Mitä paremmin varaudut istöä mukavampaa eläkkeelle jääminen on ja sitä nopeammin oikea rytmi löytyy.   Tutkimuksissa on todetti että eläkkeellä ikään kuin tuhjän päälle jäävät miehet saattavat kuolla hyvinkin pian eläkkeelle jäämisen jälkeen.  – Elämään on saata mukaan merkityksellisyyttä, naurua, aivovoimistelua, ystäviä ja tapahtumia.     Sen lisäksi on varauduttava ikääntymiseen liittyviin  perusasioihin.

1. Kuulokojeen hankinta on hävettävää

Kuulo alkaa heikentyä miehillä aiemmin kuin naisilla. Kovaääniset konsertit, kovaääninen musiikin kuuntelu tai muussa melussa eläminen vääjäämättä tuhoavat kuuloa. “Kyllä minä kuulen ihan hyvin!” – Tyypillinen väite. Vain harva ymmärtää hankkia kuulolaitteen riittävän ajoissa. Mitä myöhemmin sen hankkii, sitä vaikeampaa on sopeutua kojeen käyttämiseen vaikka uusimmat laitteet ivat erinomaisia, pieniä ja huomaamattomia,   Moni  ärtyneisyys ja vihaisuus menee kuulemattomuuden piikkiin.

Ilmaisia kuulontarkastuksia on olemassa, eivätkä ne vaadi kojeen ostamista. Kuulotarkastukseen mars, jos huomaat käyttäväsi sanaa MITÄ? liian usein.

2. Jatkuva vessassa käynti nolottaa

Eturauhasen liikakasvu aiheuttaa virtsaamisongelmia. Ne ovat parannettavissa. Rohkeasti lääkärille ja heti!  Liikakasvu saattaa johtua tulehduksesta, jonka hoitamiseen ei tarvita leikkaus- tai laserhoitoja. Tulehduksen hoito riittää.  Patistele lääkäriäsi; monet kuulemma ehdottavat ensimmäisenä leikkausta.

3. Eturauhassyöpä pelottaa!

Oireet muistuttavat hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvun oireita: tihentynyt virtsaamistarve, virtsasuihkun heikkous, tunne siitä ettei rakko tyhjene kokonaan. Alavatsa- ja selkäkivut, laihtuminen ja yleiskunnon lasku ovat jo huolestuttavia.

PSA-tutkimuksia on näiden oireiden ilmaantuessa syytä vaatia välittömästi. Ensin peruskoe ja tarvittaessa kudosnäyte. Mutta se ei ole helppo koe, erehdyksiä tapahtuu. Joillakin potilailla ensimmäinen diagnoosi saattaa mennä väärin. Vaadi uutta tutkimusta, jos oireet jatkuvat.  Tutkimukset osoittavat että geenitutkimuksella voi selvittää, mikä todennäköisyys on syövän saamiseen.  Lue lisää, klik.

4. Mehän emme lääkäriä tarvitse!

Monet seniormiehet välttävät yleensäkin lääkäreitä. Senior-naisiin verrattuna heidän terveydentilansa lääkärille mennessä on yleensä huonompi. Perusterveyden taskartusta on oikeus vaatia myös terveyskeskuslääkäriltä, jos kehossa tuntuu pieniäkin oireita.   Jos esimerkiksi kävely huononee tai selässä esiintyy kipuja niin kunnon tutkimuksiin heti. Ajoissa  havattuna fysiatrinen hoitoa saattaa riittää ja elämänlaatu paranee.

5. Nakkia ja soosia

Yksinäiset seniormiehet  syövät huonommin kuin naiset. Einekset eivät takaa terveyttä. Eivätkä ne ole halvempia kuin oma terveellinen ruoka. Lähikapakan lounaskaan ei ole yleensä kovin terveellinen. Vähän kuituja, onnettomat salaatin lehdet ja niin edelleen.  – Uudet ystävät, kokkauskurssit, harrastukset – ne tuovat uutta elinvoimaa.  Ja liikunta parantaa tervettä ruokahalua.  – Muista: Kun keho ikääntyy sen proteiinin tarve kasvaa lähes kaksinkertaiseksi verrattuna keski-ikäisiin.  – Proteiini pitää lihakset kunnossa jasitä kautta vaikuttaa koko elimistöön.

6. Puhumattomuus ja minähänpärjään-ilmiö

Miehet kuolevat naisia useammin sydänsairauksiin. Stressi, masentuneisuus,  einekset, liikunnan puute ja hoidon vältteleminen ovat yleisempiä miesten kuin naisten keskuudessa. Eläkkeelle jääminen saattaa olla kova pala. Liian monet ystävyydet jäävät työelämän myötä.   –  Onneksi meidän kaikkien harrastukset ja tietoisuuspiiri on koko ajan kasvamassa. Netti auttaa löytämään uusia harrastuksia ja ajanvietettä.

 

7. Sohvaperuna-ihanuus

Varsinkin kun vaimo kuolee tai eläkevapaa alkaa, sohvan pohja houkuttaa monia. Vääntäydy sieltä pois. Etsi positiivista seuraa. Kortin peluu, tanssi, kirjasto, kokkikurssit, kieliopinnot – ota jostain kiinni. Auttavia harrastuksia ja seuroja löytyy. Jos ei niin seurauksena usein masennus, alkoholiin hukuttautumien tai  jopa itsemurha pahimmassa tapauksessa.

8. Erektiohäiriöt

Erektiohäiriöt johtuvat useimmiten elämäntavoista, parisuhteen huonoudesta tai masentuneisuudesta. Mieti mistä on kyse ja etsi asianmukaista hoito. Tämä ei saa olla häpeäongelma.  – Jopa hiljalleen huonontunut kävely- ja seisomisasento saattavat vaikuttaa selkärankaan siten että erektio ja virtsaaminen vaikeutuvat. Erektiopillereiden käyttö voi  olla vaarallista sydänsairaille ja korkeasta verenpaineesta kärsiville.  Ensin tutkimuksiin!  – Vaadi niitä liusää, jos erektiopillerit eivät auta.

9. Vaimon omaishoitaja

Karmea tilanne. Muistisairas vaimo ei enää osaa tehdä ruokaa! Aviomiesten hoidossa olevat muistisairaat naiset kärsivät tutkimusten mukaan usein vakavasta proteiinin puutteesta, joka johtaa lihasten surkastumiseen. Eikä mieskään voi hyvin. On helppoa opetella tekemään terveellisiä hyviä ruokia! . Opettele. Mene kokkikursseille.  Vaadi tukea! –  Turvaudu apuun ja liity ainakin hetkeksi vertaistukiryhmiin.

10. Masentuneisuus lannistaa

Eläkeikä ja lisääntyvät vaivat ovat erityisesti miesten ongelma. Alkoholi ei auta, vaan se lisää melankoliaa. Omat harrastukset (mieti mitä halusit tehdä nuorena) auttavat, samoin liikunta ja kaikenlainen duunaaminen. Työväenopistolla on satoja erilaisia kursseja.

11. Vanhuus ei ala eläkkeestä

Edessä saattaa olla jopa yli 30 tuottavaa vuotta, joita sinä itse hallitset tai joissa vain olet. Tee suunnitelma; ennätät opiskella, harrastaa, matkustaa ja tehdä vaikka mitä.

12. Tasapaino on elämän ehto

Pidä huolta tasapainostasi. Kaatuminen ja siitä seurannut lonkkamurtuma tappavat usein. Kävele metsissä, joogaa, seiso päivittäin yhdellä jalalla ja varpaillasi. Harrasta kukkokävelyä: polven nosto korkeammalle, askel toisen jalan eteen suoralla viivalla ja toisen jalan polven nosto …

Helppoa.   Äijäjooga yksi vaihtoehto: 8 syytä aloittaa äijäjooga