Ottaa päähän. Kaulurin vuoksi posket edelleen kuin pähkinöitä hamstranneella oravalla. Molemmissa poskissa vähintään 12 pähkinää. Viikot alkavat sujua samaan malliin. Yöllä sängyssä kääntyileminen vaikeaa. Mies valittaa että kuorsaan jumalattomasti vasemmalla puolella nukkuessani. Niskatuki varmaan kaulan asentoa säätäessään avannut jonkun kuorsaustorven. Osat ovat vaihtuneet! Olen vahingoniloinen.

Suuri pettymys, kun kuuden viikon ja röntgenkuvauksen jälkeen neurokirurgi totesi, että kaulusta pidettävä vielä ainakin kaksi viikkoa. Olin syönyt kuuliaisesti rautaa, magnesiumia, maksapihvejä, munuaisia ja D-vitamiinia, jotka vahvistavat luustoa. Kai on tunnustettava, että tässä iässä mikään ei parane ennen ennustettua aikaa.

Lääkäri kielsi tukan pesemisen ilman kauluria. Olen ollut tottelematon ja käyn suihkussa ilman sitä – varmuuden vuoksi tuolilla istuen. Takatukka on takkuuntunut tuen korkean takaosan alla kuin koiran kainalokarvat. Pakko ajaa partakoneella pois. Helpotus!

Vakuutusyhtiössä nilkki. Kaikista – kolmen euron taksikuiteistakin – lähetettävä kopio. Ja kaikesta korvattavasta saatava lääkärin kirjoittama selvitys. – Lääkäri sitä mieltä, että vakuutusyhtiön lääkärin tiedettävä, mitä niskamurtumasta seuraa. Eestin kielen taitoni ei riitä näihin keskusteluihin.

Opetus 6: Vaadi lääkäriä kirjaamaan onnettomuuden jälkeen kaikki vähänkin vahingoittuneet kohdat, pienet mustelmatkin. Jos jälkeenpäin huomaat jotain muutoksia, ilmoita heti lääkärille.

Aihetta juhlaan: Lähdin tyttäreni seuraksi hakemaan hänen matka-autoaan Göteborgin läheltä. Lyhyt kävely laivalle. Luotijunalla Göteborgiin. Autossa navigaattori silmien tasolla. Ei tarvinnut kääntää päätä. Tukholmassa takaisin tullessa tutustuminen hienoon uuteen  Valokuvataiteen museoon vanhassa Slussenin rantakasarmissa. Sen jälkeen tunti kävelyä kylmässä tuulessa. Niska ja lihakset eivät tykänneet – tietenkään.  Tiukka drinkki baarissa turrutti kivun.  Tyytyväisenä takaisin Helsingissä.

Kymmenen päivän kuluttua seuraava tarkastus.