”Ei ole itsestään selvää, että  kolotukset ja vaivat kuuluvat ikääntymiseen.  Pientä kulumista luonnollisesti on, mutta ei tarvitse alistua lääkäreiden määräämiin kipulääkkeisiin. On katsottava peiliin ja mietittävä mitä itse voi tehdä. Uusien elämäntapojen oppiminen virkistää myös aivoja.” -Sinikka Pakeman

HYVINVOINTI

 1. Tasapainon ylläpito on äärimmäisen tärkeää! Jos tasapaino heikentyy jalan katkeamisen, lonkkamurtuman tai liian vähäisen liikunnan takia, on tärkeää hankkia taito takaisin – nopeasti. Kannattaa turvautua asiantuntijoiden apuun. – Tasapaino on yhtä tärkeä kuin terveellinen ravinto. Kun liikunta huono myös yleiskunto laskee. Ikä, sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat. Lonkkamurtuma yli 70-vuotiaana saattaa olla kohtalokas.  Tanssiminen, epätasaisessa maastossa liikkuminen, yhdellä jalalla seisominen, jooga, uusien asioiden opetteleminen  -kaikki auttavat
 2. Elä itsenäisesti. Tee omat päätöksesi, älä annan muiden määrätä ennen kuin muistisi todella hämärtyy. Monet olettavat, että ikä estää järkevän toiminnan. Älä usko! – Mieti tulevaisuutesi vaihtoehtoja, pistä ne muistiin sekä kerro ne läheisillesi.  Asioista keskustelu myös aina selventää asioita.   – Suunnittelu selventää ajatuksia ja rauhoittaa mieltä.   Myös lapset ja muut lähiomaiset tuntevat olonsa paremmaksi kun asiat on mietitty.
 3. Opetteke uusia tapoja!  Kokeilu muuttuu tavaksi, kun sitä on toistanut säännöllisesti noin 20–30 kertaa. Valitse pari uutta hyvää tapaa ja laita kalenteriin niiden ”harjoituspäivät”. Juo vihreä itse tehty pirtelö joka toinen päivä. Sisällytä siihen vihanneksia, avokadoa, kurkkua… Ryhdy kävelemään joka toinen päivä lisäten vähitellen matkaa.  Mietiskele ja ajattele mieluisia ajatuksia rauhassa muutaman minuutin joka päivä.   Naura ja koe mielihyvää joka päivä!
 4. Ole hyötyaktiivinen. Opettele uusia taitoja.  Laita kunnon ruokaa, unohda einekset.  Tutustu uusiin ihmiseen, ole yhteydessä vanhoihin tuttuihin. Keskustele  facebookissa. Tee asioita ensimmäistä  kertaa elmässä- -Muista että soittaminen, musiikki ja tanssi ovat parhaita vanhuuden estäjiä ja tasapainon ylläpitäjiä.
 5. Nauti liikkumisesta! Jos  juoksu tai kuntosali ei huvita mieti muita harrastuksia. Kävely, keilailu, tanssi (maailman paras tasapainon ja aivojen virkistäjä), jooga, tavoitteellinen sauvakävely, vanhanajan jumppa, koiran ulkoiluttaminen, vanhusten avustaminen…   Kotonakin voi harrastaa liikuntaa: tanssia luudanvarren kanssa, tehdä ruokaa seisten välillä yhdellä jalalla ja välillä varpaillaan, harjoittaa maha- ja selkälihaksia lattialla maaten…  Suurin synti on mieltyä istumiseen.
 6. Rentoudu ja rauhoitu. Tee asioita, jotka tuntuvat mukavimmilta. Rakenna välillä palapelejä, kunnosta vanhoja huonekaluja, ratkaise ristisanoja ja sudokuja, piirrä, maalaa, neulo tai pelaa nokkeluuspelejä tietokoneella.
 7. Toteuta haaveitasi. Karsi pois toteuttamisen esteitä. Järjestä aikaa. Säästä rahaa haaveiden toteuttamiseen karsimalla turhaa kulutusta ja ostoksia.  Ole senttien pyörittäjä.  Älä tyydy toiseksi parhaaseen. Hullujakin asioita voi toteuttaa, kun päättää niin. Turvallinen samaa vanhaa rataa jatkaminen ei välttämättä ole paras ratkaisu. Ylitä  rajasi. Mieti, koska viimeksi teit jotain sellaista, jota et ole tehnyt koskaan aiemmin.  Huom! Kaikkien haaveiden toteuttamiseen ei tarvitse paljon rahaa.  Sukututkimus, vaellusmatkat, historian tutkimus, kirjastoista nauttiminen.

Luonnollisesti kehomme natisee joskus kulumisesta, varsinkin jos olemme kohdelleet sitä huolimattomasti.  Lääkärien tyypillinen lausahdus – ”sinun iässäsi vaivat kuuluvat asiaan” –  on usein täysin katteeton.   – Sinikka Pakeman

RAVINTO

 1. Nauti tuoretta ravintoa aina kun mahdollista! Vältä eineksiä ja puolivalmisteita. Itse valmistamalla vältät lisä- ja säilytysaineita sekä saat raaka-aineiden luonnolliset ravinteet käyttöösi. Huom! Pakastevihannekset ja -marjat ovat yleensä hyvälaatuisia ja lisäaineettomia.
 2.  Suosi paikallisia raaka-aineita ja syö sesongin mukaan aina kun mahdollista.
 3. Pyri varmistamaan, että lautasellasi noin puolet annoksesta on valmistettu tuoreista, pakastetuista tai kuivatuista vihanneksista, juureksista ja sienistä. Seuraksi rasvaista kalaa, kanaa, sikaa, kananmunia ja/tai palkokasveja. Syö punaista lihaa erikoisherkkuna.
 4. Nauti suomalaisia marjoja säännöllisesti aamiaisella, välipalana tai jälkiruokana. Ellet itse ole kerännyt osta pakastettuna tai kuivana. Suolaa et tarvitse paljon, kun käytät monipuolisesti yrttejä. Suolassa olevan natriumin tarpeen saa osaksi tyydytettyä monipuolisista vihanneksista.
 5. Juo runsaasti puhdasta vettä!
 6. Varmista, että nautit säännöllisesti eri tyyppisiä luonnollisia rasvoja! Miksikö? Siksi että kalarasvat, kookosöljy, eläinrasvat, tyrniöljy, avokadoöljy, pellavasiemenöljy ja siemenistä sekä pähkinöistä saadut öljyt ovat kaikki erilaisia ravintoarvoiltaan. Parhaan hyödyn saat, kun nautit niitä kaikkia silloin tällöin. Lue lisää rasvoista: klik ja klik.
 7. Vältä margariineja, levitteitä ja einesruokia, joissa on hydrogenoituja eli vedyllä käsiteltyjä tai kasvisperäisiä kovetettuja rasvoja. Ne ovat muunneltuja ja epäterveellisiä! Ne ovat haitallisia sydän- ja verisuonille ja mahdollisesti lisäävät syöpäriskiä sekä heikentävät immuniteettia. (Englannissa suuret supermarketketjut alkoivat poistaa kyseisiä rasvoja tuotevalikoimistaan jo lähes 10 vuotta sitten.)
 8. Jos olet maidon käyttäjä, suosi luomua ja täysmaitoa jos mahdollista. Myös täysrasvaiset juustot ovat parempia vaihtoehtoja kuin rasvattomat ja vähärasvaiset.

”20 vuoden kliinisen ravintohoitokokemukseni perusteella voin sanoa, että ihmiset syövät rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita liikaa, koska ne eivät anna kylläistä tunnetta. Käyttäjien paino ei ole koskaan pudonnut vähärasvaisten tuotteiden avulla.” -Sinikka Pakeman

9.Vältä turhaa sokeria. Elintarviketeollisuus käyttää sokeria runsaasti vähärasvaisissa tuotteissa lisäämässä makua. Sokeri ja sen keinotekoiset korvaajat ovat haitallisia terveydelle: ne aiheuttavat ylipainoa, sekoittavat verensokerin ja insuliinin tasapainoa, tuhoavat ruoansulatuskanavan terveyttä ja aiheuttavat vakavaa riippuvuutta. Kehosi valmistaa tarvitsemansa sokerin terveellisestä, monipuolisesta ravinnosta.

10. Aloita päiväsi keisarillisella aamiaisella! (Pala leipää, jonka päällä on kevytlevitettä sekä juuston ja leikkeleen siivut, ei kelpaa!) Käytä kotimaisia marjoja, sokeritonta mysliä, kaurapuuroa, maustamatonta, täysrasvaista jogurttia, pähkinöitä, siemeniä, kananmunia ja vihanneksia!

11. ”Syö itsesi vain 80-prosenttisesti kylläiseksi” on Okinawalla asuvien pitkän iän salaisuus. Terveellistä ruokaa on helppo syödä vähemmän, koska se on tyydyttävää ja ravintorikasta. Roskaruokaa täytyy tunkea suuhunsa jenkkien mallin mukaan lähes jatkuvasti. Hieman vajaaksi jätetty vatsa myös antaa ruoansulatuskanavalle paremman mahdollisuuden toimia.

12. Prosessoidut – teollisesti jalostetut lihat – eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon. Jos lautasella on vain silloin tällöin vihanneksia ja rasvaista kalaa, mutta säännöllisesti teollisesti jalostettuja lihatuotteita kuten makkaroita ja leikkeitä ollaan ”yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin” –tilanteessa. Teollisesti jalostetut lihatuotteet ovat halpoja vaihtoehtoja proteiinin tarpeeseen mutta eivät terveyden edistämiseen. Halvempien tuotteiden proteiinimääräkin on kyseenalainen, sillä peruna-vilja-soijaperäiset täyteaineet muodostavat ison osan sisällöstä. Lue lisää ikääntyvän ihmisen proteiinin tarpeesta: klik.

13. Syö runsaasti kuitupitoista ravintoa. Se huolehtii vatsan toiminnasta. Ikääntyessä usein lisääntyvä lääkkeiden määrä saattaa häiritä suoliston toimintaa. Hoidoksi tarjotaan usein ulostuslääkkeitä. Väärin! Vaivaan auttavia hyvien kuitujen lähteitä ovat kaura, erilaiset vihannekset (mieluiten höyrytettyinä tai raakoina – muista raasteet!), kotimaiset marjat (ilman sokeria), pavut ja linssit, pähkinät ja siemenet – kuten pellavansiemenrouhe. Tehokas ruoansulatus poistaa kuona-aineita ja kolesterolia, lisää elinvoimaisuutta ja tehostaa aivojen toimintaa.

14.Syö runsaasti erilaisia kaaleja: lehtikaalia, keräkaalia, parsakaalia, ruusukaalia. Ne tukevat terveyttä muun muassa vahvistamalla immuniteettia ja jopa estämällä joidenkin syöpälajien syntyä.

15. Tasapainoisesti vitamiineja ja hivenaineita
Varmista, että saat riittävästi tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja. Jos eläkkeelle jäätyäsi syöt pääasiassa valmisruokia tai ruoka ei yleensä maistu, mieti lisäravinteita – E-vitamiinia, D-vitamiiinia ja kalsiumia ainakin. (Huomaa, että parhaan E-vitamiinin on sisällettävä tokotrienoleja ja tokofenoleja, joista jälkimmäistä on vain harvoissa E-vitamiinivalmisteissa.) Monipuolinen itse tehty ruoka on erinomainen ravitsija.

16.Syö monipuolisesti. Monesti eläkkeelle jäädessä ruokatottumukset lipsahtavat huolimattomaksi. Vatsassa sijaitsevat toiset aivot. Jos mahalaukku ja suolisto voivat huonosti, niin samoin voi koko ihminen. Vatsakivut, jatkuva ripuli tai liian kova uloste kertovat usein vääristä ruokailutottumuksista tai liikaherkkyydestä joillekin ruoka-aineille. Kuidut ovat suolistolle elintärkeitä. Muista, että kuitua sisältäviä ravintolisiä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Oikeanlainen ravinto auttaa parhaiten

17. Symin saaren lukuisat yli 90-vuotiaat käyttävät neitsytoliiviöljyä kuten valkosipulia lähes kaikkeen ruokaan ja nauttivat paljon  kalaa, tomaattikastikkeita, vihanneksia, salaatteja ja jonkin verran lihaa. Aterioilla paljon kuituja sisältäviä artisokkia, vihreitä papuja, viininlehtikääryleitä ja kreikkalaista salaattia fetajuuston kera sekä kokojyvistä ja seesaminsiemenistä leivottua leipää. Kohtuullisesti punaviiniä kaikilla aterioilla. Stressitöntä elämää ja isoja perheitä.

18. Lasillinen punaviiniä. Paljon antioksidantteja sisältävä punaviini on kohtuullisesti käytettynä terveysjuoma! Tiesitkö, että antioksidanttien määrä vaihtelee kasvatuspaikan mukaan. Esimerkiksi joissain sardinialaisissa punaviineissä saattaa olla jopa kolminkertainen määrä antioksidantteja keskivertoviineihin verrattuna.

19.  Tumma suklaa ja luomukaakao ovat sallittuja ja jopa hyödyllisiä herkkuja kohtuullisesti nautittuna.

cabbage-1141191-640x480

TERVEYS

 1. Ikääntyvä keho tarvitsee kalsiumia! Maidossa sitä on, mutta teollisesti käsitellystä maidosta se ei imeydy kovin hyvin. Parempi lähde ovat vihreät vihannekset: parsakaali, lehtikaali, rukola, nauriin naatit, pinaatti ja punaiset aurinkokuivatut tomaatit. Käytä myös kurpitsan tai seesamin siemeniä sekä hassel-, para- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita. Helpoin tapa on tehdä niistä morttelissa karkeaa murskaa ja sekoittaa puuroihin, salaatteihin, jogurtteihin, keittoihin ja patoihin. Kalsiumin puute voi aiheuttaa seuraavia ongelmia: hauraat kynnet ja kuiva iho, lihassärky ja krampit, osteoporoosi ja munuaiskivet sekä karies.  Myös nykysairauksien – kuten sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, reuma ja allergiat – synnyn taustalla voi olla vakava kalsiumin puute. Kehon haitallinen happopitoisuus lisääntyy myös kalsiumin puutteen vuoksi. Huom! Kalsium tarvitsee imeytymistä varten  työkaverikseen muitakin ravinteita, kuten D-vitamiinia, magnesiumia ja proteiineja. Lue lisää hivenaineista ja lisäravinteiden valitsemisesta: klik.
 2. Kolesteroli ja statiinit. Tutkimustulokset ovat monelle yllätys: kolesterolin pelkoa liioitellaan. Kolesteroli määritellään annetuin tunnusluvuin ottamatta huomioon yksilöllisiä ominaisuuksia. Elimistö tarvitsee kolesterolia lukuisiin toimintoihin: Aivojen ja hormonien rakennusaineeksi.  Tuottamaan maksassa sappinestettä, jota tarvitaan ruoansulatuksen pitämiseen kunnossa sekä ohuiden  kalvojen rakenteisiin, joiden ansiosta hermosolut kommunikoivat keskenään. Kolesteroli ei ole siis rikollinen, joka pitää poistaa statiineilla. (Poikkeuksena huono kolesteroli eli LDL. Jos LDL on epänormaalin korkea ja hyvä kolesteroli eli HDL hyvin alhainen sekä triglyseridiarvot yläkantissa, minkä lisäksi taakkana vakava keskivartalon lihavuus, on ryhdyttävä toimiin. Statiinit eivät kuitenkaan ole ensimmäinen hoitokeino. Useimmiten elintapojen ja ruokailutottumusten muutos riittää. Yksinkertaisin ratkaisu lääkkeen muodossa ei ole paras. Statiinit aiheuttavat ikääntyessä useita ikäviä sivuvaikutuksia.)
 3. Terveyden suurimmat viholliset ovat sokerit, valkoiset jauhot, nopeat hiilihydraatit ja liian vähäinen liikunta sekä alimitoitettu aivojen käyttö.
 4. Elintasosairauksista eroon  Parempi jos niitä ei ole hankkinutkaan.  Mitä nopeammin aloittaa terveellisemmät elintavat sitä helpompi on päästä eroon turhista lääkkeistä,  Kakkostyypin diabetes,   verenpaine  ja kolesteroliarvot  voivat parantua pelkästään ruokatottumuksia muuttamalla ja liikuntaa lisäämällä. Huom! Ikääntyessä kolesteroliarvot voivat olla korkeammat ilman mitään turvallisuusriskiä. Naisille jopa kahdeksan paikkeilla. –  Vanhemmilla ihmisillä statiinilääkitys saattaa jopa aiheuttaa enemmän ongelmia ja kipuja kuin tuoda hyötyjä.
 5. Iän lisääntyessä proteiinin tarve lisääntyy samalle tasolle kuin lapsilla ja nuorilla.  Pidä huolta että saat riittävästi proteiinia. Pieni pyöreyskin on parempi kuin laihuus.  Kun ruokahalu vähenee niin proteiini entistä tärkeämpää. Kalaa, lihaa, papuja, linssejä, täysmaitoa, rahkaa ja raejuustoja.  Huom. Urheilijoiden proteiinilisät eivät suositeltavia monien lisäaineiden takia.
 6. Älä laske kaloreita.  Lisää ruokavalioon vihanneksia, erilaisia juureksia, kalaa, keittoja… vähennä eineksiä ja sokeria sekä sokerinkorvikkeita sisältäviä valmisruokia ja juomia sekä muita nopeita hiilihydraatteja,
 7. Terveyden suurimmat viholliset ovat sokerit, valkoiset jauhot, nopeat hiilihydraatit ja liian vähäinen liikunta sekä alimitoitettu aivojen käyttö..

Luonnollisesti kehomme , varsinkin jos olemme kohdelleet sitä huolimattomasti.  Lääkärien tyypillinen lausahdus – ”sinun iässäsi vaivat kuuluvat asiaan” –  on usein täysin katteeton.  – Sinikka Pakeman

Annettujen vinkkien mukaiset vähittäiset muutokset vaikuttavat hiljalleen  terveyteen liittyvissä ongelmissa  kuten väsymys, uupumus, huono suoliston toiminta, melankolia ja jopa depressio, ylipaino ja energian puute – vain muutamia mainitakseni. Kaikkiin näihin vaivoihin löytyy joku lääke, mutta tavoitteena on mennä elämässä eteenpäin mahdollisimman vähillä lääkkeillä. Kaikilla lääkkeillä on epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, joihin annetaan lisälääkitystä. Kierre on valmis! Suuri lääkemäärä rasittaa elimistöä. Tavoitteena on auttaa sitä toimimaan tehokkaasti luonnollisin menetelmin ja vaivoja ja sairauksia estäen.

ELINPIIRI  

Italian rannikolla on  pieni kaupunki, jossa yli 100-vuotiaita on noin  300. Syinä todennäköisesti yhteisöllisyys niin suvun kuin naapureidenkin kesken, Välimeren terveellinen ruokavalio, liikunta (jyrkät kadut, paljon portaita), yhteiset aktiviteetit ja positiivinen elämänasenne. Ohjelmassa haastateltu mies totesi: ”Vanhetessani päätin, että ajattelen vain mukavia asioita. Turha enää murehtia mitään. Pidän hauskaa.”

 1. Hoivaa mieltäsi harrastamalla asioita, joista nuorempana et ennättänyt nauttia! Uuden oppiminen virkistää niin sielua kuin aivoja.
 2. Kasvata itse vihanneksia ja yrttejä mikäli mahdollista. Ikkunalaudallakin voi kasvattaa esimerkiksi persiljaa, pieniä pensastomaatteja ja basilikaa. Itse kasvatetut yrtit maistuvat paremmilta, minkä lisäksi viherpeukalona toimiminen kohentaa mielen terveyttä ja rauhaa.
 3. Löydä sieluntovereita. Hakeudu ihmisten ja harrastusten piiriin, joista huomaat pitäväsi. Yksinäisyys johtaa masentuneisuuteen ja aiheuttaa muita terveysongelmia.
 4. Löydä elämällesi tarkoitus. Muista, että vanhetessakin voit olla korvaamaton tuki ja viisauden lähde neuvonantajana tai henkilökohtaisena avustajana kaiken ikäisille – myös keski-ikäiset tarvitsevat tukea. Elämänkokemusta, huumoria ja viisautta tarvitaan aina! Näin toimitaan useimmissa kulttuureissa. Vain kehittynyt länsimainen kulttuuri saattaa syrjiä meitä vanhenevia. Reippaasti vain mukaan joukkoon!
 5. Nuku pimeässä! Silloin kehosi tuottaa parhaiten unihormonia eli melatoniinia. Hyvän yöunen aikana kehosi korjaa ja paikkaa itseään sekä järjestää päässä olevan sekamelskan. Aamulla aivot ovat kirkastuneet ja ongelmat selvinneet.
 6. Ole armollinen itsellesi ja muille. Anna anteeksi. Se auttaa voittamaan masentuneisuuden, jännittyneisyyden ja tuskaisuuden. Iloinen, rauhallinen ja tasapainoinen mieli pidentää ikää!
 7. Pyri eroon traumoista. Natsien keskitysleiriltä eloon jääneet ovat eläneet pidempään kuin ne, jotka pääsivät pakenemaan. Suuresta traumasta selviäminen auttaa monia näkemään elämän suurena lahjana. Monet ikääntyvät vellovat elämän ankarissa muistoissa ja huomaamatta vajoavat itsesääliin, josta lyhyt matka masennukseen ja masennuslääkkeisiin! Älä aloita mielialalääkkeiden käyttöä ennen kuin olet kokeillut edellisiä ohjeita. Lääkkeillä voi olla todella ikäviä sivuvaikutuksia.
 8. Liity liikuntaryhmään, joka sopii sinulle ja tuntuu mukavalta. Jos mahdollista tee säännöllisiä pitkiä kävelylenkkejä, kävelysauvat lisäävät tehoa ja säästävät jalkoja! Näin pidät kehon hyvässä kunnossa ja mielen virkeänä sekä terveenä.
 9. Pukeudu joka päivä mukavasti ja huolella. Hoida itseäsi ja kapinoi perinteisiä roolimalleja vastaan. Ulkoinen olemus kertoo, mitä ajattelet itsestäsi ja heijastuu muidenkin ajatteluun. Itsetunnon hoito on tärkeää elämän loppuun saakka! Tutkimuksissa on todettu, että pienet muodonmuutokset ja oman ulkonäön hoito piristävät miehiä aivan yhtä paljon kuin naisiakin.
 10. Opettele uusia tapoja.  Kokeilu muuttuu tavaksi, kun sitä on toistanut säännöllisesti noin 20–30 kertaa. Valitse pari uutta hyvää tapaa ja laita kalenteriin niiden ”harjoituspäivät”. Juo vihreä itse tehty pirtelö joka toinen päivä. Sisällytä siihen vihanneksia, avokadoa, kurkkua… Ryhdy kävelemään joka toinen päivä lisäten vähitellen matkaa. Yksinkertainen askelmittari on erinomainen apu. Mietiskele ja ajattele mieluisia ajatuksia rauhassa muutaman minuutin joka päivä.
 11. Milloin viimeksi teit jotain jota et ole koskaan aikaisemmin tehnyt? Tutkimukset osoittavat että dementian riski suurenee iän myötä. Se ei valitettavasti vähene, vaikka olisi 80-vuotiaaksi selvinnyt sitä ilman. Aivot on pidettävä jatkuvasti vireinä. Uutta, virkistävää ja jännittävää keksiä jatkuvasti
 12. Hyödyllisyyden tunne antaa merkitystä elämään. Mieti, minkälaisesta auttamisesta ja yhteisöllisyydestä pidät. Astu rohkeasti joukkoon mukaan. Jos lapset ja lapsenlapset eivät ole läheisiä, liity auttaviin järjestöihin, hanki kummilapsi Suomesta tai ulkomailta. Jaa kertyneitä työtaitojasi eteenpäin. Avoin mieli löytää varmasti jotain muuta kuin pakkopullaa.
 13. Pitkäikäisten yhteiskuntien tärkeimmät  yhteiset tekijät: Perheyhteisön tärkeys (kuuluminen johonkin ryhmään), tupakoimattomuus, kasvispainotteinen ruokavalio, jossa lihaa ja kalaa lisukkeina, jatkuva kevyt hyötyliikunta päivittäisessä työssä ja ulkona maastossa eli kulkeminen epätasaisessa maastossa.
 14. Sosiaalinen elämä. Aktiivinen, läheinen perheyhteisö ja hyvät ystävät sekä harrastukset ovat olleet monille 100-vuotiaiksi eläneille tyypillisiä piirteitä. Musiikin kuuntelu, harrastaminen, kuorolaulu, tanssiminen tai kiinnostava työ tuovat elintärkeää sisältöä päiviin. Terveys ei ole vain fyysistä, vaan siihen liittyvät niin kutsuttu sosiaalinen terveys ja henkinen terveys.

”Kun kompuroit elämässäsi, on hyvä pitää mielessä: Kaadut seitsemän kertaa, mutta nouset pystyyn kahdeksan kertaa! Psyykkinen sinnikkyys – ei anneta periksi vaikka elämä tukistaakin – on yksi merkittävimpiä pitkän iän ja hyvinvoinnin salaisuuksia. On mahtavaa tavata ihmisiä, joilla riittää elämäniloa vaikka muille jakaa omista vastoinkäymisistä huolimatta.”  – Sinikka Pakeman

NAURU