minna_huotilainen

Työterveyslaitoksessa tutkimusprofessorina toimiva Minna Huotilainen tiivisti viime vuonna Hyvä terveys –lehdessä aivojen hyvinvoinnin perustaksi rasvan, rokin ja rauhan. Nykysenioreille rokki on tuttua, mutta vanhemmille muukin tanssi korvaa rokin.

Kaikkea aivotoimintaa lisäävää kannattaa kokeilla ja harrastaa. Sopivasti liikuntaa ja yksinkertaista käsillä tekemistä. Aivot aktivoituvat ja virkistyvät ja muisti pysyy hyvänä. Käsillä näpertely jopa auttaa aivoja ymmärtämään puhutun viestin paremmin kuin pelkkään kuunteluun keskittyminen!

Diplomi-insinööriksi valmistutunut Huotilainen toimii Työterveyslaitoksella tutkimusprofessorina ja kommentoi mielellään aivotutkimuksen tuloksia. Eniten häntä huolestuttaa lisääntyvä häly. Eläkkeelle siirtyneillä on onneksi mahdollisuus vetäytyä välillä rauhallisempaan ympäristöön ja keskittyä tekemisiin, joista pitää.

Hyvä Terveys -lehdessä hän on kiteyttänyt aivojen hyvinvoinnin kolmeen sanaan: rasvaan, rokkiin ja rauhaan. Aivot eivät tule toimeen ilman rasvaa, sitä saa monipuolisesta ruoasta. Liikunta ja hyvän tasapainon säilyttäminen pitävät myös aivot kunnossa ja tanssin on todettu olevan paitsi erinomainen kuntoilumuoto myös aivojen virkistäjä. Tutkimukset ovat osoittaneet Alzheimerin tautia sairastavienkin hyötyvän siitä. Mielenrauha ja sopiva elämänrytmi puolestaan luovat aivoille hyvän toimintaympäristön.

Värittäminen, kuten moni muukin toistava, yksinkertainen mekaaninen toiminto, voi vapauttaa ajatuksellisia resursseja. Tutkimuksissa on havaittu, että päämäärätön kuvioiden piirtely tai kutominen edistävät ajattelemista ja oppimista silloin, kun oppiminen tapahtuu kuulonvaraisesti. Työterveyslaitos on jopa julkaissut tulostettavan värityskirjan. Senioreille löytyy lisäksi kirjakaupoista hauskempia ja antoisampia värityskirjoja.

Jos dementiaoireita kuitenkin ilmenee, voi niiden hillitsemiseen kokeilla uusimpia muistia virkistäviä lisäravinteita. Lue lisää aivoravinteista, klik!

Kuvan lähde: Työterveyslaitos.