Uusi peruna on maultaan parhaimmillaan. Suomalaisten perusravinto – peruna – on osoittautunut talvella huonoksi vaihtoehdoksi. Sen hyvät hivenaineet eivät kestä pitkää pimeässä säilytystä. Jäljelle jäävät vain nopeat hiilihydraatit.

uusi_peruna

Perinteinen talven lisukeperuna kannattaa siis  käyttää kesällä ja syksyn kuluessa. Talven tullen sen ravintoarvot ovat hiipuneet, ja  ainoa arvo on toimia hiilihydraattisena vatsan täytteenä. Varsinkin proteiinia ja enemmän vitamiineja sekä hivenaineita tarvitsevien senioreiden kannattaa pitää asia mielessä.

Vain yksi perunalaji kuulemma säilyttää tiukasti valoa läpäisemättömässä paperipussissa säilytettynä ravintoarvonsa: Lapin puikulaperuna. Sen saatavuus ja hinta asettavat kuitenkin käytölle esteitä.

Nyt on alkanut perunoista nauttimisen kausi tillin, sillin ja nuorten vihannesten kanssa. Nakit ja perussuomalainen perunasalaatti eivät ole paras vaihtoehto! Nuoria  perunoita voi käyttää monella muullakin lailla.   Läheksi kypsiksi keitettyjä perunoita kylmänä tai kuumana sopivat vihersalaattien, pinaattien ja jopa hedelmäpohjaisten salaattien joukkoon,  erinomaisia seuralaisia ovat myös pinaatit, feta, vuohenjuusto, oliivit… Peruna on nuorena terveellinen vihannes ei vaan pelkka POTTU!

Siis – enemmän perunaa nyt, vähemmän talvella ja keväällä!

Kuvan lähde: Kaikki äitini reseptit.