Kun kotona yksin asuvien huonokuntoisten vanhusten määrä on lisääntynyt, aliravittujen ikääntyneiden joukko on kasvanut huolestuttavan suureksi. Vajaaravitsemuksesta kärsitään niin sairaaloissa, vanhainkodeissa, hoivakodeissa kuin kotonakin. Aliravitsemus on yleisin syy haurauden diagnosoimiseen.

Lue lisää aliravitsemuksen seurauksista: Hauras ihminen – kuka?

Aliravitsemusta esiintyy

– sairaaloissa joka neljännellä
– vanhainkodeissa ja hoivakodeissa yhdellä kolmesta
– kotona asuvista joka kolmannella
– kotihoidon piirissä yli 80 prosentilla

Kotihoidossa suurin riski on henkilöillä, jotka käyttävät paljon lääkkeitä, tai heillä joilla on jonkinasteinen muistisairaus tai masennusoireita.

Huonoon ravitsemukseen voivat vaikuttaa ruoan huonon laadun lisäksi ruoan saatavuuden vaikeus (kuten köyhyys, itsensä laiminlyöminen tai vaikeudet ostoksilla käymisessä ja ruoanlaitossa). Ruokahalu voi olla heikentynyt sairauden, hoidon, masennuksen tai aivotoiminnan ongelmien seurauksena tai syöminen voi olla ongelmallista esimerkiksi huonosti istuvien hammasproteesien tai heikentyneen makuaistin takia.

Vajaaravitsemuksella on huomattavia seurauksia. Se lisää kuolleisuutta, sairastuvuutta ja sairaalahoitojakson pituutta ja heikentää toimintakykyä. Vajaaravittujen potilaiden omatoimisuus heikkenee, ja he ovat hyvinravittuja suuremmalla todennäköisyydellä nopeasti laitoshoidon tarpeessa.

Myös omaisten on osattava kiinnittää asiaan huomiota. Jos kotihoitoa ei vielä ole, sitä on vaadittava. Ruoan laatua on tarkkailtava ja syömisongelmien ratkaisemissa on oltava aktiivinen. Leivän, pullan ja makeisten vieminen eivät ole ratkaisu aliravitsemukseen.

Mistä aliravitsemus johtuu?

Aliravitsemuksessa on muutama pääsyyllinen:
1. Vanhuksille annetaan vääränlaista ruokaa. Usein esimerkiksi vanhainkodeissa mainostetaan perinteistä kotiruokaa. Raskasta työtä tehneiden kotiruoka ei ole paikallaan pysyvien ihmisten ruokaa. Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat kaksi kertaa enemmän proteiinia eli valkuaisaineita kuin keski-ikäiset – noin kaksi grammaa painokiloa kohden. Se on yllättävän paljon. Kun ruokahalu usein pienenee, ruoan on sisällettävä ravintoaineita tiiviissä muodossa. Harva vanhus jaksaa syödä perinteistä kotiruokaa niin paljon että proteiinitarve tulee täytetyksi. Vellit, riisipuurot ja perunamuusit eivät ole riittävän ravitsevia. Samoin turhat leivät, makkarat, pullat ja kakut antavat hetkessä kylläisyyden tunteen ja kunnollinen ruoka jää syömättä. Ruoan on oltava maukasta, sillä lääkkeet kuivattavat suuta ja makuaisti turtuu.
2. Yksinäisyys ei houkuta syömään. Yksinäisyyteen liittyvä masennuskin lamauttaa, ja vanhukset unohtavat syödä. Leipien ja pienten välipalojen nauttiminen riittää kylläisenä pitämiseen, mutta se ei ravitse. Jonkin aikaa sitten ollut kohu: “Leipäkin viedään vanhusten suusta”, oli täysin turha. Leipä ei auta haurasta vanhusta pysymään tiellä.
4. Nielemisvaikeudet ja huonot hampaat vaikeuttavat syömistä.
5. Myös ruoansulatus ja ruoan imeytyminen saattavat olla häiriintyneitä.
6. Tietämättömyys. On tutkittu, että kun mies jää omaishoitajaksi, hänellä ei useinkaan ole aavistusta, mitä täysipainoinen ravinto merkitsee.

Mikä aliravitsemuksen selättäisi?

Vaikka aliravitsemus on vakava ja kasvava ongelma, se on mahdollista pysäyttää. Seuraavassa kolme keinoa.

1. Varmista ravintoaineiden riittävyys

Jos et itse laita vanhukselle ruokaa, valvo ja anna ohjeita ruoantarjoajille. Hoitoalan ammattilaistenkin tietoisuus on yllättävän huono! Vaadi lisäämään aamuiseen kaurapuuroon ravintoaineita. Katso vinkkisivumme kaurapuuron tehostamisesta, klik.

Tarkista, että vanhus saa tarvittavat vitamiinit. D-vitamiinia ei riitä suositeltu annos, annos pitää vähintään kaksinkertaistaa. Vanhuksilla on myös E-vitamiinista ja ubikinonista yleensä vajausta, samoin C-vitamiinista. Puhumattakaan Omega3-vitamiinista, sikalaa syödään aivan liian vähän.

Käytä vain parhaita ravinnelisiä. Muistia ja aivoja virkistävät valmisteet saattavat myös piristää ja lisätä ruokahalua. Hoivakodeissa tarjotaan vain suosituksen mukaisia vitamiiniannoksia, mutta sinne voi viedä omat lisäravinteet ja vaatia, että niitä annetaan ohjeiden mukaan.

2. Kiinnitä huomiota ruoan laatuun

Vaadi turhien lisäruokien poistamista. Makkaraleivät sokerikakut ja pullat pitää laittaa kieltolistalle. Tilalle on saatava proteiinipitoisempaa ravintoa. Esimerkiksi avokadomurskaa sisältävä juustokakku on ravintorikkaampi kuin moni ateria. Lisäksi se on herkullista ja helppo syödä.

Vaadi kunnon rasvaisia maitotuotteita rasvattomien tuotteiden tilalle. Vaihda levitteet voihin ja rypsiöljy oliiviöljyyn.

3. Turvaudu erikoisravintovalmisteisiin

Ravintoa täyteen pakatut smoothiet eli terveyspirtelöt ovat tehopakkauksia, joita voit valmistaa itse. Niitä on helppo nauttia, ja niitä valmistaessa voi huomioida juojan makumieltymykset.

Tarjolla on myös jopa sairaaloissa tarjottavia kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on nimenomaan suunniteltu vakavasta aliravitsemuksesta kärsiville. Muun muassa Nutridrink-tuotteita on pirtelömäisinä, mehumaisina, lusikoitavina välipaloina ja keittoina. Näitä tuotteita käytetään monissa sairaaloissa ja hoivakodeissa – joitain jopa ainoana ravintona. Niitä voi myös ostaa kotiin tai viedä hoivakotiin.

Esimerkiksi Nutridrink Compact Protein sopii normaalin ruokavalion täydennykseksi. Saatavilla on useita eri makuja. Lue lisää tuotteista, klik!

uutiskirje_puffi