Senioritalot on suunniteltu  mukavuutta ja turvallisuutta arvostaville itsenäisille ikäihmisille, jotka haluavat ehkä myös aktiivista seuraelämää samanikäisten ja -mielisten kanssa. Taloissa on yleensä ravintola, yhteisiä harrastustiloja,  kuntosali ja  yhteissauna. Asunnot ja yleiset tilat on suunniteltu niin, että ne mahdollistavat helpon ja turvallisen liikkumisen.

Tärkeää!  Nykyisin senioritalo-nimike on laajentunut käsittämään ns. tavalliset uusrakennukset, joissa on esteettömät kulkumahdollisuudet niin rollaattorilla kuin rullatuolillakin, mutta ei yhteisiä tiloja tai palveluja tai hälytysjärjestelmiä.

Omaan kotiin voi ostaa kodinhoito- tai muita palveluita helpottamaan elämää.  Valittavia palveluita voivat olla siivous- ja pyykkipalvelut, henkilökohtainen avustaminen, sairaanhoitajan palvelut omassa kodissa, lääkehuolto, kauppatilaukset ja turvapuhelin- sekä ateriapalvelut.  Palvelutoimittajat ovat useimmiten ulkopuolisia yrittäjiä.

Tarjolla on niin omistusasuntoja kuin vuokrahuoneistoja.  Kun naapurit ovat samaa ikäluokkaa, ystäviä ja keskusteluseuraa on helppo löytää. Monet sanovat suoraan arvostavansa senioritalojen rauhallista ilmapiiriä, jossa eivät nuoret ja lapset melskaa…

Miinuksia: Palvelut ovat rajoitettuja, mutta senioritaloonkin on mahdollista saada kunnallista hoitoapua. Ympärivuorokautista valvontaa ei yleensä ole. Joidenkin seniortalojen yhteydessä on myös  palveluosastoja,  joiden huoneistoihin on mahdollista siirtyä kunnon heiketessä.

Tärkeää!  Esimerkiksi Kotosalla-asunnoissa Palveluohjaajat auttavat sosiaalisten oikeuksien peräämisessä ja sosiaalisen lainsäädännön monesti vaikeiden pykälöiden tulkinnoissa.   – Paljon tukia jää hakematta, koska omiin oikeuksiin perehtyminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.   Apu on tarpeen!

Huom!  Osassa ns senioriasuntoja ei ole minkäänlaisia erikoispalveluja,  kulkutiet, saniteettitilat jne. ovat ehkä suunnitellut sopiviksi myös pyörätuolipotilaille, mutta muuten ne ovat tavallisia omistusasuntoja..

Senioriasuntoon viiskasina!

Harkiten tehdystä hyvä tulee.  Juha ja Marja Leino päättivät jo reippaasti ennen eläkkeelle jäämistä siirtyä Hyvinkäältä vaimon entiselle kotiseudulle Tampereelle.   Omakotitalo kauniine pihoineen oli rakas, mutta asioita harkitessa miinuksia tuli enemmän kuin plussia. Lue lisää…

Kuva: Juha ja Marja Leino Tampereella Rusthollin laiturilla.

 

YH Kodit on Suomen suurin senioritalojen tuottaja ja ylläpitäjä. Kotosalla– konsepti  on YH Kodit Oy:n ja Kotosalla-Säätiön yhdessä kehittämä nykyaikainen ja toimiva asumismuoto on yli 55-vuotiaille. Kotosalla asutaan turvallisesti ja itsenäisesti omassa kodissa sekä nautitaan samalla helposti saatavilla olevista palveluista, seurasta ja toiminnasta. Jokaisessa Kotosalla-talossa on palveluohjaaja, joka auttaa, opastaa ja jopa järjestää yhteisiä matkoja tai teatterikäyntejä asukkaiden niin halutessa. Kuukausittainen palvelumaksu kattaa asukkaiden halutessa esimerkiksi viikottaiset kuntosalijumpat.
Palvelujohtaja Tuija Kanto-Hannula on innolla kehittämässä senioreiden asumista yhä tasokkaammaksi ja virikkeitä antavaksi. – ”Ihmiset elävät pitempään terveempinä ja virkeämpinä, heihin kannattaa panostaa. Esimerkiki SeniorInfo.fi:n lanseeraama SeniorPörssi on loistava ajatus. Ikääntyvät haluavat olla aktiivisia, osallistua ja siinä samalla myös tienata ”taskurahoja”. Minun tavoitteenani on että Kotosalla-asunnoissa asuvat tuntevat olonsa rentoutuneiksi ja tyytyväisiksi. Korttipeli-iltoja kuten aikaisemminkin, kirjapiirejä pihalla kesäisin, lasi hyvää viiniä muiden asukkaiden seurassa…
Kunnianhimoisena tavoitteenani on saada tämä kulttuuri leviämään myös hoivakoteihin, Tuija Kanto-Hannula toteaa.

kotosalla  kotosalla.fi