Alkoholin on aina ajateltu olevan maksan pahin vihollinen, mutta monet muutkin asiat ovat haitallisia.
Listasimme yhdeksän asiaa, jotka voivat vahingoittaa maksaasi, vältä siis näitä.

1. Sokeri

Sokeri ei ole pahasta vain hampaille. Sitä pidetään maksan kannalta jopa yhtä vaarallisena kuin alkoholia. Nopeat hiilihydraatit ja sokerit keräävät maksan ympärille haitallista rasvaa, joka voi vahingoittaa sitä, vaikka et olisi ylipainoinen. Makeat juomat, leivonnaiset ja makeiset kannattaa laittaa tarkkailuun.

2. Yrttiset lisäravinteet

Joidenkin yrttilisäravinteiden liiallinen käyttö saattaa kuormittaa maksaa.
Esimerkiksi kava, jota suositellaan vaihdevuosioireisiin ja rentoutumiseen, haittaa maksan toimintaa. Kannattaa jutella oman lääkärin kanssa valmisteen käytöstä.

3. Ylipaino

Maksasoluihin saattaa muodostua rasvakertymiä, jotka johtavat alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan. Rasva turpoaa, kovettuu ja siihen kertyy arpikudosta (kirroosi). Ylipaino, ikääntyminen ja diabetes edistävät taudin etenemistä. Dieetti ja kuntoilu auttavat.

4. Liian paljon A-vitamiinilisiä

A-vitamiini on tärkeä. Sitä saa erityisesti punaisista, oransseista ja keltaisista hedelmistä ja vihanneksista. Jos syöt paljon A-vitamiinia sisältäviä lisäaineita, keskustele asiasta lääkärisi kanssa, sillä liiallinen saanti rasittaa maksaa.

5. Virvotusjuomat

Tutkimukset ovat osoittaneet, että paljon virvoitusjuomia nauttivat saavat todennäköisemmin alkoholista riippumattoman rasvamaksan.

6. Parasetamoli

Kipeä selkä, päänsärky, vilustuminen… Varmista, ettet käytä liikaa parasetamolia sisältäviä lääkkeitä. Jos eri lääkkeissä on parasetamolia, maksa saattaa vaurioitua. Varmista, että päivittäiset suositukset eivät ylity.

7. Transrasvat

Transrasvat ovat keinotekoisia rasvoja, joita löytyy joistain valmistuotteista ja leivonnaisista. Transrasvat lihottavat ja rasittavat maksaa. Lue tuoteselosteet hyvin. Vaikka niissä kerrotaan olevan nolla grammaa rasvaa, mukana saattaa olla pieniä määriä transrasvoja, jotka nekin ovat merkitseviä maksan hyvinvoinnin.

8. C-hepatiitti

C-hepatiitti voi levitä veritartunnan kautta. Likainen neula on erityisesti huumeidenkäyttäjien ongelma. Jos äidilläsi on odottaessasi ollut C-hepatiitti riskisi ovat korkeammat. Suomessa tosin lähes kaikki 1955–1965 syntyneet on testattu.

9. Alkoholi

Kaikki tiedämme että liika juominen on vaaraksi maksalle. Mutta mikä sitten on liikaa? Lipsuminen on helppoa ja juhlissa drinkkien alkoholipitoisuudet saattavat olla paljon korkeampia kuin osaat kuvitellakaan. Kunnon tauot ovat välillä paikallaan. Eläkkeelle jääminen saattaa toisinaan koukuttaa vapaampaan juomiseen ja suositeltavat alkoholimäärät unohtuvat. Muista kohtuus!


Tilaa ilmainen uutiskirjeemme syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan lomakkeeseen, ja saat jatkossakin ajankohtaista terveystietoa sähköpostiisi!

[mc4wp_form id=”7233″]