jukkaPerintö- ja testamenttigurumme Jukka Pakarinen pohdiskelee, miten vanhenevien olisi syytä järjestellä itselleen mukava loppuelämä ja lapsilleen kohtuullinen tulevaisuus. Taloustilanteen heiketessä rahatilanne saattaa olla tiukka. Käytännöistä perillä pysyminen auttaa välttämään taloudellisia sudenkuoppia.

Muistisairaudet lisääntyvät, valtion rahat eivät riitä, hoitopaikkoihin on jonoa, elämme yhä pitempään.
– Tällä hetkellä ei ole helppoa suunnitella vanhuuttaan, huokaa jo opiskeluaikanaan perhe- ja perintöoikeuden pääaineekseen lakitieteellisessä ottanut Jukka Pakarinen.

Perintösuunnittelulla varmuutta lapsille ja tulevalle leskelle

Perintösuunnittelulla lesken ja lapsien turva tulee varmistettua. Juristilla menee paperin oikeellisuuksien varmistamiseen tunti tai pari.
– Vähintä mitä kukin meistä voi tehdä, on käyttää tunti tai pari testamentin ja perintösuunnittelun harrastamiseen sekä edunvalvontavaltakirjan ja hoitotestamentin tekemiseen. Se ei ole kovin raskas työ – ja se koituu kaikkien parhaaksi, kannustaa Pakarinen.

Pakarisen mukaan pahin ongelma on muistisairauksien lisääntyminen.
– Jossain vaiheessa aivoissa tulee täysi stoppi. Mikään ei käy, mikään ei kelpaa, laskut jäävät maksamatta, omaiset jäävät neuvottomiksi. Edunvalvontavaltakirja on syytä tehdä ajoissa ja miettiä kenelle sen antaa, mielellään nimittää myös edunvalvoja tai kaksi.

Edunvalvojaksi kannattaa valita puolueeton ja rehti ihminen. Pakarinen muistuttaa, että toisen rahan ja omaisuuden käsittely tuo aina houkutuksia, eikä oma lapsikaan ole aina moitteeton.

Hoitotestamentti ja hoivatestamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Pahimmassa tapauksessa joutuu hoivakotiin, jossa kunta ottaa 85 prosenttia eläkkeistä, loput rahat jäävät lojumaan tilille tai edunvalvoja käyttää ne. Jos haluaa konjakkilasillisen ennen nukkumaanmenoa niin listaan mukaan, Pakarinen sanoo.

Monet haluavat lahjoittaa osan perinnöstään etukäteen.
– En ole kuitenkaan varma, onko sekään aina viisasta nykyaikana. Mitä jos elääkin satavuotiaaksi ja tarvitsee hoivaa? Eivät lapset ole välttämättä kantamassa rahoja takaisin.
–Olen muuttunut kyynisemmäksi, Pakarinen virnistää.

Lasten vastuu lakiin?

Pakarinen kertoo miettineensä, pitäisikö Suomessakin ottaa käyttöön esimerkiksi Saksassa voimassaoleva huolehtimislaki. Siellä lasten velvollisuus on tulojensa mukaan avustaa vanhempiaan, jotka eivät pysty maksamaan hoitokulujaan.
– Monissa Etelä- ja Itä-Euroopan maissahan se on suorastaan kunniavelvollisuus. Mutta nyt ennustetaan enemmän pätkätöitä ja vähemmän turvallista eläkeikään ulottuvaa palkkaa. Huolehtiminen vanhemmista muuttuu taloustilanteen heiketessä vaikeammaksi.

Vielä yksi ongelma tulee mieleen: Jos perheen pääelättäjä joutuu esimerkiksi aivoinfarktin takia hoivakotiin, niin hänen tuloistaan viedään 85 prosenttia hoitamiseen. Kotiin jäävä pienituloinen aviopuoliso ei pysty yleensä mitenkään hoitamaan kaikkia kustannuksia. Asia on vältettävissä, mutta ei sitä välttämättä heti kerrota.