Viedäänkö meitä kuin pässejä narun päässä? Kolesterolilääkkeitä kaikille varmuuden vuoksi vai eliniän lyhentämiseksi?

Useissa tutkimuksissa on todettu, että kolesteroliarvoilla ei ole vaikutusta kuolemaan – paitsi erittäin korkeilla tai matalilla arvoilla. Tutkimuksissa on todettu, että 200 ihmisen on syötävä kolme vuotta kolesterolilääkkeitä, jotta yksi säästyy sydänkohtaukselta. Eli 199 ihmistä saattaa kärsiä haittavaikutuksista.

Kolesterolilääkkeet eli statiinit ovat yksi tämän planeetan kukoistavimmista liiketoiminnasta!

Kolesterolilääkityksen eli statiinien syönnin haittoja

1. Aivoistamme 60 prosenttia on pääasiassa eläinperäistä rasvaa. Aivot tarvitsevat sitä voidakseen hyvin. Koska kolesterolilääkitys vähentää kehon rasvapitoisuutta, sen arvellaan olevan yksi syy lisääntyneeseen dementiaan ja Alzheimerin tautiin, jota on Yhdysvalloissa jo nimetty epidemiaksi.

2. Liian alhainen kolesteroli aiheuttaa kuolemia. Erityisesti vanheneville ihmisille korkeampi kolesteroli on hyvästä. Alle 5:n kokonaiskolesteroliarvo lisää esimerkiksi naisten kuolleisuutta ja aiheuttaa erityisesti heille dementiaa. Kuolleisuutta lisäävät vain hyvin matalat ja hyvin korkeat kolesteroliarvot. Sen sijaan kolesterolitason ollessa 5–8 tai jopa 5–9 kuolleisuus on pienin.

3. Monille vanhemmille ihmisille kolesteroli- eli statiinilääkitys aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia: kovia kipuja ja harhaisuutta – jopa muistinmenetystä. Norjassa kardiologit ovat kehottaneet lopettamaan yli 65-vuotiaiden kolesterolilääkityksen turhana. Statiinit vaurioittavat lihasten voimalaitoksia eli mitokondrioita, jolloin vanhus menettää liikuntakykynsä. Sen vuoksi vanhusten kaatumistapaturmat lisääntyvät ja syntyy enemmän luunmurtumia.

4. Jotkut nuoremmatkin saattavat saada vakavia sivuoireita kolesterolilääkityksestä eli statiineista.

5. On arvioitu että jopa 80 prosenttia statiinilääkityksellä olevista syövät lääkettä turhaan, ja osa heistä saa sitä haittavaikutuksia. Sen lisäksi on mainittava korvattavien kolesterolilääkkeiden kansantaloudelle aiheuttamat turhat kulut.

6. Statiinit lisäävät kakkostyypin diabeteksen riskiä keskimäärin 9–13 prosenttia, mutta naisilla riski suurenee lähes puolella. Riski suurenee sitä enemmän, mitä suurempi on statiinien päiväannos ja mitä vanhempi niiden käyttäjä on.

Ylilääkäri Janne Leinosen mukaan lääketieteen todellinen syöpä on turha lääkehoito ja riskitekijöiden hurmosmainen lääkitseminen. Siihen liittyy tautitehtailu ja uusien sairauksien keksiminen. Esimerkiksi kolesterolista on tautitehtailtu sairaus ja lääkkeistäjät haluavat hoitaa koko kansan kolesterolitautisena.

Nordic Reference Interval Project NORIP on yhteispohjoismainen hanke, jossa on annettu viitearvot 25 tavallisimmalle veritutkimukselle. Tutkimuksen perusteella jo kymmenen vuotta sitten annetut suositukset eri ikäisten kolesteroliarvoista ovat sekä naisilla että miehillä:

  • < 30 vuotta: 2,9–6,2 mmol/l
  • 30–49 vuotta: 3,5–7,0 mmol/l
  • ≥ 50 vuotta: 4,1–7,9 mmol/l

Myöhemmin 18 eri maassa tehty 600 000 henkeä käsittänyt tutkimus vahvisti edellä todetut tulokset. Arvoja on jopa hieman kohotettu.

Mitä tehdä?

1. Älä usko aina lääkäreitä – varsinkin, jos he suosittelevat kolesterolilääkitystä varmuuden vuoksi. Käypä hoito -suosituksissa todetaan, ettei kolesterolilääkitystä pidä määrätä kenellekään pelkän kokonaiskolesteroliarvon perusteella. Tätä määräystä rikotaan jatkuvasti! Käypä hoito -suositukset tekee lääkäriseura Duodecimin nimittämät lääkärit. – Näistä eräs lääköäri totesi, että ovat pääosin lääketeollisuuden edustajia. – Mihin voi luottaa?

2. Hyvien kolesterolin osuutta lisäät helpoimmin vähentämällä hiilihydraattien määrää ruokavaliossasi. Nopeiden hiilihydraattien (valkoisista jauhoista tehdyt tuotteet, kaikenlaiset sokerit – myös hunaja ja keinomakeuttajat) reipas vähentäminen ruokavaliosta auttaa nopeasti. Tulevaisuuden ravitsemusohjeiden oletetaan muuttuvan, mutta Suomessa valitettavasti tullaan jälkijunassa.

3. Kun täytät 65 vuotta, mieti minkälainen on yleisterveytesi ja mitkä ovat kolesteroliarvosi ja harkitse kannattaako lääkitystä jatkaa.

4. Jos vanhempasi ovat 70–90-vuotiaita ja mahdollisesti eritasoisesti muistisairaita, voit hyvin vaatia kolesterolilääkityksen lopettamista vaikka kolesteroliarvot olisivat lähellä yhdeksää, ellei heillä ole todella vakavaa kolesteroliin liittyvää sydänsairautta. Vanhuksilla kolesteroli- eli statiinilääkitys aiheuttaa usein pahoja haittaoireita.

Karjalainen -lehdessä on jo vuonna 2014 (7.11.2014) julkaistu artikkeli, jossa todettiin että ”uusien” tutkimusten mukaan valtaosa ihmisistä syö turhaan kolesterolilääkkeitä.

 

Kuvateksti: Professori Heikki Karppinen kertoo tietäneensä kolesterolilääkityksen turhuudesta jo 90-luvulla. Kuva Karjalainen-lehti

 

 

Kuolleisuutta lisäävät vain hyvin matalat ja hyvin korkeat kolesteroliarvot. Sen sijaan kolesterolitason ollessa 5-8 tai jopa yhdeksän välillä kuolleisuus on vähintä.

 

Jutussa haastateltua lääketieteen ja kirurgian tohtoria sekä sydän ja verisuonitautien lääkehoitoon perehtynyttä professori Heikki Karppasta tutkimustulokset eivät yllättäneet. Hänen mukaansa jo 1990-luvulla on ollut tiedossa, ettei kolesterolilla ole ollut sellaista merkitystä kuolleisuuteen kuin on luultu. – Statiinien keksiminen oli huikea business.

Erityisen ikävää hänestä on, että kolesterolilääkkeillä on paljon haittavaikutuksia.   – Pieni osa ihmisistä niistä kuitenkin hyötyy, joten lääkitystä ei tule kokonaan kieltää.

 

Karppanen pitää uusinta tutkimusta erittäin luotettavana, koska sen tekijänä ovat olleet maailman parhaiden yliopistojen parhaat tutkijat. Tutkimukseen osallistui 18 maasta peräti 600  000 henkeä.

Karppanen huomasi tutkimustuloksen ulkomaisesta julkaisusta. Se, että kotimaassa siitä on oltu hiljaa, johtunee siitä, etteivät tulokset tue yleistä käsitystä, hän toteaa.

 

 

Karjalainen lehdessä on myös ollut artikkeli 83-vuotiaasta kolesterolilääkityksen uhrista. http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/60028   (Tämän voisi poimia meidän alasivulle,, jotta lukijat eivät pääse karkuun!)

 

 

Poiminta lehteen lähetetyistä kommenteista:

 

Kolesterolikouhotus on yksi niitä Pekka Puskan hellimiä karjalaisen kansan parannuskeinoja, joilla lääketeollisuus tienaa miljoonia ja KELA maksaa, kansan rahoilla.. Viime keväänä lääkäri oli tarjonnut lääkitystä tuttavalleni, jonka kolesteroliarvot eivät olleet edes koholla “varmuuden vuoksi”. Kaveri oli todennut, ettei hän ala syömään antibioottejakaan siltä varalta, jos sattuisi saamaan Värtsilän tyttäriltä tippurin.

 

 

Karjalainen lehdessä on myös ollut artikkeli 83-vuotiaasta kolesterolilääkityksen uhrista. http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/60028