kuulo 150

HUONOKUULOISUUS ERISTÄÄ, MASENTAA JA RASITTAA OMAISIA

Täyttä totta!  1.  Kuulon heikkeneminen alkaa 45-50 vuoden tienoilla.  2. Yli 65-vuotiaista jopa kaksi kolmasosaa luokitellaan huonokuuloisiksi.  3. Kuulon huononeminen on toiseksi yleisin ikääntymisen ongelma nivelkipujen jälkeen.

Tätä ikääntymiseen liittyvää vaivaa väheksytään, hävetään ja peitellään.  – Vuosia sinnitellään huonokuuloisena, kärsitään tilaisuuksissa, joissa hälyääniä ja ajetaan omaiset raivon partalle MITÄ? -huudoilla ja televison, musiikin sekä radion liian kovilla äänillä. MIKSI?

Huonontunut kuulo EI PARANE, mutta oikeilla apuvälineillä kuulokykyä voi ylläpitää kauan. Kuulosta huolehtimisen pitää olla yhtä luonnollista kuin silmistä huolehtimisen ja silmälasien hankinnan.

”Miksi nimi on edelleen kuuloKOJE – niin kuin Vempain? Parempi nimi olisi Kuulonedistäjä!  Se on houkuttelevampi nimi”– Nimimerkki Estynyt.

Kuulokoje ei ole häpeä vaan erinomainen apuri!

Kuulokoje hankitaan keskimäärin 7 vuotta liian myöhään!  Siis aivan liian myöhään.  –  Monien on syytä hankkia jo alle 60-vuotiaana.

Mitä aikaisemmin laitteen hankkii, sitä helpompi siihen on tottua!  Varsinkin vielä työelämässä olevat voivat saada laitteen ILMAISEKSI vaikka kuulon huononeminen ei täyttäisikään virallisia kuulokojeen myöntämisnormeja.

” Nykyaikaisten kuulolaitteiden avulla jopa heinäsirkan sirkutuksen voi kuulla vaikka kuinka kauan.  Eivätkä kuulolaitteet ole entisenlaisia rumia möykkyjä. Ne ovat pieniä, kevyitä ja värejäkin on valittavana mielen mukaan.”

Jos ei  halua sijoittaa  kuulokojeeseen  heti alkuvaiheessa, niin on olemassa monenlaisia apuvälineitä esimerkiksi radion ja television äänen kuulemiseen helpommin.  –  Omaisia on turha hermostuttaa.

Kun kuulon tarkistaminen  terveyskeskuksen ja sieltä saatavan  erikoislääkärilähetteen avulla tuntuu liian pitkältä prosessilta, niin kannattaa ottaa yhteyttä audionomiin.  Välillä kuulotestin saa tarjouksena jopa maksutta, mutta ei noin 60 euroakaan ole suuri raha kuuloon satsaamiseen. Kuulokojeita myyvät liikket suorittavat tutkimuksia.

 

 

aids aids 1 aids 2
                          8 seniorneuvoa:
   1. Mitä aikaisemmin kuulo-ongelmat huomaa ja niiden hoitamiseen ryhtyy, sitä parempi on loppuelämä.
   2. Kuulo-ongelma on myös lähimmäisten ongelma; he sen usein ensimmäisenä huomaavatkin. – Kaikkien edun mukaista on saada ongelma nopeasti hoidettua.
   3. Huonontunut kuulo johtaa hiljalleen eristäytymiseen, virikkeiden puutteeseen ja passiivisuuteen. Kuulon jatkuva pinnistäminen hälytilanteissa stressaa ja väsyttää.  – Tutkimukset osoittavat, että jos ihmisellä on pitkään huono kuulo, hänen kuuloratojensa toiminta aivoissa heikkenee ja puheen ymmärtäminen edelleen vaikeutuu.
   4. Kuulonedistämislaitteiden käyttö hidastaa korvakäytävien rappeutumista.
   5. Kuulokojeen käyttämiseen tottuu sitä helpommin, mitä aikaisemmin sen on aloittanut. Laatikossa makaava käyttämätön koje ei hyödytä ketään.
   6. Koska maksuttomin perustein myönnettäviä apuvälineitä on yhä vaikeampi saada, monen on mietittävä kuulokojetta samanlaisena investointina kuin silmälaseja. Tai ajateltava, että yhden etelänmatkan vaihtaminen kuulokojeeseen on erinomainen sijoitus.
   7. Ota selvää tavallisen kuulokojeen lisäksi muista (halvemmista) apuvälineistä. Esimerkiksi television katseluun, puhelimessa puhumiseen  ja hälytilanteissa kuulemisiin on ulkoisia laitteita, jotka helpottavat.

Kuulotesti  verkossa:    Alustavan kuulotestin voit tehdä/teettää verkossa.    Testi ei luonnollisesti ole  täysin luotettava, mutta suuntaa antava ja saattaa vakuuttaa Epäilevän Tuomaan virallisen kuulotestin tarpeellisuudesta.   Testaa!

Ongelmat:

    1. Kuulokojeen saa ilmaiseksi vain kun kuulon alentuma on paremmassa korvassa 40 desibelin luokkaa…. Suositeltavaa on hankkia se jo kun alenema on 30 desibelin luokkaa.
    2. Lapset ja työikäiset ovat saajalistalla etusijalla.
    3. Vaikka laki oikeudesta kuulokojeeseen on sama, eri kunnissa esiintyy hämmästyttävän erilaisia tulkintoja jopa käsittelevästä virkailijasta riippuen.
    4. Valitusprosessi on uuvuttava ja pitkä.
    5. Kuulokojeen anomisesta  sen saamiseen saattaa kaikista hoitotakuista huolimatta kulua huonoimmassa tapauksessa 2 vuotta!
    6. Kuuloliiton lääkärin mukaan monet terveyskeskuslääkärit ovat haluttomia lähettämään potilaitaan perusteellisiin jatkotutkimuksiin. (Hiljaisessa huoneessa tehdyt kuiskaustestit eivät riitä!)  

Ratkaisuja:

    1. Sinulla on oikeus vaatia terveyskeskuslääkäriltä lähete korvalääkärin tutkimukseen tai mennä audionomin (ammattitutkinnon suorittaneen henkilön ) kuulotutkimukseen. (Hinta n. 60 euroa, usein ilmaistarjouksena).  Audionomin kuulokartoitus on lisäperuste vaatia kunnallista lähetettä.
    2. Kuulon nykyaikaisia mittauksia tekevät monet kuulokojeita myyvät liikkeet. j Myös yksityinen korvalääkäri voi antaa lähetteen kuulokojetta varten.
    3. Jos haluat valittaa kuulokojepäätöksestä, kannattaa liittyä Kuuloliittoon, josta saat runsaasti lisätietoa ja neuvontaa.
    4. Ensimmäiseen hätään ja omaisia ”säästääksesi” voit vaikka hankkia laitteen, jonka avulla voit kuunnella televisiota hiljaisemmalla ja joka helpottaa myös jonkin verran puheen kuulemista kohtuullisen hiljaisissa tiloissa.

 

Kuulokojeen hankkiminen yksityisesti ei ole ylellisyyttä vaan sijoitus tulevaisuuteen.

 

 

Kaksi kojetta vai yksi?

Mikäli kuulovaurioita on molemmissa korvissa, on syytä harkita kuulokojetta molempiin korviin. Kuulontutkija selvittää hyödyttääkö kahden kojeen käyttö, mutta lopullinen päätös on sinun. – Kahdesta kojeesta ei yleensä saa lisäkorvauksia.

 

Kahden kojeet edut:

 •  Tutkimusten mukaan kahden kojeen säännölliset käyttäjät pystyvät seuraamaan keskusteluja ja ymmärtävät puhetta huomattavasti paremmin kuin henkilöt, jotka käyttävät kuulokojetta vain toisessa korvassa. – Kahden kuulokojeen käyttö, ”stereot”, parantaa kuulon vastaanottokykyä 180 asteesta 360 asteeseen. Näin kuulet myös etäämmälle.
 •  Äänen voimakkuuden ei useinkaan tarvitse olla yhtä kovalla kuin yhden kuulokoneen kanssa.
 •  Äänten tunnistaminen helpottuu.
 • Kuulonrappeutuminen pienenee. Kojeeton korva menettää helposti kykynsä kuulla, kuunnella sekä ymmärtää puhetta ns. kliinisen kuulonmenetysrefleksin seurauksena. Kahden kojeen käyttäminen aktivoi molempia korvia.
 •  Kahden kojeen kanssa ei tarvitse jatkuvasti ”höristää” parempaa korvaansa.
 • Yli 5000:lle kahden korvan kuulovauriosta kärsivälle tehty tutkimus kertoi, että kahden kojeen käyttäjät olivat tyytyväisempiä kuin yhden kojeen käyttäjät.
 • Parempi puheen ymmärrys hälytilanteissa.

 

Tiesitkö?

Nykyiset teknisesti edistyneet kuulokojeet mahdollistavat erilaisten kuunteluohjelmien käytön erilaisissa ympäristöissä. Koje valitsee ohjelman itse tai käyttäjä tekee sen..
Huonokuuloisuus rasittaa ja väsyttää töissä käyvää. – Terveyshuollossa tarkistetaan hemoglobiinit ja muut arvot, mutta kannattaisi tarkistaa myös onko kuulossa vikaa, Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia toteaa.
Tutkimukset osoittavat, että jos ihmisellä on pitkään huono kuulo, hänen kuuloratojensa toiminta aivoissa heikkenee ja puheen ymmärtäminen edelleen vaikeutuu.
Saatavana on täysin näkymättömiä korvakäytävään asennettavia kuulokojeita kuin eri kokoisia ja eri mallisia sekä erivärisiä ja jopa koristeltuja korvan ulkopuolisia kuulokojeita.

TINNITUS

Tinnituksen eli korvien sirisevän hälyäänen ilmestyminen ei katso ikää.  Sekä nuoremmilla että senioreilla se saattaa häiritä nukahtamisesta ja unta sekä vaikeuttaa keskittymistä hiljaisina hetkinä.  – Mutta apua löytyy tähänkin vaivaan. Lue lisää…