Uusi maailmanlaajuinen tutkimus osoittaa, että useimmat sydänkohtaukset johtuvat vältettävissä olevista syistä. – Voiko pitää paikkansa?

Jos pystyisimme paremmin hallitsemaan sekä ympäristötekijöitä että käyttäytymistapoja ja aineenvaihdunnallisia riskitekijöitä, välttyisimme kolmelta sydänkohtaukselta neljästä!  –   Olemmeko liian välinpitämättömiä, laiskoja vai mahdottoman tehtävän edessä?

Huono ilmanlaatu on noussut tärkeäksi vaaratekijäksi kehittyvissä maissa. Ja puolestaan niissä jossa elintaso paranee,  “muodikas” länsimainen ruokavalio lisää sydänkohtauksien määrää.

Meillä länsimaissa on erilaisia ongelmia, joista moniin voimme itse vaikuttaa.   Vielä eläkkeellä – ehkä varsinkin silloin –  ja jopa 80-vuotisena voimme vaikuttaa.  Luettelo vaikutustavoista kuulostaa  unettavan tutulta ja tylsistyttävältä, mutta oikotietä ei ole:
– liikunnan lisääminen, huippukuntoilijaksi ei tarvitse ryhtyä.   – Hyvä keino on ottaa käyttöön yksinkertainen edullinen askelmittari ja pyrkiä lisäämään niin hyötyaskelten kuin huviaskelten määrää.  Päivä päivältä.
– ruokavalion parantaminen – oikeasti ja rehellisesti.  Suomalaiset eivät syö lainkaan niin hyvin kuin kuvitellaan. Vanha kunnon kotiruoka ei ole ratkaisu. Kuitupitoisia kasveja ja vihanneksia sekä vaihtelevuutta aterioihin. –  Kasvisruokien joukosta löytyy herkkuja.
– liikalihavuuden vähentäminen.  Helpompi sanottu kuin tehty. Margariinien ja levitteiden syöminen ja rasvattomien juustojen pureskelu ei ole ratkaisu.  Liikunta, monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio ja nopeiden hiilihydraattien ja sokerien välttäminen.  (Muistakaa alkoholit, virvokkeet, tuoremehut, leipä.)
– ilmanlaadun parantaminen  julkisissa tiloissa.  Suomessa helpoimmin vältettävissä.   Tupakointikielto ja päästökiellot ovat kohtuullisen hyvin hoidettuja.

Vierivät kivet eivät sammaloidu.  Pienin askelin rohkeammaksi, ei vanhemmaksi.

 

Jos et ole vielä tilaaja, niin:

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme  sähköpostiisi.   Ilmaiseksi seniorhyötyjä ja linkkejä uuteen tietoon..  – Emme anna postiosoitettasi ulkopuolisille.