Laina auttaa hädässä….

Käänteinen laina eli hypoteekkilaina (Suomen hypoteekkiyhdistyksen käyttämä nimi) on kasvattanut ikääntyvän väeston määrän kasvaessa suosiotaan. Uudet kuluttavat, elämästään nauttivat seniorit haluavat käyttää ansaitsemansa rahat mukaviin senioripäiviiin ja hyvään hoitoon mahdollisessa hoivakodissa.

Yksinkertaisuudessaam käänteinen laina tarkoittaa pitkäaikaista lainaa kiinteää omaisuutta eli asuntoa vastaan. Joissain maissa pankit jopa ostavat asunnon siten että asunto jää myyjän hallintaan kuolemaan asti. Vuokrana on yhtiömaksu.

Käänteinen laina on helppo saada, koska siinä pankin ei tarvitse arvioida lainan ottajan maksukykyä muuta kuin lainan korkojen osalta, myöskään elinikä ei ole ratkaiseva tekijä. Useimmiten laina on mahdollista maksaa halutessa pois.

Aikaisemmin Hypoteekkipankki oli tunnetuin käänteisten lainojen antaja, mutta nykyään kaikilla pankeilla on vastaavia järjestelyjä. Lainan määrä voi olla vain osa asunnon arvosta ja korko vaihtelee lainaehdoista ja pankeista riippuen. Erot saattavat olla yllättävän suuria. Vertailu kannattaa.

Tällä hetkellä kun asuntomarkkinat laman takia levottomat, jotkut pankit eivät anna esimerkiksi omakotitaloja vastaan käänteistä lainaa. Suosituilla alueilla olevat kerrostalot ovat pankeille miellyttävämpiä.