Monet ovat työelämässään kursseilla koonneet itselleen elämän aarrekarttaa, jonka avulla hahmotetaan mitä kukin todella elämältä haluaa ja tarvitsee.  Sellaisen tekeminen myös eläkeikää varten on hyödyllistä ja mukavaa sekä jäsentää mielikuvia vanhuudenpäivistä.

-1 340Tarvitset vain sakset, liimaa, kynän ja suurehkon alustan, johon liimailet esimerkiksi lehdistä löytämiäsi  kuvia haaveistasi ja kirjoitat  yksin tai puolisosi kanssa toiveitasi ja vaatimuksiasi niiden viereen.  Etelän lämpöön?  Lastenlasten läheisyyteen?  Lenkkipolkujen kupeeseen?  Lähellä oltava uima-allas reumakuntoutukseen?  Ruokailumahdollisuus?  Hoitopalvelut mahdollisen dementian varalta? Pieni puutarha?  Harrastustoimintaa?

Kartan tekeminen kannustaa punnitsemaan ja miettimään toivomuksia, haluja ja  omaa kuntoa seuraavien kymmenien vuosien aikana.  Krooniset sairaudet asettavat omia rajoituksiaan, samoin suvussa esiintyvät periytyvät muistisairaudet kannattaa ottaa huomioon.  Päätöksiä tehdessä on hyvä pyytää  myös lääkäriltä arvio terveydentilasta ja sen kehityksestä.

 

Haaveiden lajittelemisen yhteydessä kannattaa miettiä myös  ikääntymisen  varjopuolia: mahdollista liikuntakyvyn huononemista, muistihäiriöitä,  aivoinfarkteja, omaishoitajaksi joutumista.   Mikä asumismuoto tarjoaa parhaat mahdollisuudet  hyvään vanhuuteen näissä tapauksissa?   – Asioista kannattaa keskustella läheisten kanssa, jotta he  voivat kertoa mielipiteensä ja toisaalta ymmärtävät tehtyjä ratkaisuja.  – Mutta viime kädessä valinta on oma!

Karttaan voi jopa merkitä, kuka olisi  toivottava asioiden hoitaja siinä vaiheessa, kun oma energia ja taito eivät enää riitä virka- ja pankkiasioiden yms. hoitoon.  Ja ketkä ovat rakkaita ystäviä, sukulaisia, tuttuja.

Kun huomasin, etteivät vanhempani enää pärjää monitasoisessa rivitalossa ja isossa puutarhassaan, ehdotin palvelutaloon siirtymistä.  Ensimmäinen reaktio oli uhkaus perinnöttömyydestä! Puolen vuoden kuluttua he suorastaan anelivat muuttoa  ja kiittelivät minua paikan järjestämisestä.  –  Uusi asunto ei löydy kädenkäänteessä, aikaa saattaa kulua yli vuosikin. Olisi pitänyt keskustella heidän kanssaan aikaisemmin!

“Isällä vaskulaarinen dementia, äidillä Lewyn kappale–tauti”