Jos perheen pääelättäjä kuolee, asunto saattaa syödä rahaa tolkuttomasti eloon jäävältä kumppanilta. – Suunnittelemalla yksinäinen tulevaisuuskin voi olla onnellinen.

Perintövero, ylläpito ja kustannukset eivät hoidu pienellä eläkkeellä elävältä leskeltä helposti.  – Suunnitelkaa!

Ison talon tai asunnon myyminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Tunnesiteet vaikuttavat paljon, eikä ostajaehdokkaita aina löydy helposti.

Seniorileskien eläkeoikeutta aiotaan lyhentää. Toisille vaikutus ei ole merkittävä, toiset saattavat joutua taloudellisesti todella ahtaalle.

Suunnittelu on kaiken A ja O

Jos kotiin liittyy vahvoja tunnesiteitä esimerkiksi koko suvun kokoontumispaikkana, se kannattaa ehkä hiljalleen siirtää lasten nimiin ehdoin, jotka takaavat hallintaoikeuden alkuperäisen omistajan elinajaksi. Asunnon voi myös myydä rauhassa hyvissä ajoin ja muuttaa pienempään vuokra- tai omistusasuntoon.

Tulevaisuutta kannattaa punnita tarkkaan. Tarvitaanko tulevaisuudessa mahdollisesti apua? Pitääkö asunnon sopia myös liikuntarajoitteiselle? Paljonko rahaa tarvitaan päivittäiseen hyvään elämiseen? Mitä jos asumiskustannukset nousevat?

Vaihtoehtoja on monia

Nykyinen oma koti ei suinkaan ole välttämättä se parhain vaihtoehto. Esimerkiksi Kotosalla-asunnoissa asutaan vuokralla tai omistusasunnossa, mutta kaikki on suunniteltu senioreita varten ja paikalla on tukihenkilö auttamassa. Käytössä on myös yhteisiä tiloja, kuten senioreille suunnatut kuntosalit ja yhteinen olohuone.

Senioritalot ovat esteettömiä, mutta avustavat palvelut puuttuvat.  Useissa on avustusasuntoja.

Palvelutaloissa on tietyt peruspalvelut ja usein myös ruokailumahdollisuus. Kuukausivuokra koostuu asumiskuluista ja erillisistä palvelumaksuista.

Yksi mahdollisuus on myös myydä asunto ja ostaa uusi edullisemmalle seudulle. Vaihtoehtoja löytyy Suomesta ja ulkomailta. Viro, Espanja, Portigali ja jopa Unkari ovat nykyään senioreiden suosiossa.

SaveSave

SaveSave

SaveSave