Miksi suolistosyöpä eli peräsuolen syöpä on yli 50-vuotiaiden länsimaissa asuvien vitsaus? Suolistosyöpien määrä ja riski sairastua siihen lisääntyvät iän karttuessa. Riski lisääntyy voimakkaasti 50 ikävuoden jälkeen ja yli 85-vuotiailla riski on suurimmillaan.

Länsimaiset elämäntavat ja ruokatottumukset ovat hyvä maaperä syövän syntymiselle. Jalostettu ruoka, lisäaineet, stressi ja liikkumattomuus altistavat sairaudelle.

Pari vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että esimerkiksi afrikkalaisilla peräsuolen syöpä oli erittäin harvinainen. Sen arvioitiin olevan ruokavalion ansiota. Afrikkalaisilla ja englantilaisilla miehillä tehdyssä tutkimuksessa vaihdettiin päittäin ruokavaliota. Vaihto osoitti ruokavalion vaikuttavan suolistosyövän riskiin.

Hyvin kuitupitoinen ruoka estää syövän esiasteiden eli polyyppien eli suolen pullistumien syntymistä. Lihavuus kasvattaa sairastumisriskiä, samoin runsas alkoholinkäyttö. Tärkein estävä tekijä tuntuu kuitenkin olevan runsas kuitupitoisen kasvisruoan syönti. Lihaa vähemmän – varsinkin jalostettuja makkaroita ja leikkeleitä, papuja ja linssejä enemmän. Suoliston tulehdussairaudet lisäävät myös syöpäriskiä.

Ensimmäisiä todellisia vaaranmerkkejä ovat suolistosta löytyneet ”vaarattomat” polyypit. Ne kohottivat syövän riskiä 80 prosentilla. Kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa välittömästi, jos suolen toiminnassa on pieniäkin häiriötekijöitä.


Tilaa ilmainen uutiskirjeemme syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan lomakkeeseen, ja saat jatkossakin ajankohtaista tutkimustietoa!

[mc4wp_form id=”7233″]