Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Vanha sanonta pätee, mutta toki lisätulot ovat aina tervetulleita.  Eivätkä menojen vähentämisniksit mene hukkaan.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen voit jatkaa ansaitsemista aivan niin kuin haluat. Osa-aikatyönä satunnaisesti, kuukausipalkkalaisena tai yrittäjänä, niin pitkään kuin haluat.

Mieti seuraavaa:

  • Kannattaako nostaa palkkaa vai viekö tuloverotus siitä suurimman osan?
  • Olisiko syytä perustaa yritys – osakeyhtiö tai kommandiittiyhtiö – joissa voi vähentää tuoton ansaitsemiseen uhratut kulut  ja käyttää hyväksi muitakin tulontasaamiskeinoja?
  • Vai turvautuako  laskutusosuuskunnan palveluihin.   Kaikki paperityö ja veronmaksut hoituvat heidän kauttaan.

Jos haluat tehdä töitä vain satunnaisesti, ja tulosi ovat melko pienet, oman yrityksen perustaminen ja hoitaminen on ehkä liian suuritöistä. Tällöin laskutuksen voi hoitaa kevyesti uusien erilaisten laskutusosuuskuntien kautta. Ne hoitavat laskun lähettämisen jälkeen kaiken työn pidätyksistä veroilmoitukseen. Tosin he lohkaisevat tulosta oman palkkionsa, joten kannattaa vertailla eri osuuskuntia.  Ukko.fi, joka hoitaa myös akkoja, on hyvä peruslähtökohta vertailuun. Heidän selkeä nettisivustonsa kertoo, mistä on kysymys.

Muista käydä katsomassa myös työpörssiämme. Voit tarjota itseäsi aktiivisesti sellaisiin töihin, joita todella haluat tehdä silloin tällöin. Työpörssissä myös yritykset ja yksityiset etsivät keikkatyöntekijöitä. Tarjolla on hyvää mieltä tuovista vanhusten ulkoiluttamiskeikoista käännöstöihin, isoisän pesteihin ja akateemisiin mentorointitehtäviin.

Huomaa, että lisätuloista maksat verot siihen maahan, jossa olet kirjoilla. Etätyön tekijöiden kannattaa suunnitella verojaan. Esimerkiksi Virossa on tasavero on 21 prosenttia. Lisätuloihin kohdistuva verovähennyslainsäädäntö kannattaa lukea vuosittain läpi, sillä vähennyskäytännön säännöt elävät jatkuvasti. Ota myös selville mitä tukia voit saada pienituloisena!