Punajuurta voi syödä muutenkin kuin etikkasäilöttynä. Ota se viikoittaiseen valikoimaan. Tässä kaksi maukasta ohjetta; Syksyinen, herkullisen värinen piirakka ja kevyt keitto. Molemmat ohjeet ovat ruotsalaisista ruokalehdistä, joissa lähivihannekset ovat todella suuressa suosiossa ja kasvispainotteisten aterioiden menestys huipussaan.

Lue myös yhdeksän syytä syödä punajuurta, klik!

Punajuuripiirakka ja vuohenjuustotahna

punajuuripiirakka2

Piirakkataikinan voit tehdä valmiista ruistaikinalevyistä tai käyttää alla olevaa gluteiinitonta ohjetta.

Tarvittavat ainesosat:

Taikina
4 dl keitettyä kvinoaa kylmänä
1 dl mantelijauhoja
1 dl perunajauhoa
50 g voita
1 kananmuna

Täyte
1 sipuli
500 g punajuuria
500 g erilaisia juureksia, kuten porkkanaa, maa-artisokkaa, juuripersiljaa, lanttua…
½ dl hienonnettua tuoretta tai vajaa 1 tl kuivattua timjamia
4 kananmunaa
2 dl kerma
200 g juustoraastetta
oliiviöljyä paistamiseen

Vuohenjuustotahna
200 g vuohenjuustoa
1 dl ranskankermaa
ripaus suolaa ja pippuria

Tee näin:

– Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki taikinan ainesosat kulhossa. Painele taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa 15 minuuttia.

– Kuori sipulit, juurekset ja punajuuret ja paloittele. Paista paistinpannulla öljyssä – muutamassa erässä, jos kaikki eivät mahdu kerralla. Sirottele joukkoon timjami, suola ja pippuri. Asettele täytteet piirakkapohjalle.

– Sekoita munat, kerma ja maito ja kaada seos vihannesten päälle. Viimeistele juustoraasteella ja pyöräytä hieman pippuria myllystä. Kaada juuresseoksen päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

Valmista vuohenjuustotahna skoittamalla juusto ja ranskankerma. Mausta tahnaa suolalla ja pippurilla. Voita lisätä päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.


Kookosmaitoinen punajuurikeitto

Pehmeän mausteikas keitto, jossa terveyttä edistävät itämaiset mausteet antavat oman vivahteensa.  – Keitosta saat juhlaversion kun paahdat punajuuret uunissa aivan ensimmäisenä isoiksi lohkoiksi pilkottuna kuorineen,

punajuurikeitto2

 

 

Tarvittavat ainesosat:

½ sipuli pilkottuna
50 g fenkolia pilkottuna
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl oliivi- tai kookosöljyä
2      valkosipulin kynttä  pilkottuna tai murskattuna
3–4 tuoretta punajuurta (noin 500 g) kuorittuna ja kuutioituna
½ tl jauhettua kanelia
1–1,5 l vettä tai vihanneslientä
2 dl kookosmaitoa
suolaa ja pippuria

Koristeluun:
vaahdotettua kookosmaitoa
murskattuja pistaasipähkinöitä

Tee näin:

– Kuullota sipulia, fenkolia ja inkivääriä öljyssä, kunnes sipuli alkaa saada väriä. Lisää punajuurikuutiot ja kaneli, anna hautua hiljaisella lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää vesi tai kasvisliemi. Kiehuta keskilämmöllä kannen alla, kunnes punajuuret ovat pehmeitä.

– Soseuta keitto, lisää joukkoon kookosmaito ja mausta suolalla ja pippurilla. Vaahdota hieman kookosmaitoa sauvasekoittimella ja lusikoi keiton päälle. Viimeistele annos pistaasimurskalla.