Ota oppia tämän videon annista. Äläkä masennu vaikka et yltäisi samalle tasolle. 10 prosenttiakin päähenkilön tarmosta riittää. Kaikki eivät ole Duracell-pupuja!

Stephen Jepson on 71-vuotias eläkkeellä oleva taideopettaja ja keraamikko. Hän on ilmoittanut, ettei lähde enää koskaan pois leikkikentältä! Jo lapsena Stephen päätti – sen jälkeen kun oli valittanut äidilleen, ettei ole mitään tekemistä ja tämä vastasi “petaa sänkysi, leikkaa nurmikko, vie roskat” – että hän kyllä keksii omat tekemisensä.

Eläkkeelle jäätyään Stephen on muokannut tontistaan itselleen leikkikentän, jossa kävelee nuoralla, hyppelee kiveltä kivelle, heittelee veitsiä tauluun ja lähikadulla hurjastelee itse tekemällään pyörällä, skeittilaudalla tai rullaluistimilla. Stephen uskoo, että avain pitkään ja terveeseen elämään on leikki. Hän kertoo muistinsa parantuneen huomattavasti ja ennenkaikkea hänen tasapainonsa on yhtä hyvä kuin teini-ikäisen sirkustemppuilijan. Ja tätä hän haluaa opettaa kaikille, ettei kaatuilu pilaisi ikääntyvien ihmisten elämää.

Stephenin mielestä leikkikenttäharjoitukset uudistavat aivosoluja, kehittävät tasapainoa sekä estävät muistisairauksia. Hänen keksintöihinsä kuuluvat niin polkupyörä, erilaiset skeittilaudat kuin kajaakitkin. Ja maailman ehkä omituisimmat kaksipyöräiset luistimet. Vaikka Stephenin yhdeksän keramiikkaa opettavan filmin myynti ympäri maailmaa on jo saavutus sinänsä, se ei hänelle riitä, vaan hän haluaa muuttaa koko maailmaan. Hän haluaa lopettaa seniori-ikäisten turhat kaatumiset ja niistä seuraavat murheet.

Jotta saavuttaisi onnellisen, pitkän ja rikkaan elämän, on istuttava huojuvilla tikkailla heitellen jonglööripalloja, hypittävä kaiteen yli puolelta toiselle tai heitettävä palloa seinään sillä heikommalla kädellä. No, ei sentään. Riittää sekin alkuun, jos heittelee tyhjää kahvipurkkia kahdella kädellä sata kertaa pudottamatta sitä tai pitkää puukeppiä sillä huonommalla kädellään niin, että keppi pyörähtää ilmassa.

Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Ensimmäisen leikin – molemmissa käsissä vesilasi, toisessa esimerkiksi pieni pallo, jota sitten heitetään ensin aivan läheltä ja aina vain kauempaa lasista toiseen – voi tehdä aluksi istuen ja kun se sujuu helposti käsien ollessa kaukana toisistaan, sitä voi jatkaa seisten. Vähän vaikeammalta näyttää Stephenin tekemä tasapainolauta, jossa on viisi numeroilla merkittyä koloa, joihin pieni pallo on saatava sisälle numerojärjestyksessä laudalla seisten. Mutta täyteen topatulla tyynyllä seisominen yhdellä jalalla voisi sujuakin harjoittelun jälkeen.

Stephen liikkuu aamusta iltaan ja lopettaa jokaisen päivänsä kirjoittamalla päiväkirjaan jotain siitä, useimmiten samaa eli täydellistä tai ihanaa. Voisimmeko ottaa hänestä mallia siinäkin, sillä kauneuttahan ympärillämme on, kun vain katsomme tarpeeksi tarkasti.

Kokeile kätevää selätintä

Lue lisää