Terveys

Ravinto, kuntoilu, sairaudet, hoito, apuvälineet, henkinen vireys.

Apuvälineet

ApuvalineetIkääntyminen tuo useimmille muutoksia liikuntakykyyn ja toimintaan, sairaudet vielä lisäävät niitä.  Kaikki treenausvälineet, harjoitusvälineet ja apuvälineet kannattaa ottaa käyttöön, jotta älyllinen että fyysinen ILO! säilyy.  – Osa meistä voi käydä normaalilla kuntosalilla, osan tarvitsee turvautua  kevyempiin laitteisiin.    HUOM! Lihasten kuntouttamiseen tarvitaan proteiinia. Lue lisää.

Ikämuutokset

ikamuutoksetIkänäkö kurittaa vääjäämättä kaikkia.  Noin  55-63 -vuosien välillä näkökyky muuttuu.  Kaikilla!  Turha siristellä. Hyvät lasit tuovat potkua elämään.  Jos istut paljon päätteellä, jos ulkoilet, golfaat tai purjehdit kannattaa ehkä hankkia parit erilaiset linssit.  Kuulo hiipuu  monilla meluisan työn tai meluisan musiikin johdosta jo ennen ikääntymistäkin,  harvemmin sairauksien takia.  Ikääntyneiden tapaturmaisten kuolemien suurin syy syy ovat  kaatumiset, joiden syynä ovat usein tasapainovaikeudet. Nivelrikkokin kurittaa monia.  Lue lisää.

Fyysinen ja henkinen kuntoilu

balanceFyysinen ja henkinen kuntoilu pitävät elinvoiman yllä.  Fyysinen kunto vaikuttaa muistikapasitettiin ja hyvä muisti ja mieli saavat liikkumaan. Tunti päivässä rentoutuneesti ja nauttien riittää.  Tasapainon harjoittelu televisiota katsellessa on osa kuntoilua.  Lue lisää.

Ongelmat ja sairaudet

brain puzzle90satAlkavien sairauksien havaitseminen ja nopea reagointi  sekä niiden kanssa eläminen ja  niihin sopeutuminen ovat osa seniorelämää. Ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja ymmärtäminen auttavat! Omaisetkin voivat paremmin.  Muistisairauksia monet eivät voi/ennätä välttää, mutta paljon on tehtävissä ja nuoret seniorit ennättävät estää niiden puhkeamista elintavoillaankin.

Sensijaan diabetes, verenpaine ja lihavuus ovat nopeasti parannettavissa ja näin mm. aivoinfarktin vaara vähenee..  Lue lisää.

 Ravinto

Ravinto 90satTasapainoton ruokavalio aiheuttaa sairastumisia.
Vanhemmiten vaarana myös aliravitsemus.  Pienet ruokavalionmuutokset auttavat ja ruoka alkaa maistua paremmalta. Sokerit ja valkoiset jauhot pois flavonoidit sekä muut kumppanit kehään.  Lue lisää…

Kommentit

  1. Hannah

    Monet kunnat eivät halua/pysty/osaa tehdä tarkempia tutkimuksia. Vanhuuden höperyys helpoin oireiden syy. – Yli 80-vuotisille ei enää luonnollisestikaan voi aikaansaada selkeää parannusta, mutta oikea lääkitys helpottaa ja väärä ehkä pahentaa olotilaa. Ja sitten turvaudutaan rauhoittaviin. Nimimerkki 12-vuotta vierestä seurannut.

Vastaa