Sukututkimusta voi tehdä mukavasti kotona omalla tietokoneella. Internetistä löytyy runsaasti tietolähteitä vasta-alkajalle, edistyneemmät voivat vierailla erilaisissa arkistoissa syventämässä tietojaan sukujuuristaan.

oldbookVoit ladata omalle koneellesi sopivan sukuohjelman, johon keräät tietoja tai voit syöttää ne internetin kansainvälisiin maailman sukupuihin. Edellisessä vaihtoehdossa tiedot pysyvät omina, jälkimmäisessä ne ovat myös muiden nähtävissä, mitä kaikki eivät pidä suotavana. Toisaalta, kun jaat tietosi, saat myös muilta tuloksia heidän tutkimuksistaan.

Googlen hakusanalla ”sukuohjelmat” saat jo kattavan kuvan tarjolla olevista ohjelmista ja voi lukea niistä käytyjä keskusteluja. Kansainvälisistä, kaikille näkyvistä sukupuista tunnetuimpia ovat www.geni.com sekä www.myheritage.com, jotka ovat hiljattain yhdistyneet ja joiden tietoja pystyy käyttämään ristiin. Ilmaisilla versioilla pärjäät hyvin vaikka molemmat ohjelmat tarjoavat maksullisia  pro-ohjelmiaan.

Itse tutkimuksessa pääset parhaiten alkuun kokoamalla ja syöttämällä ohjelmaan jo kaiken olemassa olevan tiedon suvustasi eli mahdollisimman kattavasti nimet, syntymä-, vihkimä- ja kuolinajat, asuinpaikat ja ammatit.  Jos täyttää tietoja julkiseen sukupuuhun, on tärkeätä muistaa ottaa huomioon Tietosuojalaki ( http://www.tietosuoja.fi/uploads/nl4qz41ii0.pdf  )

Yleensä edellytetään, että lähtötieto on 100 vuotta vanhempi ja Tietosuojalaki vaatii jokaiselta elossa olevalta sukulaiselta julkaisuluvan tietojensa jakamiseen. Omalla koneellasi voit toki näitäkin tietoja säilyttää lupaa kysymättä.

Kun kaikki elossa olevat vanhat sukulaiset on haastateltu ja tiedot tallennettu, on aika ryhtyä penkomaan arkistoja. Onneksi se ei välttämättä vaadi jalkautumista vaan digitaalinen arkistointi on Suomessa hyvin pitkälle toteutettu.

Ensimmäinen askel voi olla Suomen Sukututkimusseuran sivustolla oleva HisKi – Historiakirjojen hakuohjelma: ( http://hiski.genealogia.fi/historia/ ).

Ohjelmaan on digitoitu ja puhtaaksikirjoitettu suuri osa seurakuntiemme kirkonkirjoista pitäjittäin. Ohjelman avulla on helppoa löytää esivanhempiaan ja näiden sisaruksia lapsineen sukunimiä syöttämällä. Jäsenilleen seura tarjoaa runsaasti etuja  (http://www.genealogia.fi/edut.html ).Vuonna 2013 vuosijäsenen jäsenmaksu oli 39 €/kalenterivuosi, ainaisjäsenen maksu 780 € kertamaksuna.

Alkuperäisiä digitoituja kirkonkirjoja sekä muita dokumentteja pääsee lukemaan Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivustolta osoitteessa  (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm ).

Vanhat käsialat ovat haasteellisia ja kestää jonkun aikaa ennen kuin näiden arkistojen aarteiden lukeminen onnistuu. Liittymällä Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry:n jäseneksi on mahdollisuus päästä lukemaan myös mm. läänintilejä sekä tuomiokirjoja, joista on apua sukututkijalle. SSHY:n liittymismaksu on 10 € ja jäsenmaksu 17 €/vuosi.

Arkistolaitos on digitoinut aineistojaan oman digitointiohjelmansa mukaisesti. Näitä asiakirjoja voi lukea Digitaaliarkistossa, ( http://digi.narc.fi/digi/ ). Sukututkijalle mielenkiintoisia ovat mm. Suomen asutuksen yleisluettelo (SAY) (http://www.narc.fi/Arkistolaitos/SAY/ ), kirkonkirjat, henkikirjat, sotapäiväkirjat, maakirjat sekä maanmittaushallinnon kartat.

Arkistolaitoksen hakupalvelut auttavat niiden suojissa säilytettävien aineistojen etsinnässä. Säilytettävistä aineistoista voit etsiä tietoa Astia-verkkopalvelusta ( https://astia.narc.fi/astiaUi/  ), joka on asiakirjojen etsimiseen, tilaamiseen ja kaukolainaamiseen tarkoitettu sähköinen verkkopalvelu. Sen avulla voit tehdä myös selvitys- ja jäljennetilauksia sekä selata julkisia digitoituja asiakirjoja. VAKKA- ( http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/EtuSivu.action ) ja  AARRE-  (   http://kronos.narc.fi/aarre/aarre.php ) kokoelmatietokannat auttavat etsinnässä. Vakka kattaa Kansallisarkiston ja maakunta-arkistojen kokoelmat, Aarre puolustushallinnon aineistot.  Astia-verkkopalvelu hakee tietonsa VAKKA–arkistotietokannasta ja Digitaaliarkistosta, mutta ei AARRE–arkistorekisteristä.

Portti-käyttäjäpalvelussa ( http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Etusivu )voi tutustua arkistolaitoksen käytetyimpiin aineistoihin, ja sieltä saa tietoa esimerkiksi erilaisista henkilölähteistä ( http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Etsi_henkil%C3%B6%C3%A4 ).

Lisää tietoa arkistolaitoksen sivuilta löytyvistä tietokannoista ja apuvälineistä arkistoaineistojen käyttöön löytyy sivulta Tietokannat ja hakemistot ( http://www.arkisto.fi/fi/aineistot ).

Sukututkimusta voi tehdä myös paikan päällä Kansallisarkistossa Helsingissä ja Saamelaisarkistossa Inarissa sekä seitsemässä maakunta-arkistossa eri puolilla Suomea (Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Mikkeli, Turku, Oulu ja Vaasa). Osa Helsingin tietokorteista onkin vain Kansallisarkistossa ja niitä voi siis tutkia siellä.

Sukututkijaa kiinnostava sivusto löytyy myös osoitteesta ( http://digihakemisto.appspot.com/#L  ), johon on tallennettu tekijän sanojen mukaan yli miljoona digitoitua yksittäistä kuvaa arkistoista.

Siirtokarjalaisten kirkonkirjoja säilytetään Mikkelin maakunta-arkistossa ja ne on myös digitoitu melko perusteellisesti. Tähän Karjalatietokantaan, Katihaan  ( http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php ) on syötetty tiedot Karjalaan jääneiden pitäjien seurakuntien rippi-  lasten- syntyneiden ja kastettujen, vihittyjen, kuolleiden ja haudattujen sekä muuttaneiden kirjoista.

Kun sukujuuret juontavat Ruotsiin, löytyy apu tutkimiseen täältä  (http://www.slaktdata.org/ ).

Englannin kieltä taitaville löytyy internetistä tietokanta, johon mormoonit ovat keränneet tietoja kirkonkirjoista ympäri maailman, myös Suomesta. Joskus tämä sivusto on avuksi kadonnutta kaukaista sukulaista etsittäessä. ( https://familysearch.org/search ).

Saksankielinen sivusto, Amburger-Datenbank zu Ausländern im vorrevolutionären Russland  ( www.vifaost.de/fachdatenbanken) sisältää yli 90 000 Venäjällä asuneen ulkomaalaisen tietoja, joukossa runsaasti suomalaisia.

Lisää tietoa ja kanssatutkijoita löydät keskustelupalstoilta.  Facebookissa on esimerkiksi todella aktiivisia siirtokarjalaisten jälkeläisiä, joilta saa jopa henkilökohtaisia lisätietoja.

Antoisia tutkimuksia!