Ikääntyvät välttelevät ikääntymisestä  keskustelua lähimmäistensä kanssa. Tiedätkö miksi?    Alempana 10 syytä: 5 syytä keskustelemattomuuteen ja 5 syytä miksi pitäisi keskustella.

Keskustelu auttaa sekä ikääntyviä että omaisia voimaan paremmin ja elämään parempaa elämää, mutta aihe on jostain syystä välteltävä, suorastaan kielletty. Pilailla toki osataan: Sitten kun emmentaali iskee! tai Sitten kun yhdessä horistaan vanhainkodissa tai Sitten kun pistän avaimet jääkaappiin.

Englannissa tehty tutkimus osoitti, että kaksi kolmesta yli 65-vuotiaasta välttää keskustelemasta ikääntymiseen liittyvistä asioista omaistensa kanssa. Yksi neljästä sanoi, ettei aio ottaa asiaa koskaan puheeksi. Pikakysely osoitti, että meillä Suomessa taitaa olla samoin. Ikääntyvät eivät keskustele tulevaisuudestaan ja toiveistaan!

82 prosenttia kyselyyn vastanneista tajusi, että keskustelut olisivat tärkeitä, mutta niitä vältettiin! Tutkimuksen tehnyt Independent Age –avustusjärjestö on jopa tehnyt internet-oppaan keskustelujen helpottamiseksi.

Miksi ei keskustella?

1. Ikääntyvät eivät edes halua ajatella, että jotkin asiat voivat muuttua.
2. Ei tiedetä, miten keskustelu pitäisi aloittaa.
3. Sukulaisia ei haluta järkyttää mahdollisesti ikäviä vaihtoehtoja esiin tuovilla keskusteluilla.
4. Ei tiedetä kunnolla, mistä pitäisi keskustella. Eli taustatyö on tekemättä.
5. Välit omaisiin viileät tai hekään eivät halua puhua mahdollisista ikävistä asioista.

Miksi pitää keskustella?

6. Puhumattomuus ja miettimisen puute johtavat tositilanteen tullen kiireessä tehtyihin huonoihin päätöksiin. Kyse voi olla niin terveydestä, raha-asioista kuin asumisestakin.
7. Keskustelemattomuus asettaa omaiset tosi paikan tullen vaikeaan asemaan. He eivät tiedä, mitä ikääntyvät oikeasti haluavat ja läheisillä saattaa olla voimakkaasti erilaisia mielipiteitä, jotka johtavat omaisten keskinäisiin riitoihin.
8. Ikääntyneiden määrän kasvaessa ja sosiaaliavustusten samalla suhteellisesti pienetessä taloudellinen etukäteissuunnittelu on entistä tärkeämpää.
9. Jo alkavakin muistisairaus lisää vastahankaa muutoksiin. Sen edetessä omaisten saattaa olla mahdotonta toteuttaa parhaita ratkaisuja, jos niistä ei ole aikaisemmin sovittu.
10. Moni ikääntyvälle tärkeä asia ja toivomus saattaa jäädä vanhuuden oloja järjestettäessä omaisilta täysin huomaamatta tai unohduksiin. Varsinkin jos asioita hoitamassa ei ole aivan lähiomaisia.

Olemme tekemässä Seniorinfolle omaa keskusteluja vauhdittavaa internetopasta. Lisätietoa saat uutiskirjeestä. Jos et ole vielä tilaaja, tästä voit tilata.

Tutkimuksen lähde: BBC News.