Omaishoitajaksi ryhtyminen on sydämen päätös:   En epävarmaa, saako siitä pientä kuukausipalkkaa korvauksena. Työvuoro on 24 tuntia vuorokaudessa. Sinä olet vastuussa jatkuvasti.   Virallisena omaishoitajana tosin saat lomia, joiden aikana hoidettavasi on hoivakodissa.   Kannattaa miettiä päätöstä tehdessä mitä muita helpotuksia voit työhösi saada, onko sukulaisapua eli tuuraajia lähellä. Minkälainen on hoidettavan  ennuste.  Liikuntarajoitteinen on aivan erilainen hoidettava kuin muistisairas.

15 kohdan tarkistuslista

1.  Mikä on elämäntilanteesi ja terveytesi?

Kuinka monta tuntia päivässä sinulla on aikaa huolehtimiseen.  Jaksatko avustaa (nostella, tukea) liikuntarajoitteista?   Pystytkö kodissanne huolehtimaan muistisairaan henkilön turvallisuudesta? Oletko valmis luopumaan osasta omaa aikaasi?  – Usein omaishoitajat valittavat esimerkiksi iltaharrastusten loppumista.  Apua saa sosiaalitoimelta päivämenoihin, muttei iltaharrastuksiin.

2.  Taloudellinen tilanne?

Virallisesti hyväksytty omaishoitaja saa tukea, joka vaihtelee kunnasta riippuen.  (Tavoittena on tosin siirtää omaishoitajatuki Kelalle)  Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa oman kunnan taloudellinen tilanne: tukia myönnetään vain jos rahoitusta on jäljellä. Jos oma kuntosi huononee, tuki saatetaan myös poistaa vaikka jatkaisittekin yhteiseloa kotihoidon avustamana.    Omaishoitajat- ja läheiset -liitosta voit kysyä neuvoja, www.omaishoitajat.fi.   Perheen  tulot ja varallisuus eivät vaikuta palkkioon. Keskimääräinen palkkio on alle 500 euroa kuukaudessa ja se on verotonta tuloa.  Jos suunnittelet jättäväsi ansiotyösi voit saada siirtymävaiheen tukea noin 800 euroa tai enemmän kuukaudessa.

3. Tuen saannin varmistaminen

Kotikunnan sosiaalitoimi nimeää sinulle yhteyshenkilön, joka neuvoo tuensaantimahdollisuuksista ja avustaa  lomakkeiden täyttämisessä.  Hän myös järjestää kotikäynnin, jossa arvioidaan kuinkaa vaativaa ja sitovaa hoivatyö on. Sinun kannattaa miettiä etukäteen mitä mahdollisesti joudut omaishoitajana tekemään ottaen hoidettavasi kunnon.  Omaishoidon arviointimittariston saat Omaishoitajat – ja läheiset -liitosta.

4. Hoito- ja palvelusuunnitelman tekeminen

Suunnitelmaan kirjataan kunnan tukihenkilön kanssa omaisesi tarvitsemat palvelut ja hänen maksutta saavansa hoitotarvikkeet.  Kunta voi tarjota esimerkiksi siivous- , ateria-, kuljetus- ja kylvetyspalveluja sekä päivätoimintapaikkaa.  Kannattaa olla tarkka siitä, montako vapaapäivää saat ja onko hoitopalkkio suhteessa vaativuuteen.  Paikallinen liitto voi antaa apua arvioinnissa.  – Tarkista sopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista. Vapaa-päiväsi, asiointivapaa ja lomavapaasi ovat tärkeitä asioita.

Huom!  Jos ryhdyt muistisairaan omaishoitajaksi, mieti mitä muutoksia asuntoon tarvitsee tehdä. (Liesihälyttimet- ja lukot, ovien turvalukot, turvarannekkeet/liiketunnistimet jne.)

5.  Ota selville kaikki oikeutesi!

“Tässä pitäisi opiskella juristiksi, jotta ei tule huijatuksi.” – Näin totesi aivoinfarktin saannutta miestään hoitanut nainen, jolla itselläänkin oli vaikea reuma.  Kunnilla ei ole liikaa rahaa, joten ne yrittävät säästää kaikessa mahdollisessa. Omien oikeuksien tunteminen auttaa vaatimaan. -Valitettavasti harvat juristit ovat opiskelleet sosiaalilakia, koska se on erittäin monimutkaista ja palkkiot pieniä.   Muilta omaishoitajilta ja liitolta kyseleminen ovat todennäköisesti parhain selvityskeino.

Jos omaishoitajahakemuksesi evätään voit vaatia oikaisua.  Apua voit pyytää sosiaali- tai potilasasiamiehiltä sekä omaishoitajien paikallisyhdistyksestä.

Jos et saa omaishoidon tukea, voit vaatia joka tapauksessa kotipalveluita tai kotisairaanhoitoa sekä apuvälineitä.

6. Pidä huolta itsestäsi

Ala unohda omaa liikuntaasi, omaa unentarvettasi tai vapaa-ajan viettoa. Ne ovat yhtä tärkeitä kuin omaisesi hoitaminen. –  Uupuminen ja masentuminen ovat omaishoitajilla aivan liian yleisiä vaivoja!  Lopeta suosiolla kun voimat uupuvat!  Pyri hankkimaan omaisellesi hoivapaikka kodin lähistöltä, jolloin voit vierailla hänen luonaan päivittän pirteänä ja iloisena!

Melko äskettäin eräs ikääntynyt vaimonsa omaishoitaja teki itsemurhan, koska pyynnöistä huolimatta hän ei saanut vaimoa hoivakotiin!