Hiljattain  julkaistu selonteko lumetutkimuksesta kertoi, että polvileikkauspotilaat, jotka luulivat olleensa leikkauksessa, olivat lähes yhtä tyytyväisiä vointiinsa kuin oikeasti leikatut. Tutkimuksen otos oli niin suuri, että tuloksiin on uskominen.

Eräänä syynä leikkaamattomien tyytyväisyyteen epäillään olevan “leikkauksen” jälkeen ohjeiden mukaan tehty aktiivinen kuntoutus.

Tästä taas voi päätellä, että venyttely, kevyt jumppaaminen, lihaskuntoutus ja painonpudotus olisivat antaneet saman tuloksen  oikeasti leikatuillekin. Ainakin useille heistä. –   Ja julkisessa terveydenhuollossa olisi säästetty rutkasti rahaa!

Jos nivelrikon todella voi saada kuriin ilman  veistä, siis laseria nykyään,  on oletettavaa, että leikkaukseen pääsyn edellytyksiä kiristetään.  Ylipainoisten on pakko laihtua huomattavasti, venyttelyä ja vesijumppaa suositellaan entistä ponnekkaammin ja jalkalihaksiin on hankittava voimaa.

Eräskin leikkausta odottava sai  lähetteen laihdutusterapiaan ja 10 kilon laihdutustavoitteen.  Vasta sen jälkeen  leikkausmahdollisuus otetaan uudelleen käsittelyyn!   –  Vaikka kivut rajoittavat kävelyä huomattavasti.

NEUVO:  Keppi tai rollaattori helpottavat kävelyä.  Rollaattorilla kauppaostoksetkin kulkevat niveliä rasittamatta.  Rollaattorin voi mahdollisesti saada lainaksi, mutta silmiä hivelevä se ei yleensä ole.  Uusien rollaattorien hinnat vaihtelevat sadasta eurosta tuhanteen euroon… jokaisen makuun ja tarpeeseen löytyy omansa.