Tutkimukset osoittavat että monet vanhuksista kärsivät yksinäisyydestä ja masennuksesta   Vanheneminen omassa vanhassa kodissa saattaa olla todella onneton ratkaisu.

Jokaisen meistä olisi syytä miettiä eläkkeelle pääsyn aikoihin missä   sijaitsee se loppuelämän ihannekoti!

Vanhan asunnon voi myydä ja siirtyä vuokralle seniortaloon. Tai ostaa omistusasunnon seniortalosta. Monet omaiset tuntuvat pelkäävän, että asuntoa on myöhemmin vaikea myydä – turha pelko! Ikääntyneet lisääntyvät vuosittain, joten kysyntää riittää.

Suunnittele viisaasti

Kun muuttamista suunnitellaan kannattaa panna tulot ja menot hyvään järjestykseen.   Uutta asuntoa harkitessa on parasta tarkastella vain asunnon kustannuksia eikä sitoa niihin palveluiden hintoja. Palveluiden ja hinnoittelu vaihtelee, ne on parasta ostaa kunkin hetken tarjonnan mukaan. – Vaihtoehtoja harkitessa kannatta myös varautua esimerkiksi asumistuen pienenemiseen.

Meillä Kotosalla –taloissa on sekä vuokra- että omistusasuntoja. Kaikki palvelut voi ostaa mistä haluaa ja vain silloin kun tarvitsee ja niihin saa samat tuet kuin tavallisessa asunnossa asuessa. – Jokaisessa Kotosalla-taloisa on ns talonmies tai useimmin talonnainen, joka avustaa parhaiden palveluiden löytämisessä, opastaa fysikaalisessa kuntoutuksessa ja tarvittaessa järjestää esimerkiksi ruoan tilauksen asuntoon

Olen ihastunut termiin SOKU –sosiaalinen kuntosali. Yhteiselo ja kulttuuriaktiviteetit pitävät pirteinä. Samoin kaupassa käynti ja ruoanlaitto.  Yhteinen olohuone/kirjasto on kokoontumispaikka kahvin merkeissä, elokuvia katsoen, musiikkia kuunnelleen tai vaikka yhteisen ruoan merkeissä.   Kenenkään ei ole pakko osallistua, mutta ovi on aina auki.

Älä maksa turhasta

On myös turhaa maksaa komeista yhteisistä tiloista ja hienoista sisäänkäynneistä. Niiden ylläpitäminen on aina lisäkustannus. Kotoinen tunnelma ja viihtyisyys, turvallinen sauna, jonne pääsee myös pyörätuolilla, ja kuntosali, jossa perinteiset kuntolaitteet fysioterapeuttisen kunnon ylläpitämiseksi. – Pieni suojainen terassi antaa mahdollisuuden kesäpäivistä nauttimiseen sekä tarjoaa viherpeukaloille viihdettä.

Kotosalla-asunnoissa keski-ikä on hieman alle 75-vuotta ja hyvin harvat joutuvat siirtymään varsinaiseen hoivakotiin. Usein syynä on levottomuus, katoileminen tai varsinainen saattohoito. – Koska henkilökunnalla on kokemusta senioreista, olemme aina saaneet hoivakotipaikan järjestymään. – Tietävät että olemme asiantuntijoita emmekä tee turhia pyyntöjä.

Tuija Kanto-Hannula

SaveSave

SaveSave

SaveSave