brain_black_and_whiteTieto siitä, että aivosolut ovat uusiutuvia ja korjautuvia, on vauhdittanut erilaisten luomumuistilääkkeiden eri ravintolisien markkinoille tuloa. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että ravinnolla ja vatsan ja suoliston toiminnalla on yhteys  aivojen toimintaan. Jopa dementian etenemistä voi hidastaa ravinnolla. Alzheimerillekin löytynyt apua!

Pidä aivot kunnossa

Useimpien muistiravinnelisien   pohjana ovat vitamiinit ja hivenaineet. Varsinkin verkkokauppamyynnissä on hyvin erilaisia valmisteita joiden sanotaan parantavan muistia,  keskittymiskykyä ja aivotoimintaa  Ravintolisät eivät ole sinänsä vaarallisia, mutta jotkut internetissä myytävät saattavat olla hinta/laatu-suhteeltaan varsin huonoja.    Raatimme päätyi suosittelemaan kolmea erilaisat tuotetta, joista kaikista on jo olemassa jonkinlaisia tutkimustuloksia

1.  Luonnollinen E-vitamiini

Yhdysvalloissa kliinisellä ikääntymisen haittoja tutkivalla klinikallaan (Sears Anti-Aging Medicine) pitkään työskennellyt suomalainen Jussi Yli-Panula on todennut, että oikeilla ravinteilla jopa aivojen toimintahäiriöitä voidaan korjata. Hänen omien havaintojensa ja äskettäin malesialaisessa yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella E-vitamiini ei vain ehkäise aivotoimintojen huononemista vaan myös parantaa niitä.  E-vitamiiniä voikin nimittää ikääntymisvitamiiniksi.

Mutta nikä tahansa E-vitamiini ei käy.  Hanki  E-vitamiinia, jossa  on kaikki kahdeksan E-vitamiinia yhdessä – neljä tokoferolia ja neljä tokotrienolia. Aikaisemmin vain tokoferoleja on pidetty tärkeinä terveyden lisääjinä, mutta nyt on huomattu että tokotrienoli on se osa E-vitamiinista, joka vaikuttaa ikääntymiseen ja aivoihin.

Varma keino on turvautua ravinnelisiin.  Luonnollinen E-vitamiini – toisin kuin synteettinen – sisältää myös tokotrienoleja. Mutta ole tarkkana, sillä vain harvoissa apteekkienkaan E-vitamiineissa molempia – tokoferoleita ja tokotrienoleja.  Hyvissä luontaistuotekaupoissa niitä on tarjolla, apteekeissa harvemmin. Ota 50 milligrammaa luonnollista E-vitamiinia kahdesti päivässä ateroiden yhteydessä tai kerran päivässä 100 milligrammaa. Yli 100 milligramman annokset saattavat aiheuttaa  haittoja. Suositellaan kaikille ikääntyville.

Tokotrienoleja saat myös lisäämällä niitä ruokavalioon: Achiotepuun annato-öljy sisältää tokotrienoleja 15 milligrammaa ruokalusikallisessa. (Sitä saa harvoinSuomesta, mutta Etelä-Amerikassa se on tavallinen ruokien maustamisessa.) Palmuöljyssä tokotrienolia on noin kahdeksan milligrammaa ruokalusikallisessa. Pähkinät ovat vähäisempi lähde, mutta hyvä kuitenkin. Samoin lehtikaali, parsa ja  pinaatti.

Pur Hyvinvointi -kaupan perustaja Onerva Pekkonen suosittelee nauttimaan  E-vitamiinin seuraksi ubikinonia eli Q10:tä  koska monille ikääntyvillä esiintyy sen puutetta  lääkkeiden ja vajavaisen ruokailun  takia.

Hyväksi todettu luonnollinen E-vitamiini on Bioteekin SUPER E-vitamiini.

Onerva Pekkosen mukaan ehdottomasti paras ubikinoni -tuote on Pharma Nordin Bio-Qinon Active Q10.   Se on ollut ylivoimainen voittaja suurissa kansainvälisissä testeissä.

2. Eläinkunnan neurolipidiä sisältävä muistiravinnelisä

Täsmäravintoa aivoille!   Kannattaa ehdottomasti testata jo muistisairausepäilyn  alkuvaiheessa. NeuroWay, on Suomessa kehitetty  ja patentoitu aivojen auttaja. Aivot tarvitsevat eläinrasvaa ja NeuroWayn fosfolipidit ovat helposti imeytyvässä rasvarakkula- eli liposomimuodossa Liposomit kulkeutuvat verenkiertoon ja läpäisevät myös aivojen veriesteen ja kiinnittyvät vaurioituneeseen hermosoluun luovuttaen sisältämänsä fosfolipidit, joita solut käyttävät vaurioituneita solurakenteita uudistaessaan.

  • Heraproteiini
  • Eläinlesitiini (neurolipidi)
  • Vanilja
  • D3-vitamiini (kolekalsiferoli)
  • C-vitamiini (askorbiinihappo)
  • E-vitamiini (alfatocoferoli)Neuroway on kotimaisesta eläinkunnan raaka-aineesta eristetty erikoislesitiinituote, joka sisältää runsaasti niitä rasvayhdisteitä joita mm. hermosolut tarvitsevat.

Neuroway on kotimaisesta eläinkunnan raaka-aineesta eristetty erikoislesitiinituote, joka sisältää runsaasti niitä rasvayhdisteitä joita mm. hermosolut tarvitsevat.

NeuroWaylla  on muistinparantamisen lisäksi muitakin ikääntyviä hyödyttäviä ominaisuuksia:-tukee keskittymiskykyä, parantaa unenlaatua, edistää oppimista, vähentää alakuloia, vahvistaa immuunijärjestelmää, auttaa ylläpitämään sydän – ja verenkiertoelimistö normaalia toimintaa, liittyy nivelten hyvinvointiin.

PUR Hyvinvoinkaupan perustanut farmaseutti Onerva Pekkonen kertoo huomanneensa, että NeuroWaysta tullu palaute on ollut hyvää. “Monet  keski-ikäisetkin ottavat sitä pussillisen esimerkiksi mehun kanssa silloin kun tuntevat olonsa stressaantuneeksi tai jännittyneeksi.”

Dosentti Yvonne Holm Helsin yliopisto farmalogian laitokseslta toteaa, että kattavia tutkimuksia ei ole vielä tehty, mutta aivojen tiedetään tarvitsevan neurolipideja, joten Neurwayta kannattta ilman muuta testata ja katsoa minkälaisia yksilöllisiä vaikutuksia sillä on.

Kun muistisairaus on todettu, suositeltavaa on ottaa NeuroWayta kahden kuukauden  tehokuuri.  Tämän jälkeen kuureja jatketaan  lyhempinä jaksoina omien tuntemusten mukaan – ehkä joka toinen kuukausi.

Lue lisää!

3. Ravitsemuksellinen varhaisen Alzheimerin taudin hoito!

Vahva kirjallisuusnäyttö tukee sitä, että Alzheimerin potilailla on ravitsemuksellisia erityistarpeita.

  • Alzheimerin tautiin liittyvän synapsikadon vaikutusten vähentämiseksi potilaat tarvitsevat tiettyjä ravintoaineita, jotka ylläpitävät fosfatidyylikoliinia muodostavien reittien toimintaa. Fosfatidyylikoliini on aivoissa runsaimmin esiintyvä fosfolipidi. Fosfolipidit ovat neuronikalvojen osa ja siten välttämättömiä synapsien muodostuksen kannalta [6]
  • Fosfolipidimuodostukseen tarvitaan riittäviä määriä tiettyjä ravintoaineita (esim. omega-3-rasvahappoja). Alzheimer-potilailla näiden ravintoaineiden saatavuus on nähtävästi kuitenkin liian vähäistä.

Tästä syystä on kehitetty  Suvenaid-ravinnelisä, jonka on kahdessa tutkimuksessa todettu parantavan varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muistia.  Tuotetta on myös tutkittu lievää tai keskivaikeaa Alazheimerin tautia sairastavilla ja lääkettä nauttivilla potilailla.   Suvenaid sopi hyvin yhteen lääkityksen tukiravintona.

Souvenaid on varhaista Alzheimerin tautia sairastaville tarkoitettu uudenlainen kliininen ravintovalmiste, jonka on todettu parantavan  potilaiden muistia. Kerran vuorokaudessa otettava helppokäyttöinen Souvenaid-juoma sisältää ainutlaatuisen ravintoaineiden yhdistelmän, joka tukee synapsien muodostusta varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla.  Souvenaidia käytetään terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa.

Synapsikato korreloi muistin kanssa paremmin kuin muut Alzheimerin taudille tyypilliset aivomuutokset. Synapsit uudelleenmuotoutuvat jatkuvasti, ja synapsien muodostus riippuu neuronikalvojen muodostuksesta. Neuronikalvot koostuvat pääasiassa fosfolipideistä.

Spesifinen ravintoaineyhdistelmä tukee synapsien muodostusta: Uridiini, pitkäketjuiset imega-3-rasvahapot, koliini, foffolipidit,  B-vitamiinit (B12, B6, foolihappo), antioksidantit (C- ja E-vitamiinit, seleeni).

Suvenaidista julkaistaan lähiaikoina Itä-Suomen yliopistossa tehty jatkotutkimus. Tutkimuksen vetäjä tutkimusjohtaja Merja Hallikainen totesi, että vaikka lopullisia tuloksia ei voi vielä kertoa, niin alustavasti voi sanoa,  että tulokset näyttävät lupaavilta.

Lue lisää!

 

 

uutiskirje_puffi