Tosiasioita (10 kpl) muistisairaan omaishoitajalle!

1. Selvitä minkälainen dementia omaisellasi on!

Alzheimer on tunnetuin, muita yleisiä vaihtoehtoja ovat Vaskulaarinen dementia, Lewyn kappale –tauti, Parkinsonin tautiin liittyvä dementia, Frontotemporaalinen dementia ja sekadementiat.

Kun muistisairauden laatu on mahdollisimman hyvin selvitetty, myös kokemattomampi lääkäri osaa antaa hyvää hoitoa ja omaishoitajana pystyt ymmärtämään käyttäytymismuutoksia syyttämättä itseäsi. Muista vaatia!

Omaiskertomuksissa usein mainitaan, että Alzheimerin taudin varmistamiseen tarvittavaan magneettikuvaukseen ei olla annettu lähetettä.

2. Ole sinnikäs

Välillä – varsinkin ikääntyneemmän potilaan ollessa kyseessä – muistisairaus pyritään laittamaan ”yleissateenvarjon ” alle. Vaadi tarkat perustelut ja oikeat tutkimukset.

3. Ota rennosti

Muistisairaan mieliala ja päivärytmi eivät ole ennustettavissa. Et välttämättä pysty suuremmin auttamaan huonoina päivinä, vain odottamaan parempaa. Ajanmittaan opit ehkä huomaamaan pieniä ennusmerkkejä tulevasta, mutta siitä huolimatta suunnitelmat ja aikataulut saattavat muuttua. – Opettele suhtautumaan näihin muutoksiin vain pieninä takaiskuina.

4. Hyväksy, että muut tyrkyttävät neuvojaan

Ihmiset, jotka eivät välttämättä tiedä mitään omaisesi muistisairauden laadusta eivätkä ymmärrä omaishoitajan tehtäviä, ovat aina valmiita antamaan hyviä ohjeita. Hymyile ja tee sitten mikä sinusta tuntuu oikealta. Jos haluat neuvoja, ota yhteyttä henkilöön, joka on samassa tilanteessa, ja pyydä mielipidettä.

5. Ota etäisyyttä

Hoidettavaan on pidettävä sopivaa etäisyyttä. Hänen tarpeensa eivät saa ohjata koko elämääsi. Kiukkuista, joskus jopa despoottiseksi ja narsistiseksi muuttuvaa muistisairasta on mahdotonta miellyttää. Pidä se mielessäsi ja hankalimmissa tapauksissa ota käyttöön ronski huumori.

6. Myötätunto auttaa!

Oma elämä ja itsetunto pitää säilyttää, mutta myötätunnon kokeminen auttaa jaksamaan ja välittämään muistisairaaseen huolehtimisen tuntoa. Myötätunto myös auttaa eläytymään hoidettavan asemaan ja helpottaa omaa työtä.

7. Pidä huolta itsestäsi

Jos laiminlyöt terveyttäsi, se kostautuu. Muista syödä hyvin, käy terveystesteissä, käy välillä ulkona syömässä. Pakottaudu ottamaan aikaa itsellesi. Ota selvää kaikista eduista, mitä omaishoitajana voit saada.

8. Älä mittaa omaishoitajataitojasi omaisesi käytöksen perusteella Muistisairaat turhautuvat, he ovat vihaisia itselleen ja muille, heillä on todella huonoja päiviä. Opettele mielessäsi käsittelemään anteeksiantamattoman huono käytös, analysoi sitä ja turvaudu jälleen huumoriin. Ota kaikki irti hyvistä päivist

9. Pyydä apua.

Vaikka virallisena omaishoitajana saat (onnettoman) pienen korvauksen ja vapaa viikkoja, niin joskus se ei riitä. Pyydä silloin reilusti apua. Muilta omaisilta, ystäviltä tai sosiaaliviranomaisilta.

10. Luovuttaminen ei ole kunniatonta.

Jos alkaa tuntua, että oma elämä on kadoksissa, luovuta! Voit itse olla mukana päättämässä hoitopaikasta, jonne läheisesi sijoitetaan, voit käydä siellä päivittäin piristämässä ja viemässä mieliruokia, ulkoiluttamassa ja hoitamassa. –

Huom! Useimmat muistisairaat sijoitetaan yhteiselle muistisairasosastolle Sellaisissa hoito on useimmiten ”lauma”hoitoa. Kaikkia käsitellään samalla lailla ja ruokitaan samalla lailla. Muistisairauden laatua ja yksilöllisiä taipumuksia ei huomioida. – Tässä on lähiomaiselle työsarkaa. Kuten myös sosiaaliviranomaisille!