Ravinto ja lisäravinteet ovat hyvän ikääntymisen rakennusaineita. Viimeistään viisikymppisenä kannattaa ryhtyä tarkkailemaan kehon ja ravinnontarpeen muutoksia ja vaatimuksia. Kaikki me tarvitsemme ikävuosien lisääntyessä perusruokamme lisäksi joitain lisäravinteita. Farmaseutti ja lisäravinneasiantuntija Onerva Pekkonen on koonnut meille ehdotukset uuden sukupolven parhaista lisäravinteista, jotka ovat tehokkaita jopa pieninä annoksina erinomaisen imeytyvyytensä ansiosta.

Lisäravinteet edistävät:
1. yleiskunnon ylläpitoa
2. sydänterveyttä ja pitkää ikää
3. muistikunnon hoitamista
4. hauraan vanhuksen auttamista

1. Yleiskunnon ylläpito

Hyvän yleiskunnon ylläpitäminen on äärimmäisen tärkeää iän karttuessa, koska usein erilaiset sairaudet ja lääkitys lisääntyvät ja monet eläkkeelle jäädessään eivät valmista itselleen riittävän terveellistä ruokaa.  Huono yleiskunto saattaa vaikuttaa  tasapainoon, kuntoutumiseen ja jopa muistihäiriöiden lisääntymiseen.

Ikääntyvä keho tarvitsee ensinnäkin yleisvitamiineja. Wild nutrition nsarjassa on suositeltavat yleisvitamiinit sekä naisille että miehille, koska olemme erilaisia ja tarvitsemme kummallekin sukupuolelle omanlaiset koostumukset:
– Naisille: Daily Multi Nutrient 45+ woman
– Miehille: Daily Multi Nutrient 45+ man

Ravintolisiin on syntynyt kokonaan uusi luonnonmenetelmillä valmistettu sukupolvi. Näissä tuotteissa ravintoeineet imeytyvät kehoon tehokkaasti ja osaavat jopa suunnata oikeisiin kohteisiin kehossamme. Lisätietoa ravinteiden kehittymisestä, klik!

Vitamiinit

Tasapainoinen vitamiini- ja hivenainekoostumus lisää ja ylläpitää kehon suoritus- ja vastustuskykyä. C-, E-, ja D-vitamiinit  vitamiinit ehkäisevät hapetusstressiä ja kroonista tulehdusta eli inflammaatiota sekä flunssaa. Kaikkia näitä voi ottaa erikseen päivittäin. Yhdessä muiden ravintolisien kanssa käytettynä tarve on pienempi, sillä ravintolisillä on synerginen yhteisvaikutus.

Erityisen tärkeää on tieto siitä, että täällä Pohjolassa asuvien tulisi nauttia kesät talvet D-vitamiinilisää. Hoivakodeissa oleville vanhuksille lääkärit eivät yleensä määrää suosituksia enemmän D-vitamiinia. Omaisten on hankittava ylimääräinen D-vitamiini ja kerrottava hoitajille toivottu annostus. Annostus voi olla vähintään kaksinkertainen suositellusta. Vähäinen ulkoilu ei kesälläkään anna tarvittavaa D-vitamiinimäärää. Nestemäinen tipottain nautittava D-vitamiini on tehokasta ja vähentää päivittäistä pillerimäärää.

Huom! E-vtamiinina kannattaa käyttää kompaktia E-vitamiinia, jossa on mukana kaikki E-vitamiinin muodot.

Vastustuskyky ja suolisto

Vastustuskyvystä huolehtiminen lisää hyvinvointia. Sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot. Mitä paremmin suolisto voi, sitä terveempi ja vireämpi ihminen on, sillä suolisto vastaa yli 70-prosenttisesti yleiskunnon säilymisestä.  Erilaisia suolistovaivoja on yllättävän monella ikääntyvällä ihmisellä.

Suoliston tueksi Living Nutritionilla on kuusi eri tuotetta, jotka valitaan suolistotuntemusten mukaan korjaamaan suoliston epätasapainoa.  Your Flora Family -valmiste tukee yleistä suoliston bakteeritasapainoa tarjoten tasapainoisen yhdistelmän mikro-organismeja ja ravinteita sekä kahdeksan elävää hyödyllistä probioottikantaa, jotka kaikki auttavat suoliston omaa mikrobiflooraa voimaan hyvin.

2. Sydänterveyttä ja pitkää ikää

On havaintoja siitä, että väestön seleenin ja ubikinonin eli koentsyymi Q10:n saanti ei ole optimaalisella tasolla.

Ubikinoni

Ubikinoni (koentsyymi Q10) on merkittävä aine elimistön energian tuotannossa ja erityisesti sydänlihaksen toiminnassa. Ubikinonia elimistö tuottaa itse, mutta sen tuotanto vähenee iän myötä. Ubikinonin alhainen saanti korostuu muun muassa sydänoireita tuntevilla, väsyneillä ja uupuneilla.

Ubikinonia saa elimistön täydennykseksi ravintolisästä Bio-Qinon® Active Q10 GOLD 100 mg. Valmisteen raaka-aine on identtistä kehon itse tuottaman ubikinonin kanssa, joten se on täysin luonnollista ubikinonia (koentsyymi Q10). Valmiste on markkinoiden parhaimmistoa ja sitä on dokumentoitu yli 90 tieteellisessä tutkimuksessa.

Seleeni

Seleeniä on maaperässämme vähän. Siten sen niukka saanti on meillä yleinen. Seleeni on paitsi antioksidantti, niin myös ihmiselle välttämätön hivenaine, joka ehkäisee tulehdussairauksia, suojaa syöpää aiheuttavilta aineilta, lisää elimistön vastustuskykyä, huolehtii maksan toiminnasta ja pitää yllä silmien, ihon ja hiusten terveyttä.

Seleeniä tarvitaan tehostamaan Q10:n toimintaa soluissa. Tämä osoitettiin jo kymmenen vuotta sitten Karoliinisen sairaalan tutkimuksessa, joten seleenin ja ubikinonin päivittäinen nauttiminen on erittäin perusteltua.

Lue lisää tutkimuksista, klik!

Magnesium

Länsimaisesta ruokavaliosta saadaan usein liian vähän magnesiumia. Tämä on huolestuttavaa, sillä magnesiumia pidetään yhtenä tärkeimmistä kivennäisaineista. Magnesium osallistuu yli 300 entsymaattisen reaktioon kehossamme.

Magnesium on sydänlihakselle välttämätön kivennäisaine. Se vahvistaa sydäntä, ehkäisee rytmihäiriöitä ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Magnesiumin puute lisää sydänkohtauksen riskiä seuraavien viiden vuoden kuluessa, kertoo Kelan tutkimus. Magnesium tepsii parhaiten yhdessä B-vitamiinien kanssa. Hyvä magnesiumvalmiste sydämelle on Magnerot 100 mg tabl, joka on on magnesiumorotaattia. Wild Nutritionin Magnesium on myös erittäin hyvin imeytyvä.

Muita yleiskunnosta huolehtivia valmisteita

Syksyn uutuustuotteena on Vitacell Kurkuma, joka sisältää korkealuokkaista hyvin imeytyvää Meriva-kurkumauutetta. Ravintolisä sopii käytettäväksi tarvittaessa lievissä kiputiloissa tai kuuriluontoisesti ja myös pitempiaikaisessa käytössä nivelten hyvinvoinnin ja vastustuskyvyn tueksi.

Toinen uutuustuote on Vitacell Pro, joka sisältää kurkumauutteen lisäksi astaksantiinia, zeaksantiinia, luteiinia, C-, D- ja E-vitamiineja, omega-3-rasvahappoja. Tämä sopii osana aktiivisen elämäntavan ylläpitoa.

Nämä molemmat ovat valmistusmenetelmältään perinteisiä ravintolisiä, joiden valmistukseen on käytetty apuaineita.

3. Muistikunnon ylläpitoon

Omega 3 -rasvahapot

Omega 3-rasvahappojen saanti on nykyisin niukkaa, koska kalaa syödään harvemmin kuin ennen. Nämä rasvahapot ovat monityydyttymättömiä, ja ne ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Niitä on saatava ravinnosta, koska keho ei pysty niitä itse valmistamaan.

Omega 3 -ryhmän rasvahapoista erityisesti DHA ja EPA ovat tärkeitä, sillä elimistön jokainen solu tarvitsee niitä solukalvojen rakennusaineeksi. Solukalvojen rasvahappokoostumus vaikuttaa keskeisesti aivokudoksen hermosolujen aineenvaihduntaan. On todettu, että aivosolujen alhainen Omega 3 -rasvahappojen pitoisuus liittyy vanhuusiän dementiariskin suurenemiseen. Toisaalta tiedetään, että riittävästä saannista on hyötyä ikääntyneen kognitiivisen suorituskyvyn säilymisen kannalta.

Kognitiivisia toimintoja eli tiedonkäsittelyssä tarvittavia toimintoja ovat havaintotoiminnot, psykomotoriikka, tarkkaavuus, ajan ja tilan hahmottaminen, kielelliset toiminnot, toiminnanohjaus sekä muistaminen ja oppiminen. Näistä perustoiminnoista rakentuvat monimutkaisemmat toiminnot, kuten ajattelu, suunnittelu, päättely, ongelmanratkaisu ja päätöksenteko.

Luonnossa DHA:ta ja EPA:a esiintyy eniten rasvaisessa kalassa ja muissa merenelävissä. Lisäravinteena hyvö kalaöljy on esimerkiksi Eskimo Brainsharp Kalaöljy.

Voimaa yhdistelmistä

Living Nutritionin Cognitive-valmiste on erittäin tiiviissä muodossa oleva yhdistelmä elävää, bioaktivoitua luomuravintoa, joka tukee tervettä ja aktiivista aivotoimintaa. Vireä aivotoiminta kaipaa lisäravinteena usein B-vitamiineja (B6 ja B12) ja foolihappoa.

Wild Nutritionin B Complex plus on hyvin monipuolinen valmiste, joka tukee aivojen vireää toimintaa. Se sisältää C-vitamiinia, B1-, B2-, B6- ja B12-vitamiineja, foolihappoa, niasiinia, biotiinia, pantoteenihappoa, kalsiumia, magnesiumia, magnaania, inositoloia, koliinia, PABAa, Q10:tä, bioflavonoideja ja Ashwagandhaa.

Fosfolipidit ja neurolipidit

Aivojen hyvinvoinnista voi myös huolehtia fosfolipidi- ja neurolipidivalmisteilla, jotka tukevat aivosolujen toimintaa ja jossain määrin uudistavat tuhoutuneita solujakalvoja. Tähän sopii Biomedin Neuroway. Neurowayn lipidit ovat eläinperäisiä, ja siten paremmin imeytyvässä liposomimuodossa kuin kasviperäiset. Liposomi tunnistaa vaurioituneen solun ja kiinnittyy hermosoluun luovuttaen sisältämänsä fosfolipidit. Mitä aikaisemmassa vaiheessa muistin heikkenemisen huomaa, sitä paremman hyödyn Neuroway saattaa antaa. Parin kuukauden koekäyttö osoittaa, kuinka hyvin tuote tehoaa yksilöllisesti.

4. Hauras vanhuus

Hauraaksi vahuudeksi kutsutaan vaihetta, jossa elintoiminnat ovat sairauksien, lääkkeiden ja jatkuvan paikallaan olemisen seurauksena huonontuneet. Useimmiten kyseiset henkilöt syövät huonosti ja saavat aivan liian vähän proteiinia. Edellä suositeltujen lisäravinteiden lisäksi proteiinin saannista huolehtiminen on erittäin tärkeää.   Proteiinit ylläpitävät lihaskuntoa ja ja muun muassa auttavat tehostamaan hengityselinten toimintaa. (Monet vanhukset kuolevat keuhkokuumeseen, koska lihakset eivät jaksa tehdä riittävästi työtä.) Ikäihmiset tarvitsevat proteiinia noin kaksi kertaa keski-ikäisten vaatiman määrän.

Ravintoa täyteen pakatut smoothiet eli terveyspirtelöt ovat tehopakkauksia, joita voit valmistaa itse. Niitä on helppo nauttia, ja niitä valmistaessa voi huomioida juojan makumieltymykset. Katso smoothie-reseptejä täällä, klik!

Tarjolla on myös jopa sairaaloissa tarjottavia kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on nimenomaan suunniteltu vakavasta aliravitsemuksesta kärsiville. Muun muassa Nutridrink-tuotteita on pirtelömäisinä, mehumaisina, lusikoitavina välipaloina ja keittoina. Näitä tuotteita käytetään monissa sairaaloissa ja hoivakodeissa – joitain jopa ainoana ravintona. Niitä voi myös ostaa kotiin tai viedä hoivakotiin, mikäli hoivakoti ei hanki niitä. Nielemisvaikeuksista kärsivät tarvitsevat erityisesti tehokkaita nestemäisiä ravintoaineita.

Esimerkiksi Nutridrink Compact Protein sopii normaalin ruokavalion täydennykseksi. Saatavilla on useita eri makuja, ja tuotetta voi ostaa apteekeista. Monet yksin kotona elävät vanhukset kärsivät aliravitsemuksesta. Heillekin helppo juotava lisäravinto saattaa olla todella tarpeellista. Nutridrink-tuotteet säilyvät avaamattomina pitkään.

Onerva Pekkosen perustamasta PUR Hyvinvointikaupasta löydät lisää hyviä tuotteita, klik! PUR Hyvinvointikaupassa on osaava ja palveleva henkilökunta sekä hyvä valikoima terveystuotteita ja ravintolisiä. Jokainen voi kysyä neuvoja omaan terveyteen liittyvissä asioissa. Kun liityt nettikaupan jäseneksi saat 20 prosentin alennuksen.


Tilaa ilmainen uutiskirjeemme syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan lomakkeeseen, ja saat jatkossakin ajankohtaista tietoa!

[mc4wp_form id=”7233″]