanhuksen osa on huonompi kuin vangin vankilassa.”

Ainoa mahdollisuus päästä yksinäisestä omasta asunnostaasunnosta pois on siirtyä yksityiseen hoivakotiin, jossa hinta saattaa kivuta jopa 6000 euroon kuukaudessa. – Tai myydä/ siirtää ennakkoon asunto lapsille, jolloin sinulle jää vaihtoehtoja: Voit sopia, että saat asua asunnossa niin kauan kuin mahdollista. Kun haluat siirtyä palvelutaloon, voit valita kunnallisen tai yksityisen välillä, jos tililläsi ei ole liikaa rahaa…. Voit myös sopia että lapsesi ottavat asuntoa vastaan käänteisen lainan, jolloin pystyt nauttimaan elämän pienistä ylellisyyksistä. – Voit vaikkapa palkata seuralaisen mukaan haluamallesi virkistysmatkalle.

Huom. Kannattaa tehdä muistin tueksi luettelo kaikista avustuksista, joita mahdollisuus saada. Monet niistä unohtuvat helposti. Kelan mukaan noin 40% ihmisistä, jotka olisivat oikeutettuja saamaan esimerkiksiasumistukea, eivät hae sitä – tietämättömyyttään, muistamattomuuttaan tai liiallisen ylpeyden takia.

2. Miten selviät, jos muistisairaus yllättää sinut tai puolisosi?

Jos suvussa on ollut muistisairauksia, kannattaa konsultoida lääkärin kanssa niiden mahdollisesti periytymisestä ja ennaltaehkäisystä. Muistisairauksien  on todettu jatkuvasti lisääntyvän; yhtenä syynä pidetään ruokailutottumusten muuttumista (einekset, sokeri, keinotekoiset makeutusaieet.)

Aivoinfarkti voi yllättää kenen tahansa.  Ikään katsomatta.

Kukaan ei etukäteen tiedä mitä tapahtuu, mutta käy mielessäsi läpi eri vaihtoehtoja. Pystytkö olemaan omaishoitaja? Oletko valmis sitoutumaan 24 tuntia vuorokaudessa? – Palkka on pieni ja vaihtelee kunnittain.

Vaikka hoidettava pääsee tietyiksi ajoiksi päiväkerhoon ja silloin tällöin pitempiaikaiseen kuntoutukseen, omaishoitajat valittavat että pahinta on jatkuva iltapäivystys. – Hyvä ratkaisu saattaa olla Seniortalo, jossa voi elää omassa kodissa, mutta jossa saa tarvittaessa tukea ja apua myös iltaisin.

Esimerkiksi Kotosalla-taloissa työskentelevät koulutetut palveluohjaajat, jotka hankkivat tarvitsemiasi palveluita omien hyväksi todettujen alihankkijoiden kautta,  avustavat hakemusten täyttämisessä sekä tiedottava uusista säännöksistä, avustuksista ja mahdollisuuksista.  Klik

3. Miten selviät, jos liikuntakyvyttömyys yllättää vanhetessa.

Asuuko lähellä omaisia ja tuttavia, jotka auttavat, tulevat pitämään seuraa ja mahdollisesti vievät teattereihin ja ravintoloihin. Kunnallisten hoitajien palvelut tuskin tulevat paranemaan ikääntyvien määrän lisääntyessä. He ennättävät ruokkia ja hoitaa perustarpeet, mutta seurusteluun aikaa ei jää. Ulos pääsevät vain harvat!

Kunnalliseen hoivakotiin/vanhainkotiin pääset vain, jos et omista asuntoa! Käy tutustumassa haluamallasi alueella oleviin erilaisiin senioritaloihin, niiden palveluihin ja hinnoitteluun. Tarkista kuinka pitkä jonotuslista on! Tarkista myös mitä palveluita ja harrastuksia he tarjoavat. Jotkut ovat seniortaloja pelkästään siksi, että liikunta rollaattorilla ja rullatuolilla helppoa ja seiniin mahdollista kiinnittää apukahvoja ja kävelutukia.

Mieti onko nykyinen asuntosi sellainen, että siellä pystyy helposti liikkumaan rollaattorilla tai pyörätuolilla? Pääseekö sieltä ulkoilemaan helposti? Pystytkö siellä mahdollisena omaishoitajan pitämään huolta puolisosta?

Kannattaako kotia kunnostaessa tehdä jo etukäteen muutoksia, jotka mahdollisesti auttavat tulevaisuudessa? (Kunnat maksavat osan muutoksista, siitäkin on syytä ottaa etukäteen selvää. Kuntien käytännöt vaihtelevat. ) Kun/jos sote-laki tulee voimaan käytäntö jälleen muuttuu. Siitä saat yksityiskohtaiset tiedot näiltä sivuilta. Ilmoitamme Uutiskirjeessämme sinulle tietojen ilmestymisestä- (Olethan rekisteröitynyt? Klik)

4. Kuka vastaa asioistasi jos toimintakykysi menee?

Kun olet kartoittanut toiveesi, kirjoita ne paperille ja anna henkilölle/henkilöille, joiden uskot tekevän parhaansa etujesi valvojana ja niistä huolehtijana,  Kirjoita viralliset paperit, jos haluat että hän/he esimerkiksi myyvät omaisuuttasi haluamiesi palveluiden maksamiseksi. (Mainitse siinä myös, että kunnallisessa hoitokodissa käyttöösi jäävä 15 % eläkkeestäsi on käytettävä sinun hyväksesi. – On lukuisia tapauksia, jossa esimerkiksi sukulainen ottanut hoivakotiin joutuneen asunnon haltuunsa maksamatta vuokraa ja on sitä mieltä, että ei omainen mitään maksullisia lisäpalveluita hoivakodissa tarvitse pitäen 15%: n osuudenkin itsellään.  Tälläistan tapausten varalta kaksi etujen valvojaa, jotka tekevät päätökset yhdessä.

Muita asioita, joista kannattaa huolehtia ovat testamentti, hoitotestamentti, hoivatahto ja elämän tärkeät asiat: lista, jossa määrittelet mm. haluatko iltaisin pienen hömpsyn, haluatko käydä ravintolassa kerran kuukaudessa, mitä inhoat, mitä rakastat ja niin edespäin.

Olemme 20 hengen senior-ryhmän kanssa tekemässä mallilistat, joista on helppo ruksailla mieluisat asiat ja lisätä omia tahtoja ja toivomuksia. Ilmoitamme Uutiskirjeessä, milloin luettelot ovat valmiina sivuillamme.