Uudet tutkimukset valottavat pitkän iän salaisuuksia. Muun muassa Saksassa ja Yhdysvalloissa on haastateltu ja tutkittu yli 90-vuotiaita ja jopa satavuotiaita. – Säännöllinen lähes päivittäinen urheileminen tai kuntoliikunta ei takaa pitkää ikää.

Maagisiksi asioiksi ovat osoittautuneet kiinnostava työ, harrastukset, hyvät ystävät ja avoin huumorintajuinen mieli.

100-vuotias vielä kolmena päivänä viikossa tutkimusta tekevä lääkäri totesi, ettei hänen tulisi mieleenkään jättää kokonaan kiinnostavaa  työtään. Lisäksi hän harjoittelee päivittäin viulun soittoa ja soittaa pienessä kamariorkesterissa. Ystävät ovat nuorentuneet, mutta eivät kaikonneet.

Pii-laaksossa työskentelee todellinen harvinaisuus keski-iältään kolmekymppisten parissa: 84-vuotias nainen tietokoneohjelmien parissa. Intohimo tieteelliseen tutkimukseen houkuttelee enemmän kuin laiskat eläkepäivät.

Suomesta kannattaa mainita yhdeksänkymppinen  Aira Samulin, joka jatkaa työtään nuorten parissa ja samalla kulkee vanhainkodeissa piristämässä ja tanssittamassa niiden asukkaita. Hymyä, huumoria ja energiaa riittää.

Tanssi, jonkun instrumentin soittaminen ja syvä kiinnostus omaan aiheeseen ovat parhaita elinvoiman ylläpitäjiä, aivojen harjoittajia ja muistisairauksien etenemisen ehkäisijöitä.

SaveSave