knee-painKun polvia, lonkkia, sorminiveliä tai selkänikaman välejä alkaa jomottaa, on syytä epäillä nivelrikkoa. Kun rustopinta vaurioituu, se toimii kuin kuula-akseli ilman öljyä. Tämän maailman yleisimmän nivelsairauden kohtaavat meistä useimmat.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos nivelissä alkaa tuntua jomottavaa kipua, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Ongelmana on ollut, että nivelrikko näkyy röntgenkuvissa vasta sitten, kun on liian myöhäistä hoitaa vaivaa muilla keinoin kuin leikkauksella.

Oulun yliopistossa on havaittu, että nivelrikossa keskeisessä roolissa oleva rusto näkyy nivelrikon varhaisessa vaiheessa magneettikuvauksessa jopa paremmin kuin tähystyksessä. Näin potilaan on mahdollista saada hoito ennen kuin se on lähes liian myöhäistä.

Kannattaa siis vaivojen ilmaantuessa kehottaa lääkäriä miettimään magneettikuvausta. Viitteeksi voi mainita Oulun yliopistossa tehdyn Victor Casulan väitöskirjan (2016).

Miten huolehtia itsestään?

Kaikissa tapauksissa itsenäinen nivelhuolto on syytä aloittaa välittömästi. Mielessä kannattaa pitää, miten rasvaamaton kuula toimii:

  • Se nitisee, kun päällä on liikaa painoa. → Painonpudotus onkin oiva keino helpottaa nivelten taakkaa.
  • Se kitisee, kun joutuu liian ahtaaseen tilaan. → Lihasten venyttely on uskomattoman tärkeää. Usein jalkalihakset ovat liian kireät.
  • Se valittaa, jos rakenne ei tue sitä. → Lihakset eivät saa olla liian kireät, mutta niiden pitää olla kunnossa. Vesijuoksu on erinomainen laji, sillä se kuntouttaa ja venyttää.

Kun nivelrikko on virallisesti todettu, lääkäri yleensä antaa lähetteen fysioterapeutille.

Lisätietoa nivelrikosta voit lukea Terveyskirjastosta, klik!