Parhaat senior-ruokaohjeet   – herkkusuiden testaamina

Ranskalaiset elävät nauttiakseen ja voidakseen hyvin. Kunnon ruoka antaa elinvoimaa. Määrätietoinen pyrkiminen terveellisten raaka-aineiden käyttämiseen ei suinkaan huononna ruoan makua.  Senioreille suomalainen  “vanhan ajan kotiruoka”ei riitä.

  • Ikääntyessä tarvitsemme enemmän proteiineja ja vähemmän  nuoruuden energiaa antavia hiilihydraatteja.
  • Hyvin vähän liikkuvien vanhusten lihaskunto perustuu pelkästään proteiineihin.
  • Monet hoitolaitoksissa ja yksin kotona asuvista vanhuksista  kärsivät proteiinin puutteesta.
  • Useat seniorit  lohtusyövät hiilihydraatteja. Keskivartalon rasvan lisääntyminen on useimmiten diabeteksen aiheuttaja. Painon lisääntyminen puolestaan vaikuttaa suoraan nivelten kuntoon ja vähentää liikunnan iloa.
  • Ruoka lääkitsee!  Ruoat auttavat nivelten kolotukseen, verenpaineeseen ja diabetekseen  Kaikissa resepteissämme on mukana  terveysvaikutteisia raaka-aineita kuten inkivääriä, valkosipulia, chiliä, öljyjä, proteiineja, paljon kuituja ja terveellisiä rasvoja.

Itämainen lohikeitto on erinomainen esimerkki ohjeesta, johon  lisätty terveellisiä ainesosia:inkivääriä, sitruunaa, kookosmaitoa… Itämainen kalakeitto.

 Aamupalat, alkuruoat ja välipalat

Erilaisia aamiaisia, joissa ravintoa ja vitamiineja sekä hivenaineita.  Pieniä ruokahalun kiihottajia tai maistuvia välipaloja (Sopivat erityisesti vanhuksille, joiden ruokahalu vähentynyt ja jotka haluavat syödä useammin. Heille pitäisi kahvikakun sijasta antaa mieluummin ravitsevampia välipaloja. Klik

Arvaatko mitä tämä herkullinen aamupala sisältää?    Käypä tutustumassa.  Klikkaa .

Keitot

Intialainen papukeitto

Hyvät keitot ovat hyvinvoinnin aarreaitta! Niitä voi muokata jääkaapin sisällön mukaan, ja ne ovat edullisia. Voit tehdä isomman erän kerralla, useimmat sopivat erinomaisesti pakastettaviksi. Keittoihin pätee sama sääntö kuin terveyspirtelöihinkin: kun syöt vaihdellen erivärisiä keittoja, hivenaineiden ja vitamiinien saanti tasapainottuu.Nopeita ja helppotekoisia makuelämyksiä, joiden makua voi vaihdella muutamalla raaka-aineen muutoksella.   Klik

Terveysvaikutteiset mausteet ovat monien maiden salaisuus. Kurkumaa, inkivääriä, currya, kanelia…. niitä voi lisätä useimpiin ruokiin ja maku paranee!

Pääruoat

Hieman – mutta vain hieman – enemmän aikaa vieviä liharuokia, kalaruokia ja kasvisaterioita sekä itsekseen muhivia pataruokia. Vaihtelevasti erilaisia vihanneksia, parantavia mausteita ja  terveyttä edistäviä lisukkeita.  Klik

Kananmuna on erinomainen raaka-aine moniin ruokiin. Kuvan Italialainen fritata käy niin aamupalaksi, lounaaksi kuin osiin leikattuna  nopeaksi välipalaksi. 

Huom.   Kananmunia voi syödä vaikka päivittäin. Vanhat uhkaillut liiasta nauttimisesta ovat roskiin heitettyä harhaa!

Lisukkeet

Maustesekoitukset, kylmäkastikkeet, dipit… Viimeiset makusilaukset ja  ravintolisät mukaan hienosäätämällä.   Klik

Pirtelöt ja jälkiruoat

Makupaloja, joissa ei ole liikaa sokeria mutta runsaasti proteiinia. Pirtelö voi olla energiaa ja hivenaineita kaipaavan vanhuksen pääruokakin.  Klik!

Vinkki!   Pienissä talouksissa tehokas sauvasekoitin, jossa tilava kulho ja silppuri yrteille, sipuleille yms, on kevyempi käyttää ja helpompi puhdistaa kuin suuri tehosekoitin.

 

SaveSaveSaveSave