HUOM! Vuoden 2014 alusta suomalaisten oikeus valita julkisen terveydenhuollon hoitopaikkansa laajenee. Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus koskee kiireetöntä sairaalassa annettavaa erikoislääkärien tekemää tutkimusta tai hoitoa. Lääkäri ja potilas päättävät yhdessä, mihin sairaalaan potilas lähetetään. Samalla lääkäri varmistaa, että valittavassa sairaalassa on hoidon edellyttämä erikoisala ja asiantuntemus.

 

Nivelrikko on asteittain etenevä nivelruston sairaus, jota voi esiintyä niin sormien nivelissä kuin lonkissa ja polvissa.

Ennalta ehkäiseviä ovat lihasten hyvä kunto –  jotta ne pystyvät tukemaan nivelistöä –  ja venyttely, jotta lihakset pysyvät joustavina.  Kireät lihakset painavat nivelrikkoalueen niveliä  toisiaan vasten ja lisäävät kipuja.  .  (Vesijuoksu rentouttaa ja venyttää lihaksia sekä  inkivääri ruokavalion luonnonmukaisena auttajana saattaa helpottaa kipuja. Katso resepti.)

 

Leikkauksen ajankohta on harkittava tarkkaan.  Ensin aina kokeiltava kuntoutuksen tehoa. Tekonivel ei ole ikuinen, sen arvioitu elinikä on noin 15  vuotta.  – Liian pitkään sinnittely toisaalta vaikeuttaa leikkausta.

 

Terveyskeskuksen  kautta leikkaukseen pääsy vaihtelee kunnittain parista kuukaudesta yhdeksään  kuukauteen.

Yleensä alkuvaiheessa terveyskeskuslääkäri määrää kipulääkkeitä ja kehottaa pääsemään eroon ylipainosta.  Myös fysioterapia saattaa tulla kysymykseen.  Kun kivut alkavat olla jatkuvia, häiritsevät liikkumista ja yöunia on syytä pyytää lääkäriltä lähete erikoissairaanhoidon tutkimuksiin.

Terveyskeskuksen  kautta leikkaukseen pääsy vaihtelee kunnittain parista kuukaudesta yhdeksään  kuukauteen.

 

 

Tekonivelleikkaukset kuuluvat niihin lääketieteen hoitomuotoihin, joista potilaat kokevat saavansa todellisen avun. Tekonivelleikkauksia tehdään sekä nivelrikkoa että tulehduksellisia reumasairauksia sairastaville.

Kari Vepsän kommentteja Seurassa (vuodelta 2008)

“Kävin viisi vuotta sitten tutkimuksissa, jolloin lääkäri totesi  toisessa lonkassa pahan nivelrikon. Sain siihen lääkkeitä, mutta ne eivät auttaneet. Vuosi sitten kävin uusissa tutkimuksissa, ja tilanne oli selvästi huonontunut. Nivelrikko oli kummassakin lonkassa.”

Nyt jälkeenpäin Karia harmittaa, miksei hän uskonut vaimoaan. Maijaa ja mennyt leikkaukseen paljon aikaisemmin.Tenän aiheutti monille tuttu peikko: leikkauspelko.”Tämä lonkkaleikkaus oli minulle ensimmäinen isompi operaatio, vaikka kyllä minulta on aikoinaan poistettu tyrä. Siksi ajattelin kokeilla ensin kaikki muut keinot, kuten homeopatian, osteopatian, hierojan ja kiropraktikon. Pelkäsin, etten pääsisi enää ikinä keikoille ja ratsastamaan. Nyt kannustan kavereita, ettei leikkaukseen menoa pitäisi koskaan pitkittää. Jos lonkat pääsevät liian huonoiksi, sitä vaikeampia ovat leikkaus ja toipuminen.

Hoitotakuulain mukaan hoitotarve pitää arvioida kolmen kuukauden kuluessa.  Jos leikkaus katsotaan tarpeelliseksi, se on suoritettava puolen vuoden sisällä. –  9  kuukauden odotusajat ovat hyvin yleisiä.

Jos kipuilua on molemmissa polvissa tai lonkissa, kannattaa neuvotella, onko syytä leikata molemmat puolet samalla kertaa.  Liikuntaharjoittelu pitää aloittaa jo päivän kuluttua leikkauksesta.  Yllättäen polvileikkaukset ovat monimutkaisempia ja kivut kestävät jopa yli puoli vuotta.  Sekä lonkkanivelen että polvinivelen leikkauksen jälkeen yleensä kuluu noin vuosi ennen kuin uuteen niveleen on täysin tottunut.

 

Monet eivät jaksa kipujen lisäännyttyä odottaa julkisin varoin suoritettuun leikkaukseen vaan turvautuvat yksityisiin sairaaloihin tai haluavat oman lääkärinsä hoitavan sen.  Jonotusaika leikkaukseen vaihtelee suuresti kunnittain!

Yksityisen tekonivelleikkauksen hinta vaihtelee 10 000 euron molemmin puolin.

 

Eiran sairaala, joka on  on viime vuosina tehnyt  satoja tekonivelleikkauksia,  toteaa että tekonivelkirurgian yhteydessä tulehdusten, laskimotukosten, vuotojen ja yleissairauksien pahenemisen riskien tulee olla selvitetty. Elimistön  bakteeritulehdukset on hoidettava ennen leikkausta.  Tämä saattaa pidentää leikkaukseen pääsemisaikaa.

 

Terveydentila kartoitetaan tarkasti eikä leikkaukseen ryhdytä ennen kuin mahdolliset muut taudit – mm. diabetes, verenpainetauti tai sepelvaltimotauti – ovat hoidossa.  Myös suun ja jalkojen hygienian on oltava kunnossa, koska bakteerit etenevät helposti tulehtuneiden hammasjuurien tai ikenien  ja silsahaavaumien kautta.

 

Leikkausta ei suositella jos potilaalla on monia sairauksia. Alkoholisteille ja maksakirroosia sairastaville leikkauksia ei tehdä lainkaan.

 

Tekonivelleikkauksessa  vioittunut nivelrusto korvataan mekaanisella nivelellä.  Sen odotettu kestoikä on noin 15 vuotta, jonka jälkeen se korvataan uudella.

 

Huom! Muista pitää lennoilla mukanasi  sairaalalta todistus, että elimistössäsi on metallinen tekonivel.  Se nimittäin usein hälyttää turvatarkastuksissa.