Perusverot maksetaan kohtapuoliin kaikkialla EU-alueella maihin, jossa tulot on ansaittua, joten verokikkailun osuus maahanmuuton syynä vähenee. – Ja Suomessa asuvien kateellisuus toivottavasti samoin.  Eu:n ulkopuolisten maiden kanssa ei sopimuksia ole vielä tehty, joten veroparatiisejakin löytyy, jos etäisyydella kotimaahan ei ole väliä.

Yleisimmät eläkeläisten muuton syyt ovat:

  • ilmasto – kylmä pimeä talvi ei sovi  mielialalle, terveydelle ja on esteenä liikkumiselle sekä monille harrastuksille.
  • hintataso – asuntojen hinnat ja vuokrat ovat joissain maissa huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa
  • ilmapiiri  – varsinkin paikallista kieltä taitavat kokevat monien etelän maiden välittömyyden piristävänä.  Eräskin muuttaja totesi että ei halua enää asua maassa, jossa kaikki mikä ei ole sallittua on kiellettyä.

Muuuton esteinä sanotaan usein suvun ja perheen läheisyyden kaipuu, ympärivuotinen loma-asunto, kielitaidon puute, terveydenhoito tai vain rakkaus omaan kotimaahan ja ystäviin. Myös suomalainen  terveydenhuolto tuntuu turvalliselta.

Verotuksen myötä terveydenhuolto on Eu-alueella myös yhtenäistynyt, joten se ei enää ole samanlainen huoli kuin aikaisemmin.  Eu-alueella asuva saa paikallisesti ilmaiseksi saman terveydenhuollon kuin Suomessa – paitsi:  hammashuolto toimii paikallisten sääntöjen mukaan, jotka eivät ole kaikkialla samat kuin Suomessa.  Esimerkiksi Virossa eläkeläiselle korvataan vuodessa hammahoidoista 300 euroa.  Myös erikoislääkäreiden hoidoissa on rajoituksia.  – Tällöin on kuitenkin aina mahdollisuus saada Suomesta terveyskeskuslääkäriltä lähete tutkimuksiin.   – Ja Suomen kansalaisille säilyy aina oikeus käydä hoidoissa Suomessa (paitsi hammashoidoissa.)

Suurin ero toistaiseksi on erilaisten tukien maksamisessa. Hoivatukia- ja asuntotukea ei saa automaattisesti samalla lailla kuin Suomessa. EU:n lainsäädäntö kehittyy kuitenkin jatkuvasti mutta vuosia taitaa mennä ennen kuin kaikissa maissa ollaan samalla janalla.

Pyrimme pitämään sivustomme asioista ajan tasalla ja tiedottamaan muutoksista uutiskirjeessämme, jonka voit tilata helposti tästä. Aloitamme myös juttusarjan, jossa selvitämme miten erilaisista ongelmista on selvitty ja mitä vammaisena ulkosuomalaisena hoidot ja asuminen maksavat.

Voit jakaa omat kokemuksesi sähköpostitse osoitteessa info@seniorinfo.fi.